Klaipėdos universiteto protų kovos – garbės reikalas | kl.lt

KLAIPĖDOS UNIVERSITETO PROTŲ KOVOS – GARBĖS REIKALAS

Klaipėdos universitetas (KU) tęsia pradėtą tradiciją ir vėl ieško gudriausių uostamiesčio moksleivių. Dalyvauti ketvirtus metus iš eilės organizuojamame konkurse jau tampa prestižo reikalu, nes konkursas susilaukia vis didesnio jaunimo dėmesio.

Tapo garbės reikalu

"Pastaruoju metu visuose Lietuvos miestuose itin išpopuliarėjo intelektualūs žaidimai, į kuriuos renkasi mąstanti publika. Kadangi šie žaidimai vyksta vakare ir užsitęsia iki vėlumos, nepilnamečiams ten dalyvauti beveik neįmanoma. KU nusprendė moksleiviams tokią galimybę suteikti", – pabrėžė KU atstovė spaudai Edita Valinčienė, kuri 2010 m. pradėjo organizuoti šiuos žaidimus.

Pasak organizatorių, šis žaidimas – gera proga Klaipėdos miesto gimnazistams pasivaržyti tarpusavyje: "Žaidimo metu tvyro įtampa, jaučiama sveika konkurencija, – pastebėjo E.Valinčienė, – moksleiviai diskutuoja, ginčijasi, gina savo nuomonę".

Pašnekovė pasidžiaugė, kad uostamiesčio moksleivių susidomėjimas konkursu – didžiulis. Organizatoriams teko riboti komandų skaičių iki dešimties, nes visi norintieji nebetelpa į Aulą.

"Paskutiniuosius dvejus metus Auloje susirinkdavo 11 komandų po 7 narius: iš viso 77 moksleiviai. Be to, stebėti žaidimo ateina mokytojai, komandų sirgaliai, kurie tikrai labai entuziastingai palaiko savo draugus: atsineša mokyklų vėliavas, paruošia plakatų", – sakė KU atstovė spaudai.

Rengiami trys etapai

Organizatoriai, atsižvelgdami į didžiulį susidomėjimą šiuo konkursu, šiemet "Klaipėdos mokyklų protų kovas" organizuoja trimis turais: sausio 22, vasario 19 ir kovo 19 dienomis. Finalinis baigiamasis turas vyks balandžio 16 d.

Intelektualaus žaidimo metu moksleiviai turės logiškai išmąstyti atsakymus į įvairiausius klausimus, kuriuos jiems paruošė universiteto dėstytojai ir mokslininkai. Šiemet KU priims 10 komandų po 7 narius kartu su mokytojais ir komandos sirgaliais.

Dalyvauti "Klaipėdos mokyklų protų kovose 2014" kviečiami moksleiviai nuo 16 metų.
2010 m. "Klaipėdos mokyklų protų kovose" tarpusavyje kovėsi aštuonios komandos, 2011 m. ir 2012-aisiais – po vienuolika komandų. 2010 m. protingiausiųjų titulas teko "Ąžuolyno" gimnazistams, 2011 ir 2012 m. – "Žemynos" gimnazijos komandai.

Klausimai – iš profesorių

"Klaipėdos mokyklų protų kovose" moksleiviams klausimus užduoda KU dėstytojai. Kaip teigė universiteto atstovė spaudai, pirmame šių metų etape bus užduodami klausimai iš technologinių ir fizinių mokslų, humanitarinių ir socialinių mokslų ir menų srities.

"Ankstesniais metais moksleiviai turėjo atsakyti į tokius klausimus: kiek sveria kūnas krisdamas, kuo paaiškinti, kad paukščiai, tupėdami ant aukštos įtampos elektros laidų, nenutrenkiami elektros, arba, kodėl laivas vandenyje neskęsta, ką reiškia muzikinis terminas "largo". Išspręsti tokį uždavinį: "Yra žinoma, jog 71 proc. mūsų planetos paviršiaus dengia vanduo. JAV geologai apskaičiavo, kad visas šis vanduo tilptų į 1385 kilometrų skersmens sferą, o gėlas vanduo tilptų į 273 kilometrų skersmens sferą. Kokį procentą gėlas vanduo sudaro visame žemės vandens kiekyje?" – pasakojo E.Valinčienė.

Anot jos, klausimus moksleiviams šiemet pateikė Literatūros katedros prof. dr. Petras Bielskis, Edukologijos katedros vedėjas doc. dr. Vidimantas Raudys, Rekreacijos ir turizmo katedros lektorius Edgaras Vaškaitis, Socialinės geografijos katedros vedėjas doc. dr. Eduardas Spiriajevas.

Užduotis mokiniams taip pat paruošė Elektrotechnikos, Mechanikos inžinerijos, Informatikos inžinerijos, Statybos, Laivo inžinerijos, Politikos mokslų, Vadybos, Anglų ir vokiečių filologijos katedrų darbuotojai.

Praėjusiais metais klausimus moksleiviams uždavė Botanikos sodo kolektyvas, Matematikos katedros profesorius Kęstutis Dučinskas, Biologijos katedros vedėja doc. dr. Rita Jankauskienė, Informatikos katedros vedėjas prof. dr. Vitalijus Denisovas, Režisūros katedros profesorius, aktorius Valentinas Masalskis, Pučiamųjų ir styginių muzikos programos vadovas prof. Vilmantas Bružas, Klaipėdos universiteto bibliotekos darbuotojos, Pedagogikos fakulteto Kūno kultūros katedros lektorė Irena Bučinskienė, Jūrų technikos fakulteto dekanė doc. dr. Rima Mickevičienė, Laivo inžinerijos katedros vedėjas doc. dr. Jonas Čerka ir daugelis kitų.

Atsakymai – pasitelkus logiką

E.Valinčienė patikino, kad specialiai ruoštis "Klaipėdos mokyklų protų kovoms" tikrai nereikia. Anot jos, į konkursą kviečiami moksleiviai nuo 16 metų, tad manoma, kad jų žinių lygis turėtų būti panašus.

"11 ir 12 klasėse jau kartojamas žemesnių klasių kursas. Gimnazijos sąmoningai formuoja komandas iš skirtingų klasių – taip kuria strategijas, kad komandoje būtų moksleivių, kurie turėtų įvairių naujausių žinių", – kalbėjo KU atstovė spaudai.

Anot jos, klausimų bus visokių, tačiau pirmenybė visada teikiama tokiems, į kuriuos galima atsakyti pasitelkus logiką – taip ir žaisti įdomiau. E.Valinčienė patikino, kad faktų žinojimo klausimai komandoje nesukelia diskusijos – atsakymą arba žinai, arba ne, todėl nėra apie ką galvoti, diskutuoti ir belieka spėlioti.

"Remiantis praėjusių metų atsakymų statistika matome, kad nėra lengvų ir sunkių klausimų. Pastebėjome, kad tiksliųjų mokslų sričių klausimai sukelia daugiau diskusijų. Po šių turų moksleiviai tik paskutinę sekundę, jau baigiantis laikui, atiduoda atsakymų lapelius. Į "Klaipėdos mokyklų protų kovas" susirenka tikrai protingi gimnazistai, dar nėra buvę, kad komanda ture nesurinktų nė vieno taško", – pasakojo KU atstovė spaudai.

Globoja moksleivius

Anot jos, KU visada stengiasi duoti ir skleisti kuo daugiau žinių, tad šis konkursas – ne išimtis.

"Manau, kad Klaipėdos moksleiviams tokie renginiai duoda daug naudos. Tai – ir galimybė pasivaržyti su kitų mokyklų moksleiviais, pademonstruoti savo žinias ir išmonę. Iš ankstesnių organizuotų projektų matome, kad jaunimo žinių troškimas yra didžiulis", – įžvelgė E.Valinčienė.

Anot jos, KU visapusiškai rūpinasi uostamiesčio mokiniais ir stengiasi įtraukti juos į akademinės bendruomenės gyvenimą.

Pašnekovė priminė, kad neseniai baigėsi projektas "Iškeisk pamoką į paskaitą", kuriame dalyvavo apie 700 moksleivių iš visos Lietuvos.

"Vasario 28 d. moksleivius kviesime į atvirų durų dieną, kurios metu mokiniai vėl galės pažvelgti ir save išbandyti keturiose kryptyse: jaunimas galės dalyvauti paskaitose, susipažinti su veikla, kuri universitete siūloma po paskaitų, rinktis studijų programas, išbandyti įvairius įrenginius ir mechanizmus", – planais dalijosi atstovė spaudai.

Pasak jos, jauną žmogų labai svarbu kuo anksčiau priartinti prie akademinės bendruomenės.

"Vienuoliktokai ir dvyliktokai netrukus taps studentais – kuo anksčiau jie susipažins su universitetu, tuo lengviau ir aiškiau jiems bus pirmame kurse. Svarbu suprasti, kad universitetas duoda, bet pasiimti reikia pačiam", – teigė E.Valinčienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS