Koronaviruso grimasos: vyrui, nesulaukusiam medikų pagalbos, akį gydė suvirintojas | kl.lt

KORONAVIRUSO GRIMASOS: VYRUI, NESULAUKUSIAM MEDIKŲ PAGALBOS, AKĮ GYDĖ SUVIRINTOJAS

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Koronaviruso baimė pagimdė nurodymus medikams, dėl kurių pacientai ar šiaip į nelaimę patekę žmonės negali sulaukti neatidėliotinos pagalbos. Su tokia situacija susidūrė akį susižeidęs klaipėdietis. Neįtikėtina – savaitgalį nepatekęs nė į vieną gydymo įstaigą, pagalbos jis sulaukė tik iš paprasto suvirintojo.

Akiniai akies neapsaugojo

32 metų trijų vaikų tėvas Arnas pasakojo, kad penktadienį pjovė metalinius elementus.

Vyras, kaip ir priklauso, dėvėjo apsauginius akinius, nepaisant to, į akį jam pateko metalo dalelė.

Tą pačią dieną vyras nemanė, kad reikalas rimtas. Bet kai šeštadienio rytą pabudo skaudančia ir siaubingai sutinusia akimi, suprato, kad be medikų pagalbos neišsivers.

Pirmas dalykas, ką klaipėdietis padarė – surinko greitosios medicinos pagalbos tiesioginį numerį. Jo tikslas buvo sužinoti, kurioje Klaipėdos gydymo įstaigoje gali tikėtis pagalbos.

Telefonu atsiliepusi operatorė susisiekė su visomis uostamiesčio ligoninėmis ir pranešė jaunam vyrui neguodžiančią žinią – Klaipėdoje jo niekas neapžiūrės.

Atrodė, kad atsidūriau padėtyje be išeities.

Atsiprašė, bet nepadėjo

Nepatikėjęs tokia žinia Arnas pirmiausiai nuvažiavo į artimiausią ligoninę.

Prie durų jis pasiguodė, kad akis tinsta, ir paprašė ištraukti svetimkūnį.

Tačiau į ligoninės pastatą vyras taip ir nepateko, jam buvo paaiškinta, kad ligoninė neturi tai padaryti galinčių specialistų ir nusiuntė į kitą ligoninę.

Tądien klaipėdietis pabuvojo prie trijų ligoninių durų, nė vienos jų neatsivėrė.

Medikai aiškino negalintys niekuo padėti ir vis siuntė į kitą ligoninę. Prie kai kurių jų Arnas tądien pabuvojo du ar net tris kartus.

Vyras galiausiai įširdo, kėlė balsą ir reikalavo suteikti būtinąją pagalbą, dievagojosi lauksiąs, kiek reikės, bet išgirdo tik tiek – šiuo metu medikai privalo paklusti nurodymui iš gatvės nepriimti pacientų, be to, neturi specialistų.

"Visur išgirdau tą patį: "Atsiprašome. Niekuo negalime padėti", – pasakojo Arnas.

Kaskart pasibeldęs į ligoninės duris vyras išgirsdavo patarimą laukti pirmadienio.

Siūlė vykti į Telšius

Galiausiai vyras grįžo ten, kur buvo atvykęs iš pradžių.

Tada jis sulaukė visai jau netikėto patarimo – važiuoti į Kauną arba Telšius.

"Negalėjau dar kur nors važiuoti. Labai skaudėjo akį. Namie – trys vaikai, žmona negalėjo jų palikti, pats vairuoti nebūčiau pajėgęs. Atrodė, kad atsidūriau padėtyje be išeities", – prisiminė klaipėdietis.

Jaunas vyras pasielgė taip, kaip yra pratę elgtis nemažai jo kartos žmonių – patarimo paprašė žmonių "Facebook" paskyroje.

Tai buvo paskutinė viltis, Arnas tikėjosi, kad atsilieps kas nors galintis suteikti racionalų patarimą ar net padėti.

Ši mintis atrodė kiek absurdiška. Bet paaiškėjo, kad tai buvo teisingiausias sprendimas tuo metu.

Į klaipėdiečio pagalbos šauksmą atsiliepė suvirintojų komandos narys.

Jis patikino, kad dirba bene 30-ies vyrų komandoje ir vienas kolega kasdien atlieka po keturias ar penkias panašias "operacijas".

Mat darbininkai panašių traumų patiria kasdien.

Išgelbėjo savamokslis

Šeštadienio vakarą Arnas nuvažiavo pas suvirintojų gelbėtoją.

Šis sulašino į akį skausmą slopinančių vaistų, atvertė viršutinį voką ir pamatė, kad giliai į jį įsmigusi metalo drožlė.

Kaskart mirksint svetimkūnis skaudžiai raižė akį.

Savamokslis suvirintojų gelbėtojas panaudojo ploną magneto strypą, kuriuo jam ir pavyko metalo drožlę ištraukti.

Paaiškėjo, kad į akį pateko maždaug milimetro dydžio metalo dalelė.

Pakeliui namo vyras vaistinėje nusipirko uždegimą mažinančių vaistų akiai ir suskubo juos vartoti.

Jau kitą dieną jis pajuto ryškų pagerėjimą.

Kiti ligoniai – pamiršti?

Medikai paprastai teigia, kad traumų arba ligos atvejais reikia vengti šarlatanų ar savamokslių pagalbos ir kreiptis tik į specialistus.

Tačiau visuotinis susirūpinimas vien tik infekuotaisiais koronavirusu, sumaištis gydymo įstaigose, baiminantis apsikrėtimų, nuolat besikeičiantys Vilniaus funkcionierių nurodymai, kaip elgtis šio karantino metu, atsisuka prieš kitus ligonius.

Panašu, kad medikai priversti nebekreipti dėmesio į kitomis ligomis sergančius arba traumas patyrusius pacientus, kurių gydymas tampa jų pačių reikalu.

Jau skelbiama ir mirčių padidėjimą konstatuojanti statistika, kuri išties verčia suklusti.

Prakalbo apie prarastas gyvybes

Dar nežinia, ar ir pirmadienį Arnas būtų patekęs į ligoninę. Neaišku, kokių pasekmių jo akies būklei būtų turėjęs toks delsimas. Faktas yra tik tai, kad kvalifikuotos pagalbos žmogus laiku negavo.

Kai kurie Lietuvos politikai jau piktinasi karantino laiku susidariusia padėtimi ir skelbia, kad koronaviruso sukelta psichozė sukėlė grėsmę ir net pražudė daugybę gyvybių.

Neužsikrėtę žmonės nesulaukia būtinos pagalbos, kol patikrinama, ar jie nėra infekuoti.

Faktai jau verčia manyti, kad tiesiog atsirado, kaip įvardijama, nusikaltėliška sistema kitomis ligomis sergančių žmonių atžvilgiu, o tiksliau sakant, jie yra palikti likimo valiai, nesuteikiant jiems pagalbos.

Mirčių kreivė šoko į viršų

Kontroversiškai vertinamas politikas Viktoras Uspaskichas paskelbė Prezidentui, premjerui ir sveikatos apsaugos ministrui adresuotą pareiškimą, kuriame paviešinta esą nuo visuomenės slepiama statistika verčia pakraupti.

Europarlamentaro teigimu, 2020-ųjų pradžia buvo optimistiška. Lyginant 2019-ųjų pirmų dviejų mėnesių ir šių metų sausio ir vasario mirčių skaičių, aiškėja, kad šiemet per tuos du mėnesius mirė kur kas mažiau žmonių.

Svarbu tai, kad sausis ir vasaris buvo laikotarpis, kai dar nebuvo karantino.

Tačiau jau kovą ir balandį fiksuojamų mirčių skaičius drastiškai pasikeitė, ir mirčių staiga ėmė daugėti net keliais šimtais.

V.Uspaskichas skelbia, jog 2019 m. kovo mėnesį Lietuvoje mirė 3 177 žmonės.

Tačiau jau šių metų, 2020-ųjų, kovą mirė 3 571 žmogus. Tai yra 394 žmonėmis daugiau nei 2019 m. kovo mėnesį.

Panaši kreivė pastebima lyginant pernykščių ir šių metų mirčių skaičių, užfiksuotą balandį.

2019 m. balandžio mėnesį Lietuvoje mirė 3 282 žmonės, o jau 2020-ųjų balandžio mėnesį mirė 3 612 žmonių.

Tai yra 330 daugiau nei 2019 m. balandį. Skirtumas išties šokiruojantis.

Sistema sėja pražūtį?

V.Uspaskichas kelia klausimą, kodėl kitomis ligomis sergantys žmonės karantino metu pasmerkti nesulaukti pagalbos, ir konstatuoja, jog į pandemiją orientuota naujoji sveikatos priežiūros sistema yra nusikaltėliška, nes lemia mirtį.

Politikas pateikė pavyzdį. Esą vienas jo pažįstamo šeimos narys, klaipėdietis, patyrė mikroinsultą.

Tačiau atgabenus ligonį į gydymo įstaigą šešias valandas jam nebuvo suteikta tinkama pagalba, kadangi pirmiausiai buvo siekta ištirti, ar pacientas nėra apsikrėtęs koronavirusu.

Testas buvo neigiamas, bet suteikti medicininę pagalbą jau buvo per vėlu.

"Tai yra nusikaltimas ir jūs esate šito nusikaltimo dalyviai. Epidemijos pagrindu jūs sukūrėte ydingą įbauginimo sistemą, gelbstint tik COVID-19 užsikrėtusius ligonius ir visiškai palikę be dėmesio kitomis ligomis sergančius žmones", – kaltinimus dabartiniams valdantiesiems rėžė politikas.

Kas gali atsakyti, kiek žmonių, sergančių širdies, kraujagyslių, onkologinėmis ligomis, mūsų šalyje dėl tos pačios priežasties nesulaukė pagalbos?

Neoficialiuose pokalbiuose medikai taip pat ima atvirauti, kad delsimas suteikti pagalbą rizikos grupėms priskiriamiems žmonėms, sergantiems kitomis ligomis, sukelia kur kas skaudesnių pasekmių nei COVID-19.

Rašyti komentarą
Komentarai (120)

Žiauru

Pagal skelbiamus duomenis, sergančių yra apie 600, ligoninėse - 300, sunkiai serga - 100, labai sunkiai 30. Visi telpa vienoje ligoninėje. Tai darykit vieną karantininę. Kitos lai būna atviros. Daro skubią pagalbą, apsirengia skafandru ir gydo. ir testą daro. Ką daryti žmonėms? Įkrito į akį, įsipjovė ranką, susilaužė koją... Traumos. Ką daryti, kai insultas, infarktas. Kai skubi turi būti čia ir dabar... o ne po paros. Skauda dantį... užkalbėjimas nepadės. Kažkaip pabėga logika... Kažkaip KAŠPIROVSKIO metodas vėl atsirado. užkalbėjimu per atstumą. 1980 m taip daugelis gydėsi prieš TV.

Aleksandras

Ir dar jiems visiems pakeltos algos. Už ką?

Aleksandras

O per TV Veryga, Skvernelis, Nausėda ir kiti šlovina mūsų medikus, kad jie, atseit, didvyriai, kurie dirba ant pasiaukojimo ribos.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS