Kova su grafitininkais Debreceno kvartale – lyg su vėjo malūnais | kl.lt

KOVA SU GRAFITININKAIS DEBRECENO KVARTALE – LYG SU VĖJO MALŪNAIS

Debreceno kvartale esantis odontologijos kabinetas vėl apipaišytas grafičiais. Klaipėdiečiai pastebėjo, kad terlionių tiek ant šio pastato sienos, tiek ant kitų netoli esančių daugiabučių sienų vis daugėja.

Jau ne vienerius metus

Anot gyventojų, kvartale jau beveik dešimt metų siautėja nuolatiniai sienų paišytojai.

„Kaip neestetiškai atrodo mūsų kvartalas. Pasižiūrėkite į daugiabučių namų sienas. Turbūt ant kiekvieno jų rasite bent po vieną terlionę. O kaip baisiai atrodo Debreceno gatvėje 42 esantis odontologijos kabinetas. Juk ten vaikšto klientai, o įspūdis – lyg einant į kalėjimo zoną. Šis kvartalas pamažu virsta grafičių ir kitokių nusikaltėlių rojumi“, – baisėjosi klaipėdietė Irena.

„Be abejo, nėra išeities“

Odontologijos kabineto, esančio Debreceno g. 42, vadovas Saulius Raketis teigė, kad grafičių problema prasidėjo maždaug nuo 2015-ųjų, tačiau kaip ją spręsti – dar nežinia.

„Kas ką gali padėti tokiu atveju? Be abejo, nėra išeities. Aš gi negaliu tos sienos nei dažyti, nei valyti, nes reikia specialių leidimų. Jeigu kažką pakeisiu fasade, bus tik nauja vieta toliau „gražinti“. Balta siena parodo kultūrinį lygį, kiek ji balta išlieka. Čia jau nuo 2015 m. atsirado kažkas rajone. Pabandykite paimti apsaugą ir praeiti tuo rajonu vakare“, – pasiūlė S. Raketis.

Į Klaipėdos valdininkus dėl grafičiais apipaišytų odontologijos kabineto durų ir sienos vyras nesikreipė.

„Čia tuščias nervų gadinimas. Suprantu, kad neestetiška žmonėms, einantiems pro šalį. Mane patį kiekvieną kartą, atsiprašant, vemti verčia. Bet esu tokio amžiaus, kad puikiai suprantu, jog su vėjo malūnais nepakovosi“, – tikino S. Raketis.

Linas Lapinskas. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Surašė 73 reikalavimus

Policijos pareigūnams nustačius kaltininką, būtų galima išsireikalauti žalos atlyginimą.

Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus Kontrolės ir prevencijos poskyrio vedėjas Linas Lapinskas patvirtino, kad dėl Debreceno g. 42 statinio fasado būklės skundų savivaldybė negavo ir nurodė, ką daryti radus apipaišytą sieną.

„Gyventojai turi kreiptis į namą administruojančią bendrovę ar bendriją, kuri turi organizuoti grafičių nuvalymo ar uždažymo darbus. Jei grafičiais apipaišytos reklaminės iškabos ar kitas privatus turtas, grafičius turėtų nuvalyti ar uždažyti turto savininkas. Tiek administruojanti bendrovė ar bendrija, atstovaujanti bendrasavininkių interesams, tiek privataus turto savininkas gali apie įvykį pranešti policijai. Policijos pareigūnams nustačius kaltininką, būtų galima išsireikalauti žalos atlyginimą“, – teigė L. Lapinskas.

Anot jo, per 2023 m. atlikti 23 patikrinimai vykdant statinių fasadų būklės kontrolę Klaipėdoje, iš viso surašyti 73 reikalavimai statinių (taip pat miesto objektų) valdytojams, savininkams, administratoriams.

Po reikalavimų statinių fasadai sutvarkyti, grafičiai nuvalyti.

„2024 m. didesni patikrinimai, vykdant statinių fasadų būklės kontrolę, dar neorganizuojami, nes žiemą yra netinkamos klimato sąlygos kokybiškai atlikti grafičių nuvalymo ar uždažymo darbus“, – paaiškino L. Lapinskas.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

FY

teismai privalėtu skirti dideles baudas už realų turto sugadinima, moralinę žalą, iš tos sumos skiti premijas, minimum 1000 eur. piliečiams sulaikiusiems, grafitininkus.Problema greit išsispręstu.

Nesiputokit,

visai gražu.

Arvydas > ar nebandėte

lunsbergyne video stebėjimas tik vairuotojams, maximos pirkėjams, kitiems lėšų nėra. Jei ir prisuka kokią pigią( apie 10 000 eur. ) kamerytę prie stulpo, tai jos rezoliucija apie 5 pikselius, autobuso nuo paspirtuko atskirti neina.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS