Gargžduose norima įamžinti M. Vaitkaus atminimą | kl.lt

GARGŽDUOSE NORIMA ĮAMŽINTI M. VAITKAUS ATMINIMĄ

Kitais metais bus minimos gargždiškio, iškilaus kunigo ir kūrėjo Mykolo Vaitkaus 140-osios gimimo ir 50-osios mirties metinės. Gargžduose svarstoma, kaip įamžinti žinomo tėvynainio atminimą.

M.Vaitkus savo atsiminimuose aprašė jau nebeegzistuojančius baronų Renių dvaro rūmus, jų šeimininkus, Gargždų parką.

M.Vaitkaus atsiminimai, iš viso išleisti 8 tomai, itin vertingi.

M.Vaitkus artimai bendravo su ryškiausiais praėjusio šimtmečio pirmosios pusės politikos, bažnyčios, kultūros ir visuomenės veikėjais – Antanu Smetona, Augustinu Voldemaru, Maironiu, Vaižgantu, Adomu Jakštu-Dambrausku, Sofija Kymantaite-Čiurlioniene, Salomėja Nėrimi, Kipru Petrausku, dauguma išeivijos kūrėjų, ypač Bernardu Brazdžioniu.

Klaipėdos rajono savivaldybėje buvo sudaryta speciali darbo grupė M.Vaitkaus atminimui įamžinti. Darbo grupė į pagalbą pasikvietė menininkus, istorikus, visuomenininkus, kurie ieškojo geriausių sprendimų ir galimybių tinkamai įamžinti M.Vaitkaus, kuris taip pat yra ir Gargždų miesto garbės pilietis, atminimą.

Gargžduose tėra tik jo vardu pavadinta gatvė, kapinėse prižiūrimi jo artimųjų kapai, mat pats rašytojas palaidotas JAV.

Specialistai siūlo sukurti ir pastatyti skulptūrinę kompoziciją Gargždų miesto parke, surengti konferenciją, kilnojamąją parodą.

Gargždų krašto muziejus parengs kilnojamąją parodą, išleis atvirukų su M.Vaitkaus eilėmis.

Ruošiamasi skelbti skulptūrinės kompozicijos, skirtos M.Vaitkui, idėjos sukūrimo ir įgyvendinimo paslaugos atvirą projekto konkursą.

Projekto biudžetas – iki 100 tūkst. eurų.

Skulptūrinė kompozicija turi perteikti M.Vaitkaus asmenybę, nuopelnus ir jų reikšmę, atspindėti Klaipėdos rajoną, kaip keturių vandenų kraštą, keturių kultūrų – kuršių, lietuvių, vokiečių, žydų – klestėjimo vietą.

Skulptūra turėtų atsirasti Gargždų miesto parke, žemės plote prie didžiųjų laiptų. Skulptūrinė kompozicija turi būti atgręžta priekiu į Minijos slėnį.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS