Kviečia prisijungti: judėjimo negalią turintiems žmonėms – šansas išmokti vairuoti | kl.lt

KVIEČIA PRISIJUNGTI: JUDĖJIMO NEGALIĄ TURINTIEMS ŽMONĖMS – ŠANSAS IŠMOKTI VAIRUOTI

Judėjimo negalią turintys žmonės iš visų šalies savivaldybių teritorijų kviečiami mokytis vairuoti automobilį. Tiesa, praktiniai mokymai vyks Kaune, tačiau kursų dalyviai bus apgyvendinami ir pavėžėjami nemokamai.

Pirmoji grupė pradės mokytis jau vasarį. Į Neįgaliųjų vairavimo mokyklą priimami judėjimo sutrikimų turintys asmenys, kuriems nustatytas iki 45 proc. darbingumo lygis.

"Teorijos bus mokomasi nuotoliniu būdu, o praktiniai užsiėmimai vyks Kaune. Kursų dalyviai iš kitų miestų bus apgyvendinami ir pavėžėjami nemokamai. Mūsų reabilitacijos centras turi ilgametę neįgaliųjų vairavimo mokymo patirtį", – teigė projektą kuruojanti Valakupių reabilitacijos centro Plėtros skyriaus vadovė Rasa Noreikytė-Ustinavičienė.

Per tuos praktikos metus išsiaiškinta, kokių automobilių judėjimo negalią turintiems žmonėms reikia, kaip juos mokyti, kokius raumenis stiprinti ir kitaip pasiruošti, kad jie išmoktų sėkmingai vairuoti automobilį.

"Dabar dalyvių atranką vykdome telefonu, informuojame, konsultuojame, kokių dokumentų reikia prieš pas mus atvažiuojant. Šiais metais planuojame apmokyti 30 žmonių. Jie jau registruojasi. Jau dalis grupės suformuota. Kviečiame ir skatiname išdrįsti išjudėti iš namų ir prisijungti prie mokymų", – kalbėjo R.Noreikytė-Ustinavičienė.

Projekto kuratorės teigimu, judėjimo negalią turinčiajam ir į kiemą išjudėti yra iššūkis, jau nekalbant apie kelionę iš Klaipėdos į Kauną.

"Todėl mes kviečiame ir artimuosius, ir neįgaliųjų organizacijas jiems padėti. Mokėjimas vairuoti automobilį atvers daugiau galimybių, žmonės taps savarankiškesni, mažiau priklausomi nuo šeimos narių", – teigė R.Noreikytė-Ustinavičienė.

Į šiuos kursus atvyksta gyventojų iš visos Lietuvos, jiems mokytis vairuoti yra tam pritaikytas automobilis, kuriame įrengtas rankinis valdymas.

Tarp kursų dalyvių kasmet maždaug trečdalis būna moterų.

"Iš uostamiesčio prieš dvejus metus buvo vienintelė moteris, kuri baigė judėjimo negalią turinčiųjų vairavimo kursus. Kol kas iš Klaipėdos į šių metų kursus nėra užsiregistravusio nė vieno dalyvio. Neįgaliesiems valstybė finansuoja automobilio įsigijimą, bet pirmiausia reikia mokėti vairuoti, įgyti vairuotojo pažymėjimą, tik tada galima gauti kompensaciją automobiliui", – patikslino R.Noreikytė-Ustinavičienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Ne i tema

Ka cia "If" draudimo internetinis puslapis "uzluzes"?!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS