Laikinojo tilto Klaipėdoje klausimas išsemtas? | kl.lt

LAIKINOJO TILTO KLAIPĖDOJE KLAUSIMAS IŠSEMTAS?

Savivaldybė iki kovo pabaigos turėjo išsiaiškinti, kur pradingo anuomet pusę milijono litų kainavęs laikinasis tiltas per Dangės upę. Jį išardžius, penkerius metus be atlygio tiltą saugoję statytojai tikino, kad jo medinės dalys per tą laiką supuvo ir jas teko sudeginti. Tilto detektyvą tyrusi savivaldybės komisija kaltų taip ir nerado.

Brangus daiktas išgaravo

Laikinasis tiltas per Dangę netoli Senosios perkėlos buvo pastatytas 2014 m. birželį, kai buvo remontuojamas Pilies tiltas.

Statant laikinąjį tiltą, buvo panaudota 23 kubiniai metrai medienos (967 vienetai tašų, lentų ir kt.) ir 25 tonos (352 vienetai) metalinių konstrukcijų.

Laikinojo tilto ilgis buvo 41 m, bendras plotis – 4,1 m, dangos plotis – 3 m. Laikinasis tiltas tada miestui kainavo apie pusę milijono litų (145 tūkst. eurų).

Juo dviratininkai ir pėstieji naudojosi beveik 9 mėnesius, kol 2015-ųjų balandį buvo baigtas remontuoti Pilies tiltas ir laikinasis tapo nebereikalingas.

Tad jis buvo išardytas ir beveik penkerius metus saugomas Pilies tiltą remontavusios ir laikinąjį stačiusios įmonės "Viadukas" teritorijoje, esančioje Šilutės plente.

Pernai gegužę savivaldybės Kontrolieriaus tarnybos darbuotojos apžiūrėjo saugomo tilto likučius ir konstatavo skandalingą faktą – iš tilto beliko dvi 21 m ilgio plieninės sijos, vienas 12 m ilgio metalinis polis, 28 mediniai tašai (4 kubiniai metrai medienos), dvi 4 m ilgio lentos ir viena medinė kaladė.

Koks kriminalas gali būti, kai laikino tiltelio vertę reikia įskaičiuoti į tilto, kuris yra rekonstruojamas, vertę.

Kitaip tariant, medinių laikinojo tilto dalių beveik neliko, o metalinės iš 25 tonų "sutirpo" iki 15 tonų.

Kontrolierės įpareigojimas

Nors pats tiltas visuose savivaldybės dokumentuose buvo įvardijamas kaip ilgalaikis turtas, jo faktiškai nebeliko, tačiau savivaldybės dokumentuose nurodyta laikinojo tilto likutinė vertė – 138 tūkst. eurų.

Dienraštis apie tai rašė ("Laikinojo tilto detektyvas", 2020 02 27, "Klaipėda").

Po kontrolierės audito savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis buvo įpareigotas imtis priemonių, kurios "užtikrintų, kad savivaldybės turto inventorizacija būtų atliekama išsamiai ir atsakingai, kad jo apskaita užtikrintų rūpestingą turto valdymą".

Savivaldybės administracijoje buvo sudaryta darbo grupė, kuri turėjo įvertinti laikinojo tilto per Dangės upę nuvertėjimą ar galbūt jo likučių išgrobstymą.

Komisija kaltų nerado

Buvo sudaryta komisija, kuriai vadovavo Turto skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis. Komisija turėjo įvertinti laikinojo tilto likusių medžiagų būklę.

"Tas, kas buvo netinkama, turėjo būti siūloma nurašyti, kas tinkama – siūlyta parduoti. O visą laikinojo tilto vertę siūlyta pridėti prie rekonstruoto Pilies tilto vertės. Tai ir buvo padaryta. Čia jokio kriminalo nėra. Koks kriminalas gali būti, kai laikino tiltelio vertę reikia įskaičiuoti į tilto, kuris yra rekonstruojamas, vertę?" – dėstė Klaipėdos savivaldybės administracijos vyriausioji patarėja Aldona Špučienė.

Aldona Špučienė / Redakcijos archyvo nuotr.

Pašnekovės teigimu, to laikinojo tilto likutinė vertė buvo labai nedidelė – metalą pardavė už 2,5 tūkst. eurų, o visos tos lentos esą beveik bevertės.

"Nėra kaltų dėl to tilto. Kokia čia gali būti kaltė? Jo vertė ir yra ta, kad jį pastatei, išardei, ir viskas. Iš paprasčiausių eglišakių buvo padarytas tas tiltelis, iš eglės medienos, iš nevertingos medienos", – paaiškino A.Špučienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (18)

Kam Savivaldybėje reikalinga

Kontrolieriaus tarnyba ,jei ji konstatavo SKANDALINGĄ faktą ,o administracijos vyriausioji patarėja pasakė vos ne ,,vsio zakonno " ,kokios problemos ?!

Brone

Pideriu gaidziu sutve

Blogai baigsis,

kai tokie žmonės liko patarėjais ! Tūkstančiai eurų - niekis , šimtai tūkstančių eurų vėjais paleista ,BET kai reikia nors keliais eurais (kad ir socialiniams darbuotojams)atlyginimus pakelti - pinigų nėra ! Trys dešimtmečiai praėjo ,bet ,,vsio zakonno " tęsiasi .....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS