Daugiabučio gyventojai šiurpsta: laiptinėje – kruvini švirkštai | kl.lt

DAUGIABUČIO GYVENTOJAI ŠIURPSTA: LAIPTINĖJE – KRUVINI ŠVIRKŠTAI

Vieno Klaipėdos daugiabučio gyventojai jau kelis mėnesius gyvena baimėje dėl šio namo laiptinėje besilankančių narkotikus vartojančių ir veikiausiai juos platinančių asmenų. Įprasta jų susibūrimo vieta – tarp antro ir trečio aukšto.

Kūčių šventei – dozė

Kadangi Naikupės g. 16 daugiabutis – devynių aukštų, daugelis kyla liftu. Juo nesinaudoja tik gyvenantieji pirmame, antrame ir trečiame aukštuose, tad būtent jų gyventojai dažniausiai pamato ir išprašo nelauktus svečius.

Anot vienos moters, gyvenančios trečiojo aukšto bute, panaudotus, kruvinus švirkštus narkomanai palieka tiesiog ant palangės arba laiptų. Kartais net grįžta jų susirinkti. Klaipėdietė apibūdino, kaip atrodo šie asmenys.

„Tai lietuviai. Jauni, jų amžius – iki 30 metų, gal jaunesni. Daugiausia ateina po vieną, dažnai vyrai, vieną kartą buvo ir porelė“, – pasakojo moteris.

Klaipėdietė šiame name gyvena jau ketverius metus. Anksčiau kartais pastebėdavo vieną kitą švirkštą lauke, tačiau laiptinėje – niekada. Narkomanų apsilankymai laiptinėje suaktyvėjo praėjusių metų pabaigoje.

„2023-iųjų lapkritį laiptinėje pamačiau švirkštą, adatą, bet dar nelabai supratau, kas čia vyksta. Gruodį pradėjau pastebėti daugiau dalykų. Kai prieš Kūčias su vaiku ėjome į parduotuvę, vienas vyras sėdėjo ant laiptų ir jau buvo pasiruošęs adatą, švirkštą“, – tikino klaipėdietė.

Nemalonu: kartais narkomanai palieka savo „aksesuarus“, o po to grįžta jų susirinkti. / „Klaipėdos“ skaitytojos nuotr.

Apsvaigusį išsivežė pareigūnai

Dažniausiai narkomanai į laiptinę svaigintis ateina dieną, apie 15–17 val.

Maždaug prieš tris savaites klaipėdietės vyras po pietų grįžo namo. Jis ir pastebėjo laiptinėje besisvaiginantį vyriškį. Bandė jį išvyti, bet šis nepakluso, tad buvo iškviesta policija.

Narkotikus vartojusį vyrą pareigūnai išsivežė, nuo to laiko jo daugiau niekas nematė.

Pareigūnai apie šį įvykį informacijos neteikia.

Moteris ir pati ne kartą varė narkomanus iš laiptinės, šie susirinkdavo arba palikdavo švirkštus ir išeidavo.

„Kalbėjau su antrame aukšte gyvenančia kaimyne, klausiau, ar irgi juos sutinka, sakė, kad išvaro, skambina policijai. Bet mano vyrui pavyko – policija atvyko laiku ir tą žmogų išvežė. Nes šiaip, būna, išeini iš buto, o jie greitai viską susirenka ir lekia pro duris. Kai paskambinau į policiją, pasakė, kad kai vėl pamatysime, skambintume, bet kol pareigūnai atvažiuos, narkomanų neliks nė kvapo“, – pasakojo Naikupės g. 16 namo gyventoja.

Stebės vaizdo kameromis

Namo gyventojai nusprendė pakabinti skelbimus lifte ir laiptinėje, kad visi būtų atidesni ir bet ko į laiptinę neįleistų.

Taip pat svarstoma apie vaizdo stebėjimo kamerų įrengimą, kad fiksuotą medžiagą būtų galima perduoti policijai.

Laiptinės durys atidaromos kodu, tad aiškinamasi, kas galėjo jį atskleisti neprašytiems svečiams.

„Užsisakėme vaizdo stebėjimo kamerą, tad jau stebėsime laiptinę. Beje, mūsų yra penkta laiptinė, kalbėjau ir su ketvirtos laiptinės gyventoja, kuri sakė dar neradusi laiptinėje švirkštų. Turiu įtarimą dėl mūsų daugiabutyje gyvenančios dažnai išgerti mėgstančios moters. Gal ji pasakė jiems durų kodą?“ – retoriškai klausė moteris.

Radiniai: gyventojai aptiko ne tik švirkštų, bet ir kitokių šiukšlių. / „Klaipėdos“ skaitytojos nuotr.

Švirkštai – pašto dėžutėje

„Facebook“ paskyroje „Žvejybos uosto rajono kaimynai“ žmonės dalijosi, kuriuose daugiabučiuose buvo pastebėta naudotų švirkštų.

Įvardyti ir adresai: Minijos g. 129, Minijos g. 141, Sulupės g. 11 ir 11A.

„Skaičiau komentarus, kad Nidos g. 56 rado švirkštus sumestus į pašto dėžutę“, – stebėjosi klaipėdietė.

Moteris tikino rinksianti informaciją, vaizdinę medžiagą ir viską siųsianti policijai.

„Gal ir mūsų kaimynai atkreips dėmesį, pasiskaitys skelbimus. Čia gyvena šeimos, yra mažų vaikų, garbaus amžiaus žmonių, gal jie atkreips dėmesį į tuos, kurie stovi prie laiptinės durų. Mano vaikas bijo tiek išeiti iš namų, tiek į juos grįžti. Pati būdama bute kažką išgirdusi iškart einu žiūrėti. Bijau, bet ką padarysi? Vaikas jautėsi saugus, o dabar to saugumo nebėra. Nebenorime čia gyventi“, – akcentavo moteris.

Miestas didelis, pajėgų prie kiekvieno namo nepastatysime.

Pranešimų gavo ne vieną

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Operatyvaus valdymo skyriaus pareigūnų duomenimis, per 2024 m. sausį iš Minijos g. gauti šeši, iš Naikupės ir Sulupės g. – po tris pranešimus apie galimus pažeidimus, susijusius su narkotinėmis medžiagomis.

Nuo 2024 m. vasario 6 d. veikia nauja Lietuvos policijos pasitikėjimo telefono linija „Narkotikams – ne“, kuria galima pasinaudoti.

Telefono numeriu 8 700 60 777 galima pranešti apie žinomus narkotikų platinimo atvejus.

Vien vasario 6–7 d. naująja pasitikėjimo linija buvo gauti trys pranešimai.

Rasa Bekėžienė / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Siūlo kelias išeitis

Klaipėdos VPK viršininkė Rasa Bekėžienė tikino, jog yra keli būdai problemai spręsti, bet pirmiausia reikia įrodymų, kad būtų pradėtas ikiteisminis tyrimas ir asmenys galėtų būti baudžiami.

Ji taip pat pabrėžė, kad problema iš tikrųjų egzistuoja, gyventojai patys informuoja policiją. Tačiau atskleisti daugiau informacijos nenorima, kadangi vyksta tyrimai, duomenų rinkimas.

R. Bekėžienė taip pat nurodė, kad Žvejybos uosto kvartale esanti problema veikiausiai susijusi ir su narkotikų platinimu, ne tik vartojimu.

„Iš pateiktos informacijos matau tokią problemą. Tad tam, kad ikiteisminis tyrimas būtų sėkmingas ir būtų galima platintoją nubausti įstatymo nustatyta tvarka, reikalingi atitinkami įrodymai“, – sakė R. Bekėžienė ir pridūrė, kad įrodymai renkami tiek viešu, tiek neviešu būdu.

Padėtų bendradarbiavimas

Tačiau įrodymų rinkimas gali užtrukti nuo savaitės iki pusės metų ar net daugiau. Tad kaip elgtis gyventojams?

R. Bekėžienė siūlo kelis būdus, vienas jų – skambinti nauja policijos pasitikėjimo linija. Kiekvienoje apskrityje paskirti pareigūnai gautą informaciją turės patikrinti per vieną darbo dieną.

Kitas būdas – bendradarbiavimas su policija.

„Norint gyventojams būti saugesniems, aš matau tik vieną dalyką – bendradarbiavimą su policija, bendrą darbą ir bendrą informacijos pasikeitimą. Priklausomai nuo to, kokią informaciją gauname iš piliečių ir kokią mes galime jiems suteikti, konkrečiai galime patarti, kokiais atvejais ką įsidiegti, kaip fiksuoti pranešimus, kam konkrečiai juos pateikti“, – sakė viršininkė.

Dar vienas būdas – policijos patruliavimo intensyvinimas.

„Miestas didelis, pajėgų prie kiekvieno namo nepastatysime. Bet mes turime prevencines priemones, reguliariai įtraukiame adresus, kuriuos aplankome. Aišku, kai mes apsilankysime, gal net nebus tų pašalinių asmenų ir negalėsime užkardyti tų veikų. Bet gyventojai matys, kad pareigūnai atvyksta“, – tikino R. Bekėžienė.

„Klaipėdos“ skaitytojos nuotr.

Surengtų reidus name?

Jeigu gyventojai mano, kad policijos vykdomi reidai daugiabučio namo laiptinėje galėtų užkardyti nusikalstamas veikas ir tokia priemonė yra veiksminga, galima su jais dėl to susitarti.

Vaizdo stebėjimo kamerų įrengimas laiptinėje legalus tada, jei filmuojamos bendros patalpos.

Duomenų valdytojas, turintis vaizdo įrašus, privalės užtikrinti, kad informacija nebus viešinama ir užfiksuoti asmens duomenys nebus naudojami ne pagal įstatymų nustatytą tvarką.

GALERIJA

  • Daugiabučio gyventojai šiurpsta: laiptinėje – kruvini švirkštai
  • Daugiabučio gyventojai šiurpsta: laiptinėje – kruvini švirkštai
  • Daugiabučio gyventojai šiurpsta: laiptinėje – kruvini švirkštai
  • Daugiabučio gyventojai šiurpsta: laiptinėje – kruvini švirkštai
„Klaipėdos“ skaitytojos nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (26)

Šeip jau jeigu ką

Ko čia baisėtis tai kad ir autobusuose ir parkuose ant suoliuko , jie nelabai slapstosi reikia ir leidžiasi dozę o skambinti 112 čia savo laiko gaišinimas .

Kuo nusikalto meras?

Čia senas įdirbis. . Kodėl Klaipėdos narkomanai tokie atsilikę? Yra žymiai patogesnių, nereikia nebeesančių venų badytis. Morgana gal dar spės legalizuoti narkotikus, gyvenimas pagerės.

Jolanta

Klaipeda tapo paciu nesaugiausiu miestu.Baisu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS