Lėbartų kapinių schema sukėlė abejonių | kl.lt

LĖBARTŲ KAPINIŲ SCHEMA SUKĖLĖ ABEJONIŲ

Klaipėdiečiai skundžiasi: nors kapinių kvartalai sužymėti, kapavietes rasti yra sudėtinga – vaikščiojant galima ir pasiklysti, be to, prie kai kurių kapaviečių žymėjimų nėra, tad rasti artimųjų kapą tampa neįmanoma misija.

Ne viskas sužymėta?

Savaitgalį klaipėdiečio Ričardo artimieji lankėsi Lėbartų kapinėse ir pasipiktino, kad taip ilgai teko ieškoti kapavietės.

„Lėbartuose informacinė sistema, kuri yra prie kapinių, klaidina žmones. Yra nauji kvartalai, bet jie nėra sužymėti. Mūsų seneliai buvo nuvažiavę ir ilgai vaikščiojo po tas kapines per didelį karštį, kol rado. Nejaugi taip sunku sužymėti esamą schemą ir surašyti numerius? Yra ten tie kažkokie numeriai, bet niekas neaišku. Gal dvi didžiausios juostos kapaviečių nesužymėtos“, – pasakojo Ričardas.

Jeigu nėra jokio užrašo, ten nuėjęs žmogus nieko neras.

Lentelė prie kiekvieno kvartalo

Klaipėdos savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vyriausiasis specialistas Raimondas Kazlauskas paaiškino, kad tiek Lėbartų, tiek Joniškės kapinės yra ne tik sužymėtos, bet ir suskaitmenintos.

„Prie kiekvieno kvartalo yra lentelė, prie kapinių vartų yra schema, tereikia sužinoti, kuriame kvartale palaidotas žmogus, o paskui pagal schemą nueiti. Prie kiekvieno kvartalo iš visų pusių yra susmaigstytos lentelės, ir tame kvartale reikia ieškoti. Bet yra paprastesnis būdas. Per visuomenės informavimo priemones buvo skelbta, kad kapinės yra suskaitmenintos“, – pasakojo R. Kazlauskas.

Tereikia įeiti į interneto puslapį, suvesti mirusiojo vardą, pavardę. Tuomet atsiveria langas su kapaviete, keliomis jos nuotraukomis, nuoroda, kaip iki tos kapavietės nueiti.

„Suprantu, problema yra tik viena. Jeigu atvažiavę žmonės ieško kažkokio Petro Petrausko, kurio kapavietė niekada netvarkyta, tada yra problema. Jeigu nėra jokio užrašo, ten nuėjęs žmogus nieko neras, kadangi nėra jokių identifikavimo ženklų. Ir informacinėje sistemoje nebus, kadangi viskas buvo suskaitmeninta pagal tai, kas rasta ant paminklo“, – tikino R. Kazlauskas.

Suskaitmenintos nuo 2019 m.

Garbaus amžiaus žmonėms, kurie nesinaudoja išmaniuoju telefonu, yra sudėtingiau. Bet visuomet galima kreiptis į kapinėse dirbančius sargus, kitus darbuotojus, jie paduos popierinę schemą ir markeriu pažymės, kuriame kvartale ir kurioje eilėje bei vietoje yra ieškoma kapavietė.

Kapinių priežiūros darbuotojai nedirba tik sekmadieniais. Visomis kitomis dienomis jų pagalba prieinama.

Naujosios kapavietės sistemoje atsiranda automatiškai.

„Nebūtinai reikia, kad būtų paminklas. Iš karto, kai gauname dokumentą, jog užfiksuota mirtis, mes duodame leidimą laidoti. Kai išrašome leidimą laidoti, iškart informacija atsiranda sistemoje“, – sakė R. Kazlauskas.

Joniškės ir Lėbartų kapinės suskaitmenintos nuo 2019 m.

Rašyti komentarą
Komentarai (15)

Pilietė

Šios kapinės,tai lyg didžiulis miestas.Nors nesu invalidė,bet vaikštau sunkiai ir lankyti kapus čia labai sunku,ypač kai kapas toli nuo vartų.Nesuprantu kodėl negalima privažiuoti arčiau.

Sigita

Jūsų vadinamame plane yra klaidų kvartalų numeracijoje.

Kapinės labai išsiplėtė

Ir labai gaila, kad į teritoriją automobiliu leidžiama įvažiuoti tik vežant žemes ar skaldą; vežti senjorus vyresnius nei 85 m. (galima pagalvoti,kad 65 ar 75 m.bėgioja pasišokinėdami); arba su invalido pažymėjimu (atkreipiau dėmesį,kad tankiai automobilių pažymėtų invalidų ženklu savininkai visai neatrodo invalidais, o ir invalidumo suteikimas pastaruoju laiku yra stipriai suvaržytas). Ir ko norėti, jei reikia aplankyti kelis kapus, o kojos jau neneša.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS