Mažosios Lietuvos herbe – briedis su švyturiu | kl.lt

MAŽOSIOS LIETUVOS HERBE – BRIEDIS SU ŠVYTURIU

Mažosios Lietuvos herbo kūrimo istorijos pabaiga veikiausiai persikels į kitus metus, nes tiesiog nebus spėta jo sukurti dar šiemet. Heraldikos komisija po beveik devynerių metų pagaliau pritarė krašto bendruomenės pasirinkto herbo simbolikai. Dominuotų briedis, tačiau primygtinai pageidaujama, kad šalia jo būtų pavaizduotas ir švyturys.

Paminėjus Mažosios Lietuvos prijungimo prie Didžiosios Lietuvos 100-metį, taip ir nespėta 2023-iaisiais, kurie Seimo buvo paskelbti Klaipėdos krašto metais, sukurti regiono herbo.

Krašto bendruomenės nuomonei atstovaujanti Mažosios Lietuvos regioninė taryba kreipėsi net į Prezidentą Gitaną Nausėdą dėl užsitęsusio etnografinio regiono herbo kūrimo proceso su prašymu paremti diskusijoje su Lietuvos heraldikos komisija (LHK), kuri vis atmesdavo krašto bendruomenės pasirinktą herbo simboliką.

Į kitas aukščiausias institucijas dėl herbo buvo kreiptasi oficialiais raštais dar aštuonis kartus.

Per devynerius diskusijų metus Mažosios Lietuvos bendruomenės iniciatyva atliktos dvi krašto heraldikai skirtos mokslo studijos, klausimas keltas mažiausiai penkiuose LHK posėdžiuose.

Panašu, kad pagaliau pasiektas šioks toks kompromisas.

Į kitas aukščiausias institucijas dėl herbo buvo kreiptasi oficialiais raštais dar aštuonis kartus.

Mažosios Lietuvos regiono heraldikos kūrimo darbo grupės atstovės Vilmos Griškevičienės teigimu, regiono herbą kuria buvęs Heraldikos komisijos narys Arvydas Každailis, kuris ir laikėsi nuostatos, kad „briedį herbo skyde galėtų papildyti dar kai kurie simboliai“.

Dienraščio žiniomis, tas simbolis turėtų būti švyturys.

„Šiuo metu pateikti eskizai, jie bus svarstomi. Eskizuose yra nupieštas briedis, be jo kol kas daugiau nėra nieko, bet Heraldikos komisijos narių nuomone, mūsų herbas galėtų būti kitoks, nei kitų regionų, ir galėtų būti pavaizduoti du simboliai – švyturys arba knyga. Mūsų visų darbo grupės narių nuomone, antruoju simboliu turėtų būti švyturys, juolab švyturio simbolio, kaip teigia Heraldikos komisija, dar nėra nė viename herbe. Bet tai tik svarstymo stadija, dar neturime galutinio eskizo“, – teigė V. Griškevičienė, pridūrusi, kad labai abejoja, jog šiemet bus spėta sukurti regiono herbą.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

to tai

daugybė stalino potvarkių niekad nebuvo rašytiniai. Kad ir okupuoti lietuvą tokio dokumento nėra. Nuo 1939 pavasario Memellandas grįžo Vokietijai. Tai jei nėra dokumento - turi priklausyti vokietijai. Arba okupavusiai Memellandą SSSR. Lietuva vagis kaip buvo taip liko.

Šeip jau jeigu ką

O senasis rytų Prūsijos herbas man patinka , tik po juo turėtų būti užrašas ,, Laikinai okupuotas kraštas ,,

Anonimas

Kaip jus kurwos lietuviai galit buti Memelio Kraste kuri padovanojo kruvinas TSRS komunistu rezimas. . Jeigu jie pagal jus yra kruvini okupantai -- GRAZINKIT komunistu dovanota Krasta. Tai bus teisingiausia ir tada ramia sazine galesit loti ant Rusijos TSRS teisiu peremeja.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS