Metai prasidės be streikų? | kl.lt

METAI PRASIDĖS BE STREIKŲ?

Naujųjų mokslo metų pradžia šiemet veikiausiai nebus paženklinta mokytojų streikais, kaip pernai. Tačiau katastrofiškai trūksta pačių mokytojų. Tad pagrindinis uostamiesčio mokyklų iššūkis per tris savaites, iki rugsėjo 1-osios, rasti visus trūkstamus pedagogus.

Mokykloje dirbti nebenori?

Klaipėdos miesto Švietimo skyrius dar gegužę buvo informuotas apie pedagogų stygių uostamiesčio bendrojo lavinimo mokyklose.

Prieš daugiau nei du mėnesius iš 36 Klaipėdos mokyklų pedagogų ieškojo 23. Iš viso reikėjo 43 mokytojų.

Daugiausia trūko pradinio ugdymo mokytojų (net šešių), penkių lietuvių kalbos ir literatūros, penkių rusų kalbos, keturių fizikos, keturių anglų kalbos ir trijų biologijos mokytojų.

Iki rugsėjo 1-osios likus vos daugiau nei trims savaitėms, paaiškėjo, kad švietimo įstaigose trūksta dar daugiau mokytojų nei pavasarį.

Savivaldybės duomenimis, šiuo metu reikia 58 naujų pedagoginių darbuotojų: 32 darbui visu etatu ir 26 pedagogų dirbti ne visu etatu.

Trūksta trijų biologų, penkių rusų kalbos mokytojų, keturių fizikų, dviejų matematikų, dviejų muzikos, keturių anglų kalbos mokytojų, dviejų chemikų, penkių lietuvių kalbos ir literatūros mokytojų, penkių pradinio ugdymo, po vieną istorijos bei technologijos (elektronikos, medžio ir metalo apdirbimo), geografijos, kūno kultūros, etikos, dailės ir technologijos bei tikybos mokytojo.

Specialistų ieško ir darželiai

Tiesa, ieškomų mokytojų krūvis varijuoja, t. y. vienose mokyklose žvalgomasi mokytojų, kurių krūvis – 1 etatas, kitose ieškomų pedagogų krūvis gali būti ir mažesnis, pvz., Baltijos gimnazija šiuo metu bando rasti fizikos mokytoją, kurio krūvis – 0,4 etato.

Beje, iš 51 ikimokyklinio ugdymo įstaigos Klaipėdoje vasaros pradžioje darbuotojų ieško 11, situacija nepagerėjo ir artėjant rudeniui.

Dabar iš viso reikia 18 pedagoginių darbuotojų, iš kurių – 12 ikimokyklinio ugdymo mokytojų, trijų priešmokyklinio ugdymo mokytojų, vieno surdopedagogo ir dviejų logopedų.

Protestams nenusiteikę

Klaipėdos miesto tarybos narės, Švietimo darbuotojų profesinės sąjungos vadovės Laimos Juknienės teigimu, situacija švietimo srityje, palyginti su pernai, Klaipėdoje kiek pasikeitė, ji pagerėjo, nes švietimo, mokslo ir sporto ministras šiek tiek pakeitė mokytojų darbo aprašą.

Pasiekimų yra, nors ir minimalių, tačiau mokytojų darbo sąlygos yra pagerėjusios.

"Pakoregavo ir darbo sąlygas. Padidintos valandos klasės vadovams (iki 6 val.). Pasiekimų yra, nors ir minimalių, tačiau mokytojų darbo sąlygos yra pagerėjusios", – kalbėjo L.Juknienė.

Profesinės sąjungos vadovė įsitikinusi, kad tam įtakos turėjo pernykščiai mokytojų protestai.

L.Juknienės teigimu, naujasis ministras A.Monkevičius įsiklausė į pedagogų pastabas.

"Mano žiniomis, yra panaikintos ar sujungtos ir kai kurios prie ministerijos buvusios galbūt nereikalingos įstaigos, kurios nugvelbdavo labai daug lėšų nuo švietimo. Dabar, tikimės, tie pinigai atiteks švietimui ir mokslams. Bet mūsų siekis, kad būtų didinamas mokytojų darbo valandos įkainis, dar neįgyvendintas. Tačiau manytume, kad mokytojų protestų šį rudenį neturėtų būti. Vyksta derybos ir bandoma susitarti. Tikimės, kad mažos korekcijos bus padarytos", – vylėsi L.Juknienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

onute

ŽIURI I TAS LAPEM APSIKARSČIUSES SUKUDUSIAS ALKANAS PONIUTES KURIOS GAUDAMOS 1000euru keke sumaišti juk jos žino kad gali joms atiduoti pesnsininkam skirtus pinigus tai ir stovi biednos varkšeles KUBILIAUS IR Šimonytes komanda su šukiu ATIMKIT IŠ PENSININKU IR DUOKITMUMS MUMS

Jurgita

Jungtinės klasės - katastrofa, mažas mokyklas uždarinėti būtina, mokytojų krūvį - gražinti etatui 18-20 pamokos, o dabar direktorių savivalė įsiviešpatavo tų pačių mokytojų nenaudai... Alga nedidėjo, juk tik stažo kartelę vienas kitas perlipo arba pasikeitė koeficientas dėl kitos kategorijos. Kas darosi švietime, kur galvos nemąsto... graudu, apmaudu...

Cia

jau isvogto,praskolinto,isvaikyto ir palukanu kontorelese uzstatyto Benjamino Korduso vardo baudziavinio dvaro agonija ir griutis..Pencijonai dreba,zombiai rujoja,o protingi bega juokdamiesi....tskant domkratiskai ir be revoliucijos,liberaliai susinaikins....visi ir totaliai......
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS