Metų klaipėdietė – M. Tarachovskaja | kl.lt

METŲ KLAIPĖDIETĖ – M. TARACHOVSKAJA

19-ąja Metų klaipėdiete dienraščio „Klaipėda“ skaitytojų valia tapo pjeses rašanti ir pati jose vaidinanti M.Gorkio progimnazijos matematikos mokytoja Maja Tarachovskaja. Jai ir kitoms penkioms konkurso finalininkėms padėkota už puikius darbus šiandien vykusiame iškilmingame vakare, kurį žiūrovai galėjo stebėti televizorių arba kompiuterių ekranuose.

Laikmetis įnešė naujovių

Dienraštis „Klaipėda“ kiekvienų metų pradžioje prašo klaipėdiečius prisiminti moteris, kurioms ypač verta padėkoti už pasiaukojamą, nuoširdų darbą uostamiesčio žmonių labui, už miesto vardo bei šalies garsinimą.

Skeptikų kalbos apie tai, kad greitai nebeturėsime iš ko rinkti, kasmet paneigiamos – klaipėdiečiai siūlo vis kitas asmenybes, pastebėdami daugybės profesijų atstoves, nepamiršdami visuomenininkių, sportininkių, meno pasaulio moterų, ypač pagerbiamos mokytojos, medikės, mokslininkės. Prisimenamos tos, kurios kritinėse situacijose nepasimeta ir pasielgia didvyriškai, tos, kurios palieka gilų pėdsaką klaipėdiečių širdyse ir protuose.

Iš daugybės pasiūlytų moterų atrenkamos sulaukusios daugiausia pripažinimo.

Šiemet pandemija pakoregavo mūsų gyvenimą.

Kartais daugybės žmonių pripažinimą galima pelnyti per kelias akimirkas, bet dažniausiai žinomumas ir pagarba ateina po daugelio metų.

Buvo pokyčių ir „Metų klaipėdietės“ konkurse. Tačiau šįsyk rinkdami garbingo titulo vertą moterį dienraščio skaitytojai permainomis džiaugėsi, nes turėjo daugiau laiko balsuoti už vieną iš šešių finalo dalyvių.

Kovo pradžioje, kai tradiciškai rengiamas iškilmingas Metų klaipėdietės paskelbimo ir apdovanojimo vakaras, dar gyvenome itin uždarai dėl smarkiai plintančio viruso. Saugodami save ir kitus, dienraščio darbuotojai buvo priversti atidėti iškilmingą vakarą vėlesniam laikui. Tada tikėjome, kad gegužės 11-oji bus diena, kai gyvensime kaip prieš porą metų – laisvai bendraudami.

Nors lūkesčiai nepasiteisino, baigiamasis konkurso vakaras įvyko, ir jame iškilmingai buvo paskelbta 2021-ųjų Metų klaipėdietė, kuria balsų dauguma tapo M.Tarachovskaja.

Maja Tarachovskaja

Subūrė bendruomenę

Kartais daugybės žmonių pripažinimą galima pelnyti per kelias akimirkas, bet dažniausiai žinomumas ir pagarba ateina po daugelio metų.

Šįkart konkurso laimėtoja yra viena tokių – jos nuoširdų darbą mokykloje vertina mokiniai, o pašaukimas dramaturgijai ir vaidybai įvertintas ne tik jos tautinės bendruomenės, bet ir teatrą mėgstančių lietuvių bei didelės rusakalbių klaipėdiečių dalies, kurie yra patyrę šios moters kūrybiškumą. M.Gorkio progimnazijoje ji yra įkūrusi mokinių teatrą „Peremena“.

Matematikos mokytoja M.Tarachovskaja po pamokų kartą per savaitę iki karantino ribojimų skubėdavo į Klaipėdos žydų teatro „Šatil“ repeticijas.

Itin artistiškos sielos moteris ne tik vaidina. Ji rašo pjeses, kurias pasirašo Asios Kotliar vardu. Pagal jos pjeses yra sukurta keli šimtai spektaklių.

Vytauto Liaudanskio nuotr.

Teatro „Šatil“ dalyviai didžiuojasi prieš kelerius metus suvaidinę M.Tarachovskajos pjesę „Mamulės“. Teatrų konkurse „Tegyvuoja teatras“ jie pelnė apdovanojimą kaip ryškiausio debiuto trupė.

Karantiną priėmusi kaip Dievo skirtą išbandymą, moteris ėmėsi jai mieliausios veiklos – kūrybos. Taip gimė dar trys knygos, kurios turėtų nuspalvinti mūsų gyvenimą.

Už M.Tarachovskają konkurse atiduota dešimtys tūkstančių balsų, daugiausia žmonių atsiuntė iškirpę dienraščio balsavimo lapelius. Balsuodami už šią moterį itin aktyvūs buvo uostamiesčio rusakalbiai gyventojai.

Dėkojo už gyvybę

Nerimo ir suvaržymų kupini praėję ir šie metai paliko dėkingumo medikams žymę klaipėdiečių širdyse. Nenuostabu, kad uostamiesčio žmonės savo dėkingumą visiems medikams išreiškė balsuodami už Klaipėdos universitetinės ligoninės infekcinių ligų gydytoją, COVID-19 skyriaus vedėją Rasą Girdžiūnienę.

Medikė nuo pirmosios pandemijos dienos dirba su sunkiausiais koronavirusu sergančiais ligoniais

„Žemai lenkiu galvą prieš šią Daktarę, kuri sunkiausio 2020-ųjų lapkričio mėnesį COVID-19 piko metu dvi savaites rėmėsi už mane su pačia Giltine… Ir ištraukė! Jos žinių ir atkaklumo dėka gyvuoju ir kvėpuoju“, – dienraščio „Klaipėda“ interneto tinklalapyje rašė R.Girdžiūnienei dėkingas pacientas.

„Profesionali, dalykiška ir atjaučianti gydytoja. Daug metų tenka kreiptis pagalbos į jos skyrių. Džiaugiamės Gydytojos laimėjimais. Ir balsuojame! Ačiū Jums, Rasa, už pasiaukojamą darbą“, – neslėpė dėkingumo kitas žmogus.

Bendradarbiai minėjo šios gydytojos profesionalumą, teigiamą nusiteikimą darbe ir atokvėpio minutėmis, norą ir siekį visiems ir visada padėti.

Tūkstančiai klaipėdiečių, balsavę už šią moterį, buvo tikri, kad ji verta Metų klaipėdietės vardo.

Misija – padėti vaikams

Klaipėdos licėjaus direktorės pavaduotoja, anglų kalbos mokytoja Ramunė Petrauskienė yra tarptautinių bakalaureato programų koordinatorė. Ji sulaukė ypatingo mokyklos, kurioje dirba, bendruomenės palaikymo.

Sunkūs metai, kai vaikams teko mokslus krimsti savo pačių namuose, prie kompiuterių ekranų, atskleidė kiekvienai šeimai, koks reikšmingas yra mokytojų darbas ir kaip svarbu, kad vaikai gautų tinkamą išsilavinimą bei galimybę studijuoti geriausiuose pasaulio universitetuose.

Tarptautinio bakalaureato programa yra skirta vyresniųjų klasių mokiniams, suteikianti galimybę studijuoti geriausiuose pasaulio universitetuose. Faktas, kad tai ir yra tikrasis kelialapis į gyvenimą.

Darbas, pomėgis ir gyvenimo misija klaipėdietei Agnei Dalangauskienei yra triūsas Klaipėdos buriavimo sporto mokykloje „Žiemys“. Moteris jai vadovauja jau devintus metus ir kaip įmanydama stengiasi atgaivinti vaikų bei jaunuolių norą buriuoti.

Didžiausias moters siekis – sugrąžinti šią buriavimo sporto mokyklą į Klaipėdą. A.Dalangauskienės pastangos įrodo, kad jai pavyks įvykdyti šią sudėtingą misiją.

Talentai – nepaslepiami

Janina Žemaičiūnienė yra dar viena kūrėja, pasiekusi šių metų konkurso finalą.

Muzikos pedagogė dirba ne tik su mažaisiais klaipėdiečiais, prasmingoms veikloms yra sutelkusi ir uostamiesčio senjorus, ji pati kuria eiles ir dainas.

Vaikų darželyje dirbanti muzikos mokytoja, moterų vokalinio ansamblio „Vakaro žaros“ meno vadovė, Klaipėdos pajūrio bendrijos „Bočiai“ pirmininkė ir mišraus choro meno vadovė J.Žemaičiūnienė spėja dalyvauti dar ir Žemaitijos rašytojų bendrijos veikloje.

Jau būdama brandaus amžiaus moteris ėmė kurti, tai buvo sielos šauksmas netikėtai žuvus sutuoktiniui.

Nenuostabu, kad už ją „Metų klaipėdietės“ konkurse balsavo daugybė gerbėjų.

Šiemet klaipėdiečiai balsuodami išreiškė savo pripažinimą ir pagarbą asociacijos „Paupių bendruomenė“ įkūrėjai ir pirmininkei Reginai Baguckienei.

Greta gyvenančių žmonių būrimas bendriems tikslams labiau primena visuomeninį darbą, tačiau realybė yra kitokia – tai sunkus, daug jėgų, atkaklumo bei kantrybės reikalaujantis darbas.

R.Baguckienė sugebėjo per trumpą laiką uždegti kaimynus vienijančią bendruomenę bendroms veikloms ir spėjo išgarsinti ją visoje Lietuvoje.

Moteris įsitikinusi, kad didžiausias įvertinimas yra pačių Paupių bendruomenės narių pasitikėjimas ir didelis palaikymas, kurį jie išreiškė balsuodami.

Maja Tarachovskaja

Pasveikino Prezidentas

Nors iškilmės vyko virtualioje erdvėje, konkurso finalininkės joms skirtą renginį Klaipėdos koncertų salėje stebėjo gyvai.

Renginyje nuskambėjo „Metų klaipėdietės“ konkurso globėjo Lietuvos Respublikos Prezidento Gitano Nausėdos sveikinimas šioms moterims.

„Pagerbti moteris, kurios savo gyvenimu prisideda prie kitokio – geresnio, prasmingesnio – pasaulio, yra graži ir įkvepianti iniciatyva, nenutrūkstanti jau devyniolika metų. Galima tik pasidžiaugti, kiek išskirtinių asmenybių jau garsina Klaipėdą! Kiekviena Jūsų jai dovanoja savo širdį, patirtį, žinias, iš Jūsų pilietiškumo, kūrybiškumo, vizijų, idėjų ir tikslų išauga puikiausi darbai, kuriuos pastebi ir nepaprastai vertina miesto bendruomenė. Nuoširdžiai dėkoju Jums už lyderystę, už svajones, kurias pasiryžtate įgyvendinti ir kurios suteikia drąsos kitiems, už palaikančius žodžius įveikiant kasdienybės iššūkius. Linkiu Jums savo pasirinktame kelyje ir savo sprendimuose visuomet matyti prasmę! Didelės sėkmės Jums ir palankaus vėjo Jūsų darbams“, – sveikinime dėstė šalies Prezidentas.

Gėlės ir dovanos konkurso laimėtojai ir finalininkėms buvo tikros, kaip ir sveikinimai iš ilgametės „Metų klaipėdietės“ konkurso garbės mecenatės – nekilnojamojo turto valdymo įmonės „Mūsų laikas“ direktorės Rugilės Cibauskaitės lūpų.

Renginio mecenatė – bendrovė „Mano būstas“.

Pagrindinis rėmėjas: bendrovė „Švyturys-Utenos alus“. Rėmėjai: lietuviško kapitalo integruotas medienos perdirbimo įmonių holdingas „Vakarų medienos grupė“, aplinkosaugos sprendimus uoste ir paslaugas teikianti įmonė „Parsekas“ ir Klaipėdos jūrų krovinių kompanija „BEGA“ – moderni krovos kompanija, teikianti krovinių perkrovimo, krovinių sukaupimo bei kitas transporto-logistikos paslaugas.

Metų klaipėdietėmis jau yra tapusios

2003 m. – Skaistutė Idzelevičienė,

2004 m. – Klaudija Bobianskienė,

2005 m. – Aldona Grigaliūnienė,

2006 m. – Olga Žalienė,

2007 m. – Kristina Vintilaitė,

2008 m. – Žaneta Norkuvienė,

2009 m. – Inga Grubliauskienė,

2010 m. – Nijolė Hansen,

2011 m. – Loreta Bosienė,

2012 m. – Jurga Karčiauskaitė-Lago,

2013 m. – Dalia Kanclerytė,

2014 m. – Janina Tulabienė,

2015 m. – Aldona Kerpytė,

2016 m. – Jolanta Česienė,

2017 m. – Galina Kučinskienė,

2018 m. – Loreta Laurinavičienė,

2019 m. – Skaistė Svidraitė,

2020 m. – Jūratė Rekašienė.

GALERIJA

  • Metų klaipėdietė – M. Tarachovskaja
  • Metų klaipėdietė – M. Tarachovskaja
  • Metų klaipėdietė – M. Tarachovskaja
  • Metų klaipėdietė – M. Tarachovskaja
  • Metų klaipėdietė – M. Tarachovskaja
  • Metų klaipėdietė – M. Tarachovskaja
  • Metų klaipėdietė – M. Tarachovskaja
  • Metų klaipėdietė – M. Tarachovskaja
  • Metų klaipėdietė – M. Tarachovskaja
  • Metų klaipėdietė – M. Tarachovskaja
  • Metų klaipėdietė – M. Tarachovskaja
  • Metų klaipėdietė – M. Tarachovskaja
  • Metų klaipėdietė – M. Tarachovskaja
  • Metų klaipėdietė – M. Tarachovskaja
  • Metų klaipėdietė – M. Tarachovskaja
  • Metų klaipėdietė – M. Tarachovskaja
  • Metų klaipėdietė – M. Tarachovskaja
  • Metų klaipėdietė – M. Tarachovskaja
  • Metų klaipėdietė – M. Tarachovskaja
  • Metų klaipėdietė – M. Tarachovskaja
  • Metų klaipėdietė – M. Tarachovskaja
Vytauto Liaudanskio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (23)

M.T.

Gražūs veidai! Gražios šypsenos! Gražios gėlės! Gražus renginys! G R A Ž U

Kepuriniams nacionalistams

Pas mus tik ir liko kad rusai padorūs. Lietuviai tiek suniekšėjo kad nežino kas yra garbė, nei kas yra sąžiningumas ar savigarba. Parsidavėliai. Jums tik rusaipuola ir liandzbirbio batą garbint žiūrint kur ką už skatiką gaut. Dar iš tokių idiotų išgirsti kad gerai gyvenam..Taip ir čia reikalauja kad lietuvių kalba kalbėtų o kad Lietuvoje jau padaryta būtina anglų kalba, kad visur pavadinimai gatvėse ir dokumentuose nevalstybine, tai čia nieko tokio?Tfu bl. veidmainiai prakeikti

Kolega matematikas

Valio valio valio! ir mūsų atstovė pagaliau įvertinti!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS