„Metų klaipėdietės“ finale – šešios moterys | kl.lt

„METŲ KLAIPĖDIETĖS“ FINALE – ŠEŠIOS MOTERYS

Nepaisant išskirtinių metų, kai pandemija pakeitė viso pasaulio ir kiekvienos šeimos gyvenimą, uostamiestyje ir šiemet bus pagerbtos labiausiai miestui bei jo žmonėms nusipelniusios moterys. Į dienraščio „Klaipėda“ tradicinio konkurso „Metų klaipėdietė“ finalą išrinktos šešios moterys, o laimėtoja paaiškės per artimiausias dvi savaites.

Paaiškėjo finalininkės

Jau 19-ąjį kartą dienraščio skaitytojai renka labiausiai miestui nusipelniusią moterį.

Šį kartą iššūkių kupina kasdienybė atskleidė ne tik naujų aktualijų, bet ir privertė visai kitomis akimis pamatyti šalia esančius žmones.

„Metų klaipėdietės“ konkursas nuo pat pirmųjų metų siekia pastebėti ir pagerbti moteris, kurios savo darbais garsina uostamiestį ir padeda miestui bei jo žmonėms.

Toks pasiaukojimas negalėjo likti nepastebėtas.

Skaitytojų valia į „Metų klaipėdietės“ finalą pateko Agnė Dalangauskienė, Ramunė Petrauskienė, Regina Baguckienė, Janina Žemaičiūnienė ir Maja Tarachovskaja.

Šeštąją finalo dalyvę, su COVID-19 pacientais nuo pirmos pandemijos dienos dirbančią gydytoją Rasą Girdžiūnienę, išrinko speciali konkurso komisija, kurią sudarė konkurso garbės mecenatas Rimantas Cibauskas, Klaipėdos dramos teatro vadovas Tomas Juočys, spaustuvininkas ir leidėjas Saulius Jokužys, pernykščio „Metų klaipėdietės“ konkurso laureatė Jūratė Rekašienė ir bendrovės „Klaipėdos dienraštis“ direktorius Vidas Milkevičius.

Pasirinkimas: balsavimas už „Metų klaipėdietės“ konkurso nominantę vyks iki gegužės 7 d. (Vytauto Liaudanskio nuotr.)

Reveransas medikei

Visos finalininkės – veiklios, aktyvios ir mylimos miesto bendruomenės narės, kurioms nesvetima iniciatyva, rūpinimasis kitais žmonėmis ir moteriškumas.

Per visą balsavimą aktyviai balsuodami klaipėdiečiai šiemet į „Metų klaipėdietės“ konkursą delegavo įvairiausių profesijų atstoves.

Jie balsavo už medikes, mokytojas, menininkes, mokslininkes, visuomenės labui dirbančias moteris.

Medikų darbą per praėjusius ir šiuos metus daugelis žmonių pamatė kitomis akimis ir ėmė jį dar labiau vertinti.

Tad Klaipėdos universitetinės ligoninės infekcinių ligų gydytojos, COVID-19 skyriaus vedėjos R.Girdžiūnienės pavardė tarp konkurso finalininkių atsirado neatsitiktinai.

Rasa Girdžiūnienė / Asmeninio archyvo nuotr.

Ji dirba su sunkiausiais COVID-19 sergančiais ligoniais. Gydytoja kartu su savo skyriaus darbuotojais neskaičiuoja laiko ir jėgų, atkakliai kovoja už kiekvieno klastingu virusu užsikrėtusio ligonio sveikatą ir gyvybę.

„Būtent nuo medikų, besiaukojančių pirmosiose kovos su pandemija gretose, dabar priklauso mūsų visų ateitis. O apie gydytoją R.Girdžiūnienę atsiliepimai – labai geri. Ji, kaip ir nemažai jos kolegų, juk gelbėja žmonių gyvybes, rizikuodami savosiomis, todėl natūralu, jog komisija palaikė jos kandidatūrą. Toks pasiaukojimas negalėjo likti nepastebėtas“, – kalbėjo R.Cibauskas.

Rimantas Cibauskas / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Pati R.Girdžiūnienė, sužinojusi, jog pateko tarp konkurso finalininkių, pajuokavo, kad be COVID-19 jai teko dar ir ši misija.

„Kalbant apie mūsų darbą, adaptavomės, atrodo, kad jau kitaip ir nebegali būti. Atlaikėme patys ir džiaugiamės už tuos, kurie sveiksta. O darbo ligoninėje mums tikrai pakanka“, – neslėpė konkurso finalininkė.

Skaitytojai pareiškė valią

Kitų penkių finalininkių pavardes nulėmė skaitytojų simpatijos.

Klaipėdiečiai aktyviai balsavo už R.Petrauskienę – tarptautinių bakalaureato programų koordinatorę, Klaipėdos licėjaus direktoriaus pavaduotoją, mokytoją.

Ramunė Petrauskienė / Asmeninio archyvo nuotr.

Ji vadovavo įgyvendinant tarptautinio bakalaureato programas licėjuje, taip sudarant galimybes miesto vaikams gauti tarptautinį išsilavinimą ir studijuoti geriausiuose pasaulio universitetuose.

„Pirmiausia man buvo staigmena, kad mane apskritai įregistravo kandidate į šį konkursą. O kad patekau į finalą, gal jau ir nenustebau, nes turiu daug mokinių, kurie, kaip suprantu, dėl to labai pasistengė“, – šypsojosi R.Petrauskienė.

Dar viena finalininkė – žinoma klaipėdietė A.Dalangauskienė. Ji aktyviai prisideda prie jūrinio identiteto puoselėjimo Klaipėdoje, į buriavimo atgaivinimo veiklą įtraukia vaikus ir apskritai jaunimą.

Agnė Dalangauskienė / Asmeninio archyvo nuotr.

„Visada galvojau, kad yra ir vertesnių kandidačių, kurios prie miesto garsinimo prisideda daugiau nei aš. Bet džiaugiuosi, kad žmonės bent taip atkreips dėmesį į buriavimo sportą. Nes juk mes gyvename ne tik prie jūros, bet – jūriniame mieste“, – kalbėjo A.Dalangauskienė.

Į „Metų klaipėdietės“ šešetuką pateko ir M.Tarachovskaja – M.Gorkio progimnazijos matematikos mokytoja, dramaturgė, kurios parašytos pjesės statomos dešimtyse šalių.

Mokytoja ir pati vaidina teatre. Asios Kotliar slapyvardžiu savo kūrinius pasirašanti autorė – žaisminga, šmaikšti, neieškanti žodžio kišenėje.

Maja Tarachovskaja / Asmeninio archyvo nuotr.

Karantiną mokytoja priėmė kaip Dievo skirtą dovaną, nuotoliniu būdu ji mokė vaikus ir pabaigė rašyti tris knygas.

„Maniau, kad yra kur kas vertesnių žmonių – gydytojai, psichologai, juk dabar jie tiek darbo turi. O aš tarsi ir niekuo per daug nenusipelniau, na, tik dirbu, kaip įprastai, ir rašau. Man tai buvo labai didelė staigmena“, – neslėpė M.Tarachovskaja.

Bendruomenių favoritės

R.Baguckienės – asociacijos „Paupių bendruomenė“ įkūrėjos ir vadovės kandidatūrą taip pat labai palaikė skaitytojai.

Pernai ji skatino visų amžiaus grupių paupiškius mokytis informacinių technologijų paslapčių.

Regina Baguckienė / Asmeninio archyvo nuotr.

Moters vadovaujama Paupių bendruomenė gavo Vidaus reikalų ministrės Ritos Tamašunienės padėką už pilietiškumą kartu su savivaldybe sprendžiant COVID-19 sukeltas problemas.

„Labai džiugu, tikrai nesitikėjau ir nelaukiau, kad taip nutiks. Man buvo staigmena, kad mane pasiūlė šiam gražiam konkursui. Kas mane jame palaikė? Žinau, kad ne tik mūsų „Paupių“ bendruomenė, bet ir kitos bendruomenės, daug palaikymo sulaukiu iš Melnragės“, – tikino R.Baguckienė.

Dar viena finalininkė – J.Žemaičiūnienė yra Žemaitijos rašytojų bendrijos narė, Lietuvos menų mėgėjų asociacijos „Branduma“ Klaipėdos skyriaus pirmininkė, Lietuvos nepriklausomų rašytojų sąjungos narė, LPS „Bočiai“ Klaipėdos pajūrio bendrijos pirmininkė ir mišraus choro meno vadovė, taip pat moterų vokalinio ansamblio „Vakaro žaros“ meno vadovė.

Janina Žemaičiūnienė / Asmeninio archyvo nuotr.

Būdama poetė ir dainų autorė, ji negailėdama jėgų organizuoja jaukius renginius, sudaro galimybę vyresnio amžiaus klaipėdiečiams bendrauti, keliauti, padėti vieni kitiems ir nesijausti vienišiems.

„Džiugi naujiena, smagu, kad žmonės įvertino, pati to tikrai nesiekiau, bet buvo tokių, kurie manė, kad būtinai turėčiau dalyvauti šiame konkurse“, – teigė J.Žemaičiūnienė.

Intriga ilgai netruks

Nuo šiandien iki gegužės 7-osios už vienintelę nominantę bus galima balsuoti kaip ir iki šiol – trumposiomis SMS žinutėmis, kerpant iš laikraščio kuponus ir balsuojant dienraščio „Klaipėda“ internetiniame portale klaipeda.diena.lt, rubrikoje „Metų klaipėdietė“.

Trumposios žinutės bei laikraščio kuponai prilyginami 10 taškų, kiekvienas balsas portale vertinamas kaip vienas taškas.

Rūpindamiesi skaitytojų ir redakcijos darbuotojų saugumu, konkurso organizatoriai prašo ir toliau balsavimo lapelius mesti į balsadėžes ne po vieną, bet atnešti vienu kartu visą pluoštą, kad turėtume kuo mažiau kontaktų ir būdų užsikrėsti.

Dar geriau balsavimo lapelius siųsti paštu. Balsavimo lapelius reikėtų siųsti adresu: Metų klaipėdietės rinkimams, dienraštis „Klaipėda“, Naujojo Sodo g.1A, „K centras“, 92118, Klaipėda arba atnešti ir įmesti į specialias balsadėžes redakcijos skyriuje Naujojo Sodo g. 1A.

Gegužės 8–10 d. dienraščio „Klaipėda“ darbuotojai skaičiuos balsus.

Konkurso laimėtoja bus skelbiama ir pasveikinta gegužės 11 d. vyksiančiame šventiniame renginyje.

Praeitų metų šventinio renginio akimirkos:

Renginio režisierius Tomas Jašinskas

Renginio globėjas – Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda.

Dienraštis „Klaipėda“ dėkoja ilgamečiam Metų klaipėdietės rinkimų garbės mecenatui – nekilnojamojo turto valdymo įmonei „Mūsų laikas“.

Renginio mecenatas – bendrovė „Mano būstas“. Pagrindinis rėmėjas – bendrovė „Švyturys-Utenos alus“.

Kiti rėmėjai: lietuviško kapitalo integruotas medienos perdirbimo įmonių holdingas „Vakarų medienos grupė“, aplinkosaugos sprendimus uoste ir paslaugas teikianti įmonė „Parsekas“ ir Klaipėdos jūrų krovinių kompanija „BEGA“ – moderni krovos kompanija, teikianti krovinių perkrovimo, krovinių sukaupimo bei kitas transporto-logistikos paslaugas.

Išrinktos Metų klaipėdietės

Pirmąja Metų klaipėdiete 2003-iaisiais tapo sportinių šokių ansamblio „Žuvėdra“ vadovė Skaistutė Idzelevičienė.

2004-aisiais šį garbingą titulą pelnė Klaipėdos vaikų ligoninės vyriausioji gydytoja Klaudija Bobianskienė.

Trečiąja Metų klaipėdiete paskelbta 2005-ųjų paralimpinių žaidynių Atėnuose čempionė, „Vyturio“ vidurinės mokyklos kūno kultūros mokytoja Aldona Grigaliūnienė.

2006-aisiais daugiausia balsų klaipėdiečiai atidavė Lietuvos jūrų muziejaus direktorei Olgai Žalienei.

2007 m. Metų klaipėdiete tituluota Vyriausybės atstovė Klaipėdos apskrityje Kristina Vintilaitė.

2008-aisiais rinkėjai savo simpatijas skyrė M.Mažvydo mokyklos pradinių klasių mokytojai Žanetai Norkuvienei – daugiavaikei mamai, auginančiai tris savus ir tris globojamus vaikus.

2009-aisiais Metų klaipėdietės regalijos įteiktos Klaipėdos pilies džiazo festivalio vadovei Ingai Grubliauskienei.

2010 m. klaipėdiečiai daugiausia balsų atidavė uostamiesčio verslininkei Nijolei Hansen.

2011-aisiais gausiausio klaipėdiečių palaikymo susilaukė verslininkė, filantropė Loreta Bosienė.

2012-aisiais Metų klaipėdiete tapo juvelyrė Jurga Karčiauskaitė-Lago.

2013 m. Metų klaipėdiete buvo tituluota dokumentinių filmų kūrėja ir filantropė Dalia Kanclerytė.

2014 m. nugalėtoja paskelbta Lietuvos sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijos „Klaipėdos viltis“ vadovė Janina Tulabienė.

2015-ųjų Metų klaipėdiete tapo Šv. Pranciškaus onkologijos centro direktorė Aldona Kerpytė.

2016-ųjų Metų klaipėdietės titulą laimėjo gydytoja, Klaipėdos universitetinės ligoninės dermatologė Jolanta Česienė.

2017 m. Metų klaipėdiete išrinkta gyvūnų prieglaudos „Būk mano draugas“ direktorė Galina Kučinskienė.

2018 m. Metų klaipėdiete tapo Karalienės Luizės jaunimo centro dailės studijos „Varsa“ mokytoja Loreta Laurinavičienė.

2019 m. titulą pelnė šunų globėja Skaistė Svidraitė – tikra šių gyvūnų psichologė, dalį savo sodybos paskyrusi šunų prieglaudai.

2020 m. Metų klaipėdiete tapo Klaipėdos universitetinės ligoninės Akušerijos-ginekologijos departamento bendrosios praktikos slaugytoja J.Rekašienė, kaimyno kieme rastą naujagimį šildžiusi savo kūnu ir išgelbėjusi jo gyvybę.

Rašyti komentarą
Komentarai (15)

Vytas

Renginio mecenatas MANO BŪSTAS!!! Kaip taip gali būti?! Kas mėn gyventojams išstato sąskaitas už prigalvotus ir neatliktus darbus, o dabar rėmėjas miestiečių. Vagys, plėšikai ir aferistai MANO BŪSTAS!!!

Chi

Super gydytoja Rasa! Teko su ja dirbti 15metų. Linkiu sergantiems papulti būtent pas šią nuostabią, nuoširdžią gydytoją. Linkėjimai visam kolektyvui!

Ne nominante

Gal geriau nejuokinkit žmonių su savo nominacijomis. Kokie gali būti nuopelnai,ir nominacijos už dirbamą samdomą darbą, apmokamą iš mūsų mokesčių mokėtojų pinigų. Visos nominantės aukštinamos už savo atliekamas tiesiogines pareigas. O kiek Klaipėdoje yra moterų, kurios dirba gerai ir sąžinigai savo darbuose, tai gal visas ir nominuokime. Ką jos atliko gero ne už užmokestį, o visuomeniniais pagrindais.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS