Mieste skaudulių nemažėja | kl.lt

MIESTE SKAUDULIŲ NEMAŽĖJA

Griūvantys pastatai pačiame Klaipėdos centre ir senamiestyje miestui garbės nedaro. Anot valdininkų, tvarkyti savo turtą privalu patiems jo savininkams.

Mažiau nei prieš pusmetį dienraštis "Klaipėda" aprašė Tiltų gatvės 3 namo problemas, kurios sunkiai juda iš mirties taško.

Jau kurį laiką nuo trūkinėjančių pastato sienų ant gatvės ir važiuojančių automobilių byra tinkas. Prastos būklės ne tik namo išorė, bet ir vidus.

Šį balandį prakiurus vandens šildytuvui (paaiškėjo, kad prietaisas buvo supuvęs), gyventojai dviem savaitėms liko be karšto vandens.

Panaši situacija yra ir kituose dar iki Antrojo pasaulinio karo statytuose senamiesčio daugiabučiuose.

Pasak Klaipėdos savivaldybės atstovų, gyventojai anksčiau ar vėliau privalės imtis veiksmų, nes ateityje šių namų būklė tik blogės.

Pasak Klaipėdos savivaldybės atstovų, gyventojai anksčiau ar vėliau privalės imtis veiksmų, nes ateityje šių namų būklė tik blogės.

Maža to, vien tik renovacijos, apšiltinant pastato sienas ir pakeičiant stogą, nepakanka. Akivaizdu, kad būtina stiprinti pažeistas konstrukcijas.

Birželio 12-ąją įvyko Tiltų g. 3 namo patalpų savininkų susitikimas su projektuotoja. Pastatas veikiausiai bus tvarkomas etapais.

Klaipėdos savivaldybės Statinių priežiūros poskyrio vyriausioji specialistė Loreta Granovienė atkreipė dėmesį, kad namo būklė ir jo remontas visų pirma turėtų rūpėti savininkams. Niekas kitas už juos to nepadarys.

"Gyventojai turi iškelti rankas ir patys inicijuoti namo tvarkymą savo lėšomis. Ar reikia sulaukti, kol jis visiškai pradės griūti?" – retoriškai klausė L.Granovienė.

Kritinė būklė ir kitų šalia Tiltų gatvės stovinčių pastatų.

Pirmuoju numeriu pažymėtas namas, patenkantis į kultūros vertybių sąrašą, taip pat kenčia nuo padidėjusios vibracijos ir negilių pamatų, baigia subyrėti ir ant fasado esantis Klaipėdos miesto herbas.

Pagrįstą nerimą kelia Herkaus Manto gatvės 4 namas ir jo balkonai. Konstrukcijos byra praeiviams kone ant galvų.

Vytauto Liaudanskio nuotr.

Gyventojai šią problemą žino, tačiau pastaruoju metu jie esą ir taip tempė didelę finansinę naštą.

"Jiems buvo duotas terminas balkonų remontui, tačiau žmonės paprašė jį atidėti. Pirmiausia norėjo išsimokėti išlaidas elektros instaliacijai ir tada remontuoti balkonus. Tačiau pasikeitė pastato administratorius, ir dabar visos procedūros pradedamos iš naujo. Bet šio namo gyventojai tikrai nori tvarkytis", – informavo specialistė.

Pašnekovės žodžiais, Klaipėdos savivaldybė atsakinga tik už tai, kaip administratorius vykdo techninę pastato priežiūrą: ar yra atliekamos apžiūros, ar informacija fiksuojama dokumentuose, kitaip tariant, pildoma "pastato ligos" istorija.

Jeigu pastato ekspertizė parodo, kad jis turi avarinės būklės požymių ir būtinas remontas, gyventojai renovacijai priešintis nebegali.

GALERIJA

  • Centras: Herkaus Manto g. 4-ojo daugiabučio balkonai jau baigia subyrėti.
Vytauto Liaudanskio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (22)

Pamastytojui

Tai gal meras priverte tave durneli ir buta privatizuoti

>Pamąstymai

iš esmės jeigu transportas liausis važinėjęs per senamiestį tas nesustabdys jo nykimo. Reikia skubiai rimtai atstatyti senamiestį..Nei miesto, nei Vilniaus valdžia nesivargina imtis darbų stabdančių istorinių pastatų griuvimą.Paveldo departamentas laipėdoje tik algai imti ir žydų getui atstatinėti. O atsimenant, kad miestą valdo pakeitę pavadinimą liberalų sąjūdžio gaidynas tai nieko gero ir nereikia laukti.Jie jau dešimtis metų sako kad "senienas"reikia versti ir jų vietas atiduoti verslui viešbučių ir kito pelną nešančio, be išliekamosios vertės šlamšto statybai. Kažkada privertė gyventojus privatizuoti savo gyvenamus būstus o dabar sulaukė momento kai rodo į juos pirštu ir sako ,,va jie nenori renovuoti savo namų".Taip ir išeina kad vėl pasiteisina kažkada žulikų sukurta schema kad galutiniame rezultate arba brangiai remontuoji, arba parduodi "darmai".Ir žinoma, per statytinius tai pačiai Klaipėdą valdančiai gaujai

Lauztuvas

Pilnas miesto valdzios neveiksnumas ir nenoras dalyvauti, nepelninguose jiems, reikaluose.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS