Miestiečių atminimui – memorialas | kl.lt

MIESTIEČIŲ ATMINIMUI – MEMORIALAS

Spygliuotos vielos rutulys, riedantis raudonu kraują simbolizuojančiu taku, o tame rutulyje pro spyglius kyšo senos įvairiausių dydžių portretinės fotografijos. Tokį atminimo ženklą, skirtą karuose žuvusiems ar po pasaulį išblaškytiems Klaipėdos gyventojams, sumanė dailininkas Anatolijus Klemencovas.

Idėja, kaip įamžinti Klaipėdos žmones, kurie ne savo valia turėjo palikti namus, užgyventą turtą, gimtąjį miestą, ilgai nedavė ramybės dailininkui A.Klemencovui, nes atminimo ženklo tragiškos lemties klaipėdiečiams mūsų mieste nėra.

"Tai viena idėjų, kuri buvo suplanuota kaip instaliacija karo (1939–1945) problematikai. Tai toks savotiškas akcentas, kai į spygliuotą rutulį įvyniojami artefaktai – buvusių Klaipėdos gyventojų fotografijos, tam tikri autentiški jų daiktai, gal antkapių liekanos. Ir visa tai turėtų kelti gana aštrų emocinį pojūtį", – teigė idėjos autorius.

Pasak A.Klemencovo, vienas karo simbolinių elementų yra spygliuota viela. Dizaineriui kilo mintis, jei ją visą suvyniotume į vieną rutulį, gautume siaubingą gaublį, į kurį įsukta ne tik viso pasaulio žmonių, nukentėjusių nuo karo, tragedija, jame būtų matyti ir skausminga klaipėdiečių lemtis.

Dizaineris jau pagamino šio kūrinio maketą. Ir net sumažintas jo modelis emociškai labai veikia.

Pirmas įspūdis – kad už spygliuotos užtvaros – nužudytų žydų nuotraukos, tačiau, pasirodo, ne tik. Ten – iki karo Klaipėdoje gyvenusių ir savo miestą praradusių žmonių atvaizdai.

"Sakyčiau, tai būtų labai jautriai nuteikiantis daiktas. Aš jau matau, kaip vizualiai visa tai turėtų atrodyti. Bet šis daiktas turėtų būti didelis, tarsi kažkoks absurdiškas nežinia ko gabalas, bet karas ir yra didžiulis absurdas. Nežinau, kur jis galėtų būti pastatytas, bet, manau, mieste jam tikrai atsirastų derama vieta", – įsitikinęs A.Klemencovas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS