Mirusiesiems – pagarbos gestas | kl.lt

MIRUSIESIEMS – PAGARBOS GESTAS

Artimųjų užmirštų ar nežinomų ir už valstybės lėšas palaidotų mirusiųjų kapavietes Lėbartų kapinėse ketinama įamžinti ilgalaikiais ženklais. Šį sumanymą iki šiol stabdė lėšų trūkumas.

Artimųjų užmirštų ar nežinomų ir už valstybės lėšas palaidotų mirusiųjų kapavietes Lėbartų kapinėse ketinama įamžinti ilgalaikiais ženklais. Šį sumanymą iki šiol stabdė lėšų trūkumas.

Lėbartų kapinėse – bene liūdniausias neatpažintų, už valstybės lėšas palaidotų mirusiųjų kvartalas. Tarp jų yra ir vaikų kapelių.

Pastarasis skaudus įvykis – prieš penkerius metus vykusios naujagimių dvynukų laidotuvės, kurių motina klaipėdietė V. Filiponenko už vieno iš jų nužudymą (kitas dvynys esą gimė negyvas) nuteista kalėti 10 metų.

Tada, 2009 m. birželio pradžioje, praėjus lygiai mėnesiui po to, kai kūdikių palaikus atliekų konteineryje rado benamis, broliukai buvo palaidoti už valstybės pinigus viename kape atskiruose karsteliuose. Amžino poilsio jie atgulė ne vaikų kvartale, o ten, kur laidojami asmenys už valstybės lėšas.

Tada ant kapo buvo pastatytos dvi lentelės su vienodais užrašais – "Nežinomas vyras, 2009 m.".

Šiandien mažyliams būtų buvę penkeri. Kapinių darbuotoja patvirtino, kad nuo palaidojimo niekas iš vaikų artimųjų nesidomėjo jų kapais ir dėl perlaidojimo nesikreipė.

Tiesa, tarp lentelių, kuriose gamta jau spėjo ištrinti bet kokius ženklus, kažkas pastatė medinį stačiatikių kryžių.
Ant kapo auga žolė, kurią kartkartėmis nupjauna kapinių darbuotojai. Gėlių, žvakučių ar kokio nors žaislo čia niekada nebuvo.

Šiemet Klaipėdos savivaldybės Kapinių priežiūros skyriaus pastangomis pagaliau turėtų pavykti sutvarkyti už valstybės lėšas palaidotų asmenų lenteles.

"Mes laidojame valstybės lėšomis ir atpažintus asmenis. Ir dabar rūpinamės, kad ant tokių kapaviečių būtų įrengti bent minimalūs ilgalaikiai ženklai su trumpa informacija apie velionį, nes tos medinės lentelės išblunka. Norėtųsi, kad bent 10 metų tuos kapus būtų galima identifikuoti. Tai būtų ir tam tikras pagarbos gestas mirusiesiems", – teigė uostamiesčio savivaldybės Kapinių priežiūros skyriaus vedėja Zina Stankienė.

Lėbartuose kasmet palaidojama vidutiniškai 1900 asmenų, iš jų valstybės lėšomis – iki 40 žmonių. Šiais metais 24 mirusieji palaidoti už valdiškus pinigus. Lėbartų kapinėse palaidotų žmonių skaičius artimiausiu metu jau turėtų siekti daugiau nei 48 tūkst.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Mazinkim kapiniu plota.

Vokietijos kapinese yra plotai, kur palaidota urna uzdengiama plytele (saligatvio plyteles dydzio) su mirusio duomenimis. O aplink - sienaujama zole. Paprasta, pigu. Tokios kapines nereikalauja ypatingu lesu, prieziuros. Tai labai tinka emigrantams ar toliau gyvenantiems.

Kaip

su nepriziurimais kapais,juk ju daugybbe?Pvz salia musu priziurimo kapo yra vienas prie kurio nesilanke niekas nuo pat palaidojimo dienos,o jau tuoj bus 30 metu!O ir kiti salia nebepriziurimi jau keliolika metu.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS