Miškas virto šiukšlynu: poligone – kariška puota? | kl.lt

MIŠKAS VIRTO ŠIUKŠLYNU: POLIGONE – KARIŠKA PUOTA?

Šalia uostamiesčio esantis Kairių miškas virto šiukšlynu. Miestiečiai užfiksavo, kuo baigiasi kariškos pratybos – už poligono tvoros mėtosi sauso davinio pakuočių krūva, konservų dėžutės, pigiausio vyno pakuotės ir šovinių tūtelės.

Prisiminė informacinį karą

Trečiadienį miške tokį vaizdelį išvydusi klaipėdietė kėlė klausimą – kodėl šalies gynėjai jaučiasi nebaudžiami?

"Niekam nevalia šiukšlinti. O tuo labiau kariškiams. Sauso davinio pakuotės pagamintos iš plastiko. Kada suirs visa ši krūva? Ogi niekada. Aš įtariu, jog tai yra kariškių darbas", – piktinosi mergina.

Klaipėdietė nuotraukas paviešino socialiniame tinkle ir iš karto sulaukė piktų komentarų, jog esą visai ne kariškiai šiukšlina Kairiuose.

Nereikėtų gintis, o reikėtų susirinkti šiukšles.

Socialiniame tinkle "Facebook" net pasirodė nuomonė, kad mėginimas sugėdinti kariškų žaidimų mėgėjus iš tiesų yra priešiškų Lietuvos valstybei jėgų inspiruotas informacinis karas.

Dešrą užgėrė vynu?

Tačiau kyla klausimas, kokie civiliai, apsiginklavę garsiniais šoviniais, prisikišę kišenes sausų davinių, labai jau panašių į tuos, kuriuos naudoja karinės struktūros, drįstų pašaudyti prie Kairių poligono tvoros? Gal grybautojai ar pramogautojai?

"Juk ne dažasvydis čia žaistas. Vieta ši yra prie pat poligono tvoros. Ten yra įduba, vėjas neužpučia. Veikiausiai pavalgyta ir palikta viskas", – svarstė mergina.

Teritorija: brigados generolo P.Plechavičiaus poligoną prižiūrinčiai tarnybai ne pirmą kartą tenka rankioti, kaip įtarta, kariškių paliktas šiukšles. Rugpjūtį analogišką situaciją miške užfiksavo kiti klaipėdiečiai. (Vytauto Liaudanskio nuotr.)

Panašu, kad po pratybų ne tik valgyta "Bajorų" dešra ir jautienos troškinys, tarp šiukšlių matyti ir pigiausio vyno plastikinės pakuotės.

Seka specialus padalinys

Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų bataliono vyriausiasis puskarininkis Egidijus Raginskas abejojo, kad miške puotavo kariškiai.

"Tokių sausų davinių galima nusipirkti bet kur. Juos perka medžiotojai, žvejai. Poligonu naudojasi ne tik mūsų batalionas. Reikia žiūrėti, kokios tai pakuotės, kokio senumo jos yra", – svarstė E.Raginskas.

Vis dėlto E.Raginskas prisiminė, kad ne itin seniai iš tiesų buvo pratybos.

"Turėjome. Bet turiu tikslinti. Savaitgalį lyg ir nebuvo", – kalbėjo E.Raginskas.

Jis patikino, kad tai, kas vyksta Kairių poligone, yra registruojama, naudojimąsi poligonu seka specialus padalinys.

"Yra poligono tarnyba, ji priklauso brigadai "Žemaitija". Tačiau pratybas rengia ne tik mūsų batalionas. Juk yra šauliai, savanorių pajėgos, maža kas galėjo ten būti", – svarstė E.Raginskas.

Pliekė garsiniais šoviniais

Vis dėlto nėra aišku, ar įmanoma Kairių miške, prie pat poligono, šaudyti nesulaukiant kariškių dėmesio?

Ypač jei kokie nors civiliai lakstytų po mišką su ginklais rankose ir iš jų pliektų tuščiais šoviniais dėl pramogos.

Tikėtina, kad tokiu atveju Kairių poligoną saugantis padalinys privalėtų aiškintis, kas ir ką veikia miške, nes kitaip tokia krašto gynyba sukeltų daugybę klausimų.

Klaipėdos rajono savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Edgaras Kuturys, išgirdęs apie gyventojų radinius ir tai, kad kariškiai neigia, jog jų struktūrų atstovai puotavo miške, rėžė savo pastebėjimą.

Edgaras Kuturys / Asmeninio archyvo nuotr.

"Taip paprastai garsinių šovinių nenusipirksi. Tūtos – raudonos, su plastiko galiukais? Na va, viskas aišku. Garantuotai, jog tai bus šauliai ar patys kareiviai. Čia jie mokėsi šaudyti savose pratybose. Tokių šovinių niekur nenusipirksi. Nereikėtų gintis, o reikėtų susirinkti šiukšles. Jei iš kitų reikalaujame tvarkos, pirmiausia jos vertėtų laikytis būtent tokioms struktūroms", – nuomonę išsakė E.Kuturys.

Ieškojo ir nerado

Trečiadienį žurnalistams aiškinantis, kas šiukšlino Kairių miške, uostamiestyje įsikūrusių karinių vienetų atstovai užsiminė, kad jiems nėra kada domėtis šiukšlėmis, mat kariškiai ruošėsi vakar vykusiai Lietuvos kariuomenės minėjimo šventei.

Vis dėlto į žurnalistų užklausą sureagavo Motorizuotosios pėstininkų brigados "Žemaitija" vadovybės štabo viršininkas Viktoras Bagdonas.

Štabo viršininko nurodymu dar trečiadienio vakarą kariškiai buvo nuvykę į nurodytą vietą, bet vadovybei raportavo šiukšlių neradę.

"Šiandieną (ketvirtadienį – A.A.) pakartotinai patikrinome duotas koordinates bei galimas vietas pagal nuotraukas. Šiukšlių neradome. Pagal nustatytą tvarką pratybų vadovai po užsiėmimų pristato deklaraciją apie pratybų vietos sutvarkymą, ir vietovė yra apžiūrima poligono tarnybos karių. Bet kokiu atveju dėkojame už informaciją ir prašome perduoti gyventojams, turintiems nusiskundimų dėl tvarkos poligone, tuoj pat kreiptis į poligono tarnybą. Esu tikras, jie žino, kur yra postas. Tokiu būdu bus galima identifikuoti tikslią nusižengimo vietą ir karius, teršiančius aplinką", – redakciją informavo A.Bagdonas.

Pradėjo tyrimą

Brigados štabo viršininko laiškas redakcijai vakar atsiųstas 9 val. 38 min.

O štai Klaipėdos rajono Viešosios tvarkos skyriaus specialistas su Klaipėdos rajono aplinkosaugininkų vadu į Kairių mišką atvažiavo apie 9 val. 30 min. ir šiukšles rado.

"Kaip nerado? Viską radome. Išsiaiškinome. Tik kad šiukšlės surinktos buvo pačių poligoną prižiūrinčių kariškių. Sunkiai ieškojo, bet rado. Mes raštu jų užklausėme, kas vykdė pratybas ar mokymus. Tyrimą pradėjo ne tik kariškiai, bet ir mes. Vis tiek jie turės išsiaiškinti, kas ir kokiu momentu ten šaudė ir mokymus vedė", – teigė Klaipėdos rajono Viešosios tvarkos skyriaus specialistas Algirdas Vaitkus.

Teritorija: brigados generolo P.Plechavičiaus poligoną prižiūrinčiai tarnybai ne pirmą kartą tenka rankioti, kaip įtarta, kariškių paliktas šiukšles. Rugpjūtį analogišką situaciją miške užfiksavo kiti klaipėdiečiai. (Vytauto Liaudanskio nuotr.)

Praėjus penkioms valandoms jau kitokia informacija pasiekė ir brigados "Žemaitija" vadovybę.

Redakcijai komentuota, kad ir kariškiai šiukšles surado.

Tai – kariškas reikalas?

Viešoje erdvėje ne pirmą kartą pasirodo informacija apie kariškių naudojamų sausų davinių pakuotėmis teršiamą Kairių mišką.

Rugpjūčio pradžioje tokiu pat pastebėjimu socialiniame tinkle dalijosi kiti klaipėdiečiai. Žmonės tuomet taip pat rado identiškus, kariškių naudojamus sausus davinius.

Tačiau tąsyk taip pat aiškinta, kad visai ne kariškiai teršia mišką, esą teršia civiliai asmenys.

Lietuvos kariuomenės Motorizuotosios pėstininkų Brigados generolo Povilo Plechavičiaus poligono viršininkas Egidijus Daugintis tikino, kad šiukšlintojų paieška gali virsti adatos paieškomis šieno kupetoje.

"Aišku, kad čia kariškas reikalas. Tik bėda, kad kažkas šiukšlina, o mes renkame. Poligono teritorija – 3,5 tūkst. hektarų. Ar čia visus sužiūrėsi? Taip, kariniams vienetams privalu atsiskaityti už aplinkos sutvarkymą, bet argi kas nors vaikščios paskui, už rankos juk nevedžios. Kitą kartą atvažiuoja šimtas karių, vadas visko negali sužiūrėti", – kalbėjo E.Daugintis.

Prišiukšlinta teritorija priskiriama poligono teritorijai.

"Tai nėra pats poligonas, bet tai yra karinio mokymo teritorija. Iš dalies ta teritorija mums priklauso. Ten mašina neprivažiuosi, ji – giliai miške. Važiavome septintą ryto visureigiu ir ieškojome. Panašu, jog šiukšles po pratybų buvo sudėję į maišus. Gal galvojo grįžti ir paimti. Bet taip ir paliko. Gal prieš mėnesį. Taip bent jau svarstome. Žvėrys maišus išdraskė, ir viskas pasklido. Na, taip, tūtos irgi likusios", – teigė E.Daugintis.

Kairių poligonu naudojasi Karinių jūrų pajėgų kariai, šauliai, savanoriškos krašto apsaugos padaliniai, Dragūnų bataliono kariai, brigados "Žemaitija" kariškiai.

"Visi naudojasi, o papeikimus mes gausime. O ką daugiau nubausi?" – atsiduso E.Daugintis.

GALERIJA

  • Miškas virto šiukšlynu: poligone – kariška puota?
  • Miškas virto šiukšlynu: poligone – kariška puota?
  • Miškas virto šiukšlynu: poligone – kariška puota?
  • Miškas virto šiukšlynu: poligone – kariška puota?
  • Miškas virto šiukšlynu: poligone – kariška puota?
  • Miškas virto šiukšlynu: poligone – kariška puota?
Vytauto Liaudanskio ir "Klaipėdos" skaitytojo nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (87)

Laura

Toki vaizda mateme vasara Plateliu nacionaliniame parke nuvykome i savo megstama vieta pailseti ir radome toki vaizda tai pat. Tarp musu buvo nesenai tarnavusiu. Patys vyrai patvirtino kad tai kariskiu naudojamas sauso davinys. Pries 4 dienas nebuvo ten. Sale buvo net siuksliu maisas. Bet jie net iki ten nunesti nesivargino. Teko patiems surinkti ir sudeti. Gerai pajaskojus ir foto atrasciau kaip buvo polisiaviete palikta .

Lina

Mano sūnus ura jaunasis šaulys. Po kiekvienų pratybų šiukšles parsivelka į namus juodame maišelyje, kurį laiko kuprinėje.Čia kažkam kariai užkliuvo.!!!

Buvęs šauktinis

Gal kariuomenėje yra tam tikra grupė, kuri nepaiso taisyklių. Kai tarnavau Lietuvos kariuomenėje prieš 25 metus, tai buvo tokie Žvalgai, kurie sau daug leisdavo: girtuokliaudavo, atiminėdavo ginkluotę iš šauktinių ir paslėpdavo, liepdavo tvarkyti jų kambarį. Man taip buvo: atėjo ir iš ginklinės paėmė granatosvaidį. Na, aš nepėsčias, nesvarbu kad jis lygtinis, atėjau ir paėmiau. Tai karksėjo ilgai (muštis negalėjo, nes kapitono buvo žiauriai prižiūrėta dėl nestatutinių santykių). Bet netrukus atėjo ir jiems įstatymai, kai vienas iš jų prisidirbo. O štai išminuotojai ir inžinerinis būriai buvo draugiški, gal kad vyresni.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS