Mokyklos ruošiasi rugsėjui: Klaipėdoje mokytojų nepritrūks? | kl.lt

MOKYKLOS RUOŠIASI RUGSĖJUI: KLAIPĖDOJE MOKYTOJŲ NEPRITRŪKS?

Uostamiesčio mokyklose nuo rudens liks vos keli pensinio amžiaus mokytojai. Dauguma garbaus amžiaus uostamiesčio pedagogų pasinaudojo valdžios pasiūlymu gauti kompensacijas už pusę metų ir pasitraukė į užtarnautą poilsį. Švietimo skyrius tikina, kad dėl to dirbančių mokytojų neturėtų pritrūkti.

Skaičiuoja tuščias vietas

Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus vyriausioji specialistė Danguolė Andrijauskienė informavo, kad Klaipėdos mokyklose iš viso yra 1 526 mokytojai.

Nuolatiniam darbui šiuo metu dar trūksta 41 pedagogo, laikinam – 14.

Labiausiai trūksta matematikos, lietuvių kalbos, informacinių technologijų, pradinių klasių mokytojų.

Šiuo metu reikia devynių matematikų "Aukuro", H.Zudermano, "Žaliakalnio", Suaugusiųjų ir Vytauto Didžiojo gimnazijose, P. Mašioto bei "Saulėtekio" progimnazijose.

"Vasaros pradžioje trūko labai daug pradinių klasių mokytojų, o dabar tereikia trijų nuolatiniam ir dviejų laikinam darbui. Lietuvių kalbos mokytojų irgi trūksta tik keturių", – sakė D. Andrijauskienė.

Ikimokyklinio ugdymo įstaigose reikia 15 auklėtojų nuolatiniam ir 11 laikinam darbui.

Didelis amžiaus vidurkis

Pedagogų stygius atsirado dėl to, kad didžioji dalis pensinio amžiaus mokytojų nusprendė išeiti į pensiją.

Visų dirbančių mokytojų amžiaus vidurkis Klaipėdos mokyklose yra 51 metai.

Daugiausia mokytojų (262, arba 17 proc.) yra 50–54 metų amžiaus, mažiausiai – iki 25 metų (13, arba 0,9 proc.), o 65 metų ir vyresnių mokytojų Klaipėdos mokyklose yra 79 (5 proc.).

Iš jų 71 kaip tik šiuo metu nutraukia darbo sutartis ir nusprendė išeiti į užtarnautą poilsį.

Tačiau esą dėl to didelio mokytojų trūkumo nesijaus – buvo perskirstytas darbo krūvis.

Kompensacijoms – solidi suma

Po to, kai Švietimo, mokslo ir sporto ministerija paskelbė, kad pensinio amžiaus pedagogams, išeinantiems iš darbo, kompensuos atlyginimus už pusę metų, didžioji dalis šių mokytojų nusprendė pasinaudoti šia galimybe.

Klaipėdos savivaldybės Planavimo ir analizės skyriaus vedėja Jolanta Ceplienė teigė, kad į pensiją nusprendė išeiti 71 mokytojas, iš jų 20 –  pradinių klasių, 8 dirbantys pagal priešmokyklinio ugdymo programas, 49 – kitų dalykų pedagogai.

"Bendra kompensacijų suma, kurią išmokėsime išeinantiems mokytojams, siekia 457 tūkst. eurų. Iš jų valstybės biudžeto lėšos sudaro 305 tūkst. eurų, o savivaldybė prisideda trečdaliu, tai yra 152 tūkst. eurų. Iki rugpjūčio 14 d. valstybės dalis turi būti pervesta į savivaldybės biudžetą, ir išeinantiesiems bus pradėtos mokėti kompensacijos", – teigė J. Ceplienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

bitė

Tam ...,nePRITRUKS TU MOKYTOJU... Kurie nėra dirbę mokykloje - neturi žalio supratimo, apie ką patys rašo ar komentuoja, tik pliurpia ,,bele ką". Ateikit dirbti į mokyklą, kritikuojantieji, pasidalinkit savo žiniomis (juk tėvams jau galima mokyti savo atžalas namuose, tai kodėl ne mokykloje?), kaip ministras sako ,,įjunkit fantaziją" - gal jūs esate tas - vienintelis, gebantis viską mokiniams paaiškinti, ištaisyti klaidas, išmokyti-paruošti gyvenimui? Žodžiu - gebantis ,,ugdyti tvirtas mokinių dorovės, pilietines, tautines ir patriotines nuostatas, pagarbą tėvams, savo kultūrinei tapatybei, laiduoti mokinių asmenybės galių plėtotę, suprantamai ir aiškiai, taisyklinga lietuvių kalba perteikti ugdymo turinį, kai teisės aktų nustatytas atitinkamo ugdymo turinio perteikimas lietuvių kalba" (tai tik 1 punktelis iš MOKYTOJO PAVYZDINIS PAREIGYBĖS APRAŠYMO) -ir apie atostogas ten nerašoma.

V

Pritrūks tikrai. O jauni nenori eiti dirbti. Galim vaidinti kiek tik norim, tokiom sąlygom ir atlyginimais jaunimo nepriviliosim.

L

Tai ko pats/pati nedirbate, jei mokytojams taip gerai..
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS