Nustebo ir teisininkai: vaikas ekskursijoje – atsakomybė tėvams? | kl.lt

NUSTEBO IR TEISININKAI: VAIKAS EKSKURSIJOJE – ATSAKOMYBĖ TĖVAMS?

Sutartį su mokyklos vadovybe perskaičiusi penktokės mama nustėro – jos prašoma ekskursijos metu atsitikus nenumatytam įvykiui nereikšti pretenzijų mokyklos administracijai ir lydintiems asmenims. Žmonės visai pagrįstai suabejojo šio dokumento teisėtumu.

Kas atsakingas?

Reikalavimas "nereikšti pretenzijų mokyklos administracijai bei lydintiems mokytojams atsitikus nenumatytam įvykiui" šokiravo ne tik tėvus.

Nuostaba kilo ir Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus atstovams, ir teisininkams.

Dešimtmetės mama (vardas ir pavardė redakcijai žinomi – I.A.) nesutiko atskleisti įstaigos, kurioje mokosi jos dukra, pavadinimo.

Tačiau, jos teigimu, pasirašyti tokio pobūdžio sutikimus buvo prašoma ir kitų mokyklų tėvų.

"Tokio turinio pranešimą dukra namo parnešė pirmą kartą per penkerius metus. Galiu garantuoti, kad mano vaikas kelionės metu laikysis saugaus elgesio taisyklių, nekonfliktuos, klausys atsakingų mokytojų nurodymų, netgi turės su savimi sveikų užkandžių, tačiau ketvirtas punktas mane tiesiog pribloškė. Kas, jei ne lydintys asmenys, yra atsakingi už mokinių saugumą? Vadinasi, nelaimės atveju kaltų kaip ir nėra?" – klausė pašnekovė.

Su prašymu nesutiko

Tėvų manymu, tai prieštarauja ne tik Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos aprašui, bet apskritai sveikam protui.

Tėvų manymu, tai prieštarauja ne tik Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos aprašui, bet apskritai sveikam protui.

Vis dėlto mama nenusileido ir mokyklos vadovybei pareiškė, kad su ketvirtuoju punktu nesutinkanti.

Taip pasielgė ir dalis kitų tėvų.

"Mama, dirbanti kitoje mokykloje mokytoja, irgi gavo tokį patį raštelį. Paklausiau jos patarimo ir raštu mokyklos administracijai išaiškinau, kodėl nepritariu ketvirtam punktui. Kalbama, kad švietimo įstaigose įsigaliojo naujos saugos taisyklės. Kiek čia yra tiesos, nežinau", – svarstė moteris.

Prieštarauja Civiliniam kodeksui

Panašu, kad mokyklos vadovybė užsiiminėja saviveikla, nes pagal Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos patvirtintą tvarką visa atsakomybė už vaikų saugumą tokiose ekskursijose tenka juos lydintiems mokytojams.

Tėvai tikrai neturėtų tuo abejoti.

Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus patarėja Vida Bubliauskienė įstaigos prašymą nereikšti pretenzijų pavadino absurdišku.

Tokios pačios nuomonės laikėsi ir žinoma uostamiesčio advokatė Gražina Mauručaitienė, esą dokumento ketvirtas punktas prasilenkia su įstatymais, todėl yra niekinis. 

Gražina Mauručaitienė. Vytauto Petriko nuotr.

"Tai prieštarauja Civilinio kodekso nuostatai, kad atsakingas tas, kurio žinioje yra asmuo. Šiuo atveju, kalbant apie nepilnamečius, tokio punkto jokiu būdu negali būti. Net jei tėvai ir pasirašys, sutikimas negalės sukelti pasekmių, nes prieštaraus įstatymui", – teigė G.Mauručaitienė.

"Nežinau, kaip mokyklos vadovams galėjo ateiti į galvą įtraukti tokį punktą. Taip išeitų, kad vaikas, būdamas ugdymo įstaigoje, liks darbe esančių tėvų atsakomybėje. Sveiku protu nesuvokiama", – sukritikavo advokatė.

Išgirdo pirmą kartą

Švietimo skyriaus patarėja V.Bubliauskienė aiškino, kad už vaikų saugumą ekskursijos metu, pagal parengtą turizmo aprašą, atsako lydintys asmenys.

Ir mokyklos turi jo laikytis.

"Mano požiūriu, reikalavimas nereikšti pretenzijų atsitikus nenumatytam įvykiui yra absurdiškas. Abejoju jo teisėtumu. O kas tada atsakingas? Čia skamba panašiai kaip ligoninėse prieš operaciją pasirašant sutikimą", – palygino pašnekovė.

Apie tokį prašymą savivaldybės specialistai girdi pirmą kartą.

Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus vyriausioji specialistė Sigita Muravjova sakė, kad pagal ministro patvirtintą mokinių išvykų, turistinių žygių, ekskursijų, varžybų organizavimo tvarką su vaikais už mokyklos ribų keliaujantiems pedagogams privalu turėti turizmo vadovo pažymėjimą.

Minėtame tvarkos apraše aiškiai apibrėžiamos lydinčių mokytojų atsakomybės, todėl papildomų klausimų nei tėvams, nei įstaigos administracijai neturėtų kilti.

Komentaras

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos Neformaliojo švietimo skyriaus vyriausiasis specialistas Algimantas Šimaitis:

Jeigu mokykla rengia išvykas, būtinas saugaus elgesio instruktažas mokiniams: pateikiama informacija apie galimas grėsmes jų pačių ir aplinkinių saugumui, patariama, kaip jų išvengti. Pavyzdžiui, kalbama apie saugų elgesį transporto priemonėje. Instruktažas gali būti papildytas mokinių elgesio viešose vietose – muziejuose, gamtoje – pagrindinių taisyklių priminimu. Mokiniai turi pasirašyti instruktažo lape. Instruktažas privalomas visoms mokykloms.

Tokie dokumentai, kaip minėtas sutikimas, rengiami tik mokyklos nuožiūra. Tai nėra privaloma visoms mokykloms.

Mokykla gali nusistatyti savo vidaus tvarkos taisyklėse, kaip informuoti tėvus apie vaikų išvykas, taip pat gali reikalauti jų raštiškų leidimų. Leidimų turinį nusistato taip pat konkreti mokykla.

Kas yra "nenumatytas įvykis", šiuo atveju turėtų būti paaiškinta pavyzdžiais, nes formuluotė aptaki, mamai pagrįstai galėjo kilti neaiškumų.

Gali būti nenumatytų atsitiktinių, nekontroliuojamų įvykių, už kuriuos mokykla neatsako, pavyzdžiui, eismo įvykiai, mokinių elgesys, prieštaraujantis išvykos pradžioje pateiktam instruktažui, meteorologiniai įvykiai – audra, žaibas ir kiti. Tačiau gali būti ir tokių nenumatytų įvykių, už kuriuos mokykla turi prisiimti atsakomybę. Tarkime, mokinių bendravimas su pašaliniais asmenimis išvykos metu, ūmūs sveikatos sutrikimai ir panašiai. Kuo daugiau "sutikimas" ar kitas dokumentas bus detalizuotas, tuo daugiau aiškumo bus mokinius lydintiems mokytojams ir tėvams.

GALERIJA

  • Gražina Mauručaitienė
  • Nerimas: tėvai, gavę tokio turinio prašymus, turėtų žinoti, kad teisiškai jie negalioja.
  • Nerimas: tėvai, gavę tokio turinio prašymus, turėtų žinoti, kad teisiškai jie negalioja.
Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Anonimui Pydarui

vaiko neleisčiau į tokia įstaiga

Reikalingas auditas

Švietimo skyriaus specialistams reikia atlikti ugdymo įstaigų vidinių taisyklių auditą.Tokių nesąmonių rastumėt...kaip pvz.- nauja  tvarka dėl praleistų pamokų pateisinimo - "8.1.1.dėl mokinio ligos, vizito pas gydytojus (esant būtinybei nustatyti, ar nepiktnaudžiaujama Tėvų paaiškinimais, Progimnazija gali prašyti ligą patvirtinančio fakto išrašo".Realiai šitas punktas išvertus reiškia taip: tėvai turi prisijungti prie e.sveikata sistemos, atspausdinti išrašą apie ligą (su duomenų apsaugos įst. čia logika prasilenkia) ir pateikti mokyklai kaip įrodymą dėl ligos.Skeptikams dar patikslinu-atspausdintas pažymas privalu atnešti tada, kai vaikas nelankė praiilgintos  grupės ir už tai nebūtų skaičiuojamas mokestis už praleistas dienas...Įstatymai galioja visiems, bet švietimo kalvės tuos įstatymus kažkaip vis nori apeiti.Švietimo įstaigos yra Klaipėdos savivald.jurisdikcijoje,tai gal įmanoma nustatyti lankomumo pateisinimo vienodą tvarką ir ją  taikyti be išimties visose švietimo įstaigose?

OB

"Klaipėdos savivaldybės Švietimo skyriaus vyriausioji specialistė Sigita Muravjova sakė, kad pagal ministro patvirtintą mokinių išvykų, turistinių žygių, ekskursijų, varžybų organizavimo tvarką su vaikais už mokyklos ribų keliaujantiems pedagogams privalu turėti turizmo vadovo pažymėjimą" ???? Suprantu, kai mokytojas vedasi į žygi kalnuose, keliauja ir miega palapinėse ir pan., yra specifinių dalykų (kad ir laužo kūrenimas, maisto gaminimas, higiena ir t.t.), bet kad reikėtų TURIZMO VADOVO PAŽYMĖJIMO vykstant į spektaklį ar parodą. Nonsensas. o instruktažų ir taisyklių tipinius tekstus privalo pateikti mokykloms ŠMM, ji pirmiausia atsakinga už tvarką mokyklose (ji turi ir teisininkų), o ne palikti likimo valiai teisiniuose dalykuose klasių auklėtojus, kurie yra matematikai, lituanistai ir kt, o ne instruktažų specialistai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS