Naktinis miesto gyvenimas – nesilaikant saugių atstumų? | kl.lt

NAKTINIS MIESTO GYVENIMAS – NESILAIKANT SAUGIŲ ATSTUMŲ?

COVID-19 siautulys Lietuvos žmones verčia išgyventi neeilines nuotaikas. Vieni, tikėdamiesi neužsikrėsti, baiminasi išeiti į kiemą, kiti pyksta ant Vyriausybės už griežtus karantino reikalavimus ir net pasiduoda raginimams rengti protesto akcijas. Nemaža dalis jaunų žmonių ignoruoja bet kokius draudimus ir toliau susitikinėja su draugais.

Medikai apimti nevilties

Lietuvos COVID-19 statistika kol kas tebegąsdina. Sekmadienį pranešta apie 2 300 naujų užsikrėtimo atvejų Lietuvoje. Žadėtas pikas vargu ar pasiektas.

Medikai, besirūpinantys koronavirusu sergančiais pacientais, – pervargę. Jų darbas šiuo metu primena kovą mūšio lauke.

Gydytojai ir slaugytojos neslepia – visą darbo pamainą būti su oro nepraleidžiančiais rūbais yra mažesnė blogybė. Kur kas sunkiau matyti mirštančius žmones.

Anot medikų, rudeninis virusas – kur kas piktesnis nei tas, su kuriuo susidurta pavasarį. Jis šienauja ne tik sunkiai sergančius, amžių jau nugyvenusius senolius. Dabar iš mirties nagų tenka traukti 50-mečius ir jaunesnius.

"Baisu, kai prieš pusvalandį žmogus dar juokavo, ir staiga jis miršta. Liga keistai veikia organizmą, daugelis net nejaučia, kad trūksta deguonies. Mums, gydytojams, tenka išgyventi bejėgiškumą ir neviltį, nes dažnu atveju negalime padėti", – išgyvenimais dalijosi Klaipėdos universitetinės ligoninės gydytojas reanimatologas Arnomedas Galdikas.

Gydytojas aistringai kalbėjo, kaip svarbu būtent dabar, kai liga taip išplito, saugoti save. Naivu tikėtis, kad susirgimas praeis be simptomų. To niekas nežino ir negali būti tikras. O dar baisiau, kad kiekvienas, pasigavęs virusą, skleidžia jį savo artimiausiems, brangiausiems žmonėms.

Arnomedas Galdikas / Redakcijos archyvo nuotr.

Dar prieš savaitę A.Galdikas kritikavo ne tik kiekvieną, kuris nešioja kaukę žemiau nosies, bet ir Seimo pirmininkę Viktoriją Čmilytę-Nielsen, tarp kolegų vaikštančią tik su plastikiniu skydu ant veido. Juk būtent nosies gleivinė su įkvepiamu oru priima virusus.

A. Galdikas aiškino, kad toks skydas nesergsti nuo COVID-19 ir tėra apsaugos regimybė.

Valgo ir bendrauja

Tuo metu, kai pavakare miestą apgaubia sutemos ir didžioji dalis klaipėdiečių skuba namo, daugybė jaunų žmonių sėda į mašinas ir leidžiasi ieškoti nuotykių.

Baisu, kai prieš pusvalandį žmogus dar juokavo, ir staiga miršta.

Susitikdami su draugais ir bendraudami su jais itin glaudžiai, jauni žmonės nesilaiko karantino reikalavimų ir, patys to nejausdami ar nenorėdami suprasti, ko gero, platina užkratą.

Greitojo maisto restoranas penktadienį vakare buvo apgultas automobilių, jų eilė netilpo aikštelėje, kai kurios mašinos stovėjo Taikos prospekte.

Panaši padėtis – ir prie daugelio kitų maistą išsinešti ruošiančių užkandinių.

Nusipirkę maisto jauni žmonės važiuoja į romantikai nuteikiančias miesto vietas, sustoja automobilių aikštelėse.

Išduoda apgaravę langai

Kai oras neverčia gūžtis, jie stoviniuoja prie automobilių, ne tik valgo, bet ir bendrauja, juokauja. Tokioje draugijoje, kur valgoma ar rūkoma, dažniausiai kaukės nedėvimos.

Dar prieš metus tai būtų buvę visiškai normalu. Dabar, kai antroji koronaviruso banga įsisiautėjo ir naujai susirgusieji skaičiuojami nebe šimtais, o tūkstančiais, specialistai tikina – toks elgesys yra neatsakingas ir net pavojingas.

Šį savaitgalį pajūryje įsismarkavo vėjas, bet tai netapo kliūtimi daugybei jaunų žmonių bendrauti gyvai.

Kruizinių laivų terminale savaitgalio vakarais stovėjo mašinos, užrasojusiais nuo viduje sėdinčiųjų ir šiltą maistą valgančiųjų langais.

Tą patį vaizdą buvo galima pamatyti didelėje automobilių aikštelėje prie piliavietės, aikštelėse prie jūros, kitose jaunų klaipėdiečių pamėgtose vietose.

Alkis: prie greitojo maisto restorano vėlų vakarą rikiavosi daugybė automobilių, kuriuos daugiausia vairavo jauni žmonės. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Miesto gatvėse dirbantys policijos pareigūnai žino, kur dažniausiai gali pamatyti karantino reikalavimams nepaklūstančius jaunuolius, ir apsilanko šiose vietose. Vos pamatę pareigūnus, jaunuoliai skuba lipti į automobilius ir pamažu išvažiuoja.

Kai kurios kavinės ar užkandinės dar dirba – gamina kavą išsinešti, leidžia lankytojams valgyti ir gerti lauke.

Neretai klientai sėdinėja ne poromis, o būreliais po šešis ar daugiau. Vėlyva vakarienė draugų kompanijai išsitęsia, jauni žmonės ne tik užkandžiauja, jie galimybę pabūti drauge išnaudoja bendrauti.

Pagavo su kvaišalais

Kai kuriuos mašinose sėdinčius ar prie automobilių stoviniuojančius jaunuolius policininkai patikrina. Pirmas reikalavimas tokiems asmenims – užsidėti kaukes. Kartais per patikrinimus įkliūva kvaišalų turintys žmonės.

Taip atsitiko ir penktadienį apie 23 val. Taikos prospekte, kai prie vieno prekybos centro pareigūnai atkreipė dėmesį į keistai besielgiantį jauną vyrą.

Norėdami įsitikinti, ar įtarimai, kad jis gali būti apsvaigęs, pagrįsti, policininkai apžiūrėjo jo kišenes ir rado devynias baltas kapsules.

Įtariamasis buvo nugabentas į ligoninę, kur paimti ėminiai nustatyti, ar jis gali būti pats pavartojęs kvaišalų.

Ekspertai aiškinsis, kokios medžiagos yra iš įtariamojo paimtose kapsulėse.

Komisariato pareigūnai jau pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl narkotinių ar psichotropinių medžiagų disponavimo, neturint tikslo jų parduoti.

Žvalgyba žino, kas kursto

Pareigūnai nusiteikę baudas skirti tik tiems, kurie piktybiškai nepaklūsta dėvėti kaukes. Jeigu įspėtas žmogus suskumba veidą pridengti, apsiribojama įspėjimu.

Tarnyba: sutemus pareigūnai skuba ir į jaunimo pamėgtas miesto vietas. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

"Taisyklės yra gana kategoriškos, bet jeigu aplinkui nėra žmonių, be kaukės vaikštinėjančio žmogaus policininkai nebaudžia. Svarbu, kad žmogus turėtų tą kaukę ir laikytųsi saugaus atstumo. Šį kartą taikome žmogiškumo principą. Pagrindinė taisyklė, kad žmonės saugotųsi patys ir saugotų kitus, – tikino Klaipėdos apskrities policijos viršininkas Alfonsas Motuzas. – Turime daug papildomo darbo dėl karantino: kontroliuojame saviizoliacijoje esančius žmones, žiūrime, ar dėvimos kaukės, kaip laikomasi drausmės prekybos centruose, važiuojame į kaimo turizmo sodybas, kur vienu metu gali būti ne daugiau kaip aštuoni žmonės. Vyriausybės nurodymais griežtinamos taisyklės kas savaitę, kontrolės objektų atsiranda vis daugiau. Jau turime žinių, kad nuo pirmadienio bus dar daugiau draudimų."

Vis dažniau pasigirstančios kalbos apie komendanto valandą išvaikytų iš gatvių ir naujų pramogų prasimanančius jaunus žmones.

Akcija subliūško

Šeštadienį visoje Lietuvoje buvo organizuojama protesto akcija, nukreipta prieš privalomą kaukių dėvėjimą. Rengėjai ragino visos Lietuvos žmones numesti panaudotas kaukes prie savivaldybių.

Klaipėdoje ši iniciatyva labiau priminė komišką situaciją.

Kalbėdamas apie raginimus nepaklusti Vyriausybės nurodymams karantino metu, A.Motuzas atviravo, kad policijos žvalgybininkai nuolat stebi socialiniuose tinkluose ir kitais būdais skleidžiamą informaciją.

Protestas: savo pozicijos dėl kaukių dėvėjimo pareikšti atėjo keli klaipėdiečiai. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Pareigūnai jau nustatė, kas yra tas žmogus, kuris, būdamas užsienyje, kursto Lietuvos žmonių aistras. Šį iš Šiaulių rajono kilusį žmogų pareigūnai bandė įkalbėti susilaikyti nuo masinių protestų organizavimo.

Numatytą akcijos dieną, prieš vidurdienį, prie uostamiesčio savivaldybės stovėjo policijos mikroautobusas.

Čia atvažiavo ir BMW, iš kurio išlipęs jaunas vyras jautėsi ypatingai. Jis demonstratyviai priėjo prie savivaldybės durų, išmetė į šiukšliadėžę šiukšlę ir nudrėbė ant žemės kaukę.

Pozicija: pareigūnai per akciją stengėsi nesivelti į konfliktą su provokatoriumi. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Netrukus panašiai, tik be bravūros, pasielgė keli kitoje gatvės pusėje lūkuriavę žmonės.

Lyg tyčia prieš pat prasidedant šiam veiksmui, prie policininkų priėjo vyras ir pasakė prie bankomato radęs pamestą mobiliojo ryšio telefoną.

Kol pareigūnai aiškinosi su šiuo žmogumi, protestuotojai atliko tai, ko buvo atėję, policininkai jų nė nepastebėjo.

Mėtėsi: po pareigūnų nepastebėtos akcijos prie savivaldybės durų liko kelios kaukės. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

BMW vairuotojas apsuko ratą ir dar kartą sustojo prie pareigūnų. Buvo panašu, kad jis siekė būti pastebėtas.

Užsiėmę policininkai jį įspėjo užsidėti kaukę, vyras garsiai papostringavo, bet, nesulaukęs ypatingesnės reakcijos, sėdo į savo automobilį ir nurūko. Pareigūnai teigė manantys, kad tai buvo provokacija, į kurią geriau nereaguoti.

Prie savivaldybės durų liko gulėti bene penkios kaukės.

Taip Klaipėdoje baigėsi protesto akcija. Antivakseriais ar kovidiotais kartais vadinamų žmonių policininkai nepamatė ir nenubaudė.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Aiskus planas senai

Ant mankurtu isbandys visas priemones, kad parodyt ju vieta.. Planas globalinis senai bankininku sugalvotas.. Gaila, kad yra daug biorobutu, nebemastanciu

Šiaip

Kovidiotai - tai tie, kurie nešioja kaukes ir mano, kad tai jau tikrai apsaugo visus....

Tam trečiam

Tu nemadravok , ir nedurnink kitu. Jei pačiam nedasunta , kodėl kiekvienas felčeris turi savo nuomonę apie kaukės , tai išvis uzdaryk savo srebtuvę. Protingesnis atrodytum.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS