Naujas žiemos sezonas uostamiestyje – rūpesčiai tie patys | kl.lt

NAUJAS ŽIEMOS SEZONAS UOSTAMIESTYJE – RŪPESČIAI TIE PATYS

Uostamiestis jau ruošiasi žiemos sezonui, kuris oficialiai prasidės lapkričio 1-ąją. Klaipėdos savivaldybės atstovai jau kalbėjosi su rangovais dėl probleminių vietų valymo, druskos pirkimo, technikos paruošimo. O iki sezono pradžios bus tebevykdomi rudeniniai darbai – genimi medžiai, dažniau valomos gatvės ir šaligatviai, persodinamos gėlės.

Trukdo šalinti medžius

Pasak Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjos Ingos Kubilienės, iki lapkričio 1 d. bus šalinami prastos būklės arba nuvirtę po audrų medžiai.

„Atsižvelgiant į oro sąlygas, tęsime suplanuotų medžių genėjimo, pavojingų ar prastos būklės medžių šalinimo darbus. Taip pat vykdysime helofitų šalinimo darbus, kurie planuojami užbaigti iki lapkričio 1 d. Helofitai yra nendrės, kurios auga palei Dangės upę, Malūno parką, iš viso turime 16 tvenkinių. Tam skirta 50 tūkst. eurų, naudojamos ir Aplinkosauginės programos lėšos“, – sakė I. Kubilienė.

Kai gaunamas gyventojų pranešimas dėl nuvirtusių medžių, bendrovės „Klaipėdos želdiniai“ atstovai vyksta į vietą ir juos pašalina.

„Manau, kad reikės susirinkti statistiką po savaitės. Blogiausia yra tai, kad būna želdinių, kurie buvo numatyti kažkada šalinti, o jie nepašalinti, nes gyventojai nenori. Bet būtent tie medžiai ir griūva. Tai – skaudžiausia. Vėjovartas šaliname skubiai, greitai ir tikrai kaip gelbėjimo tarnyba dirba tiek „Klaipėdos želdiniai“, tiek Klaipėdos priešgaisrinė gelbėjimo valdyba“, – tikino Miesto tvarkymo skyriaus vedėja.

Dėl gėlynų didins lėšas

Šiuo metu yra ruošiamasi naujų medžių sodinimo darbams. Švyturio g. 10 bus vykdomas toks projektas, kurį planuojama užbaigti iki šių metų pabaigos.

Tarp kitų rudeninių darbų numatomi ir pastatomų gėlinių bei vienmečių gėlynų sodinimo darbai. Be to, šiuo metu vykdomi švietimo įstaigų želdinių tvarkymo darbai.

Ilgiausiai išsilaikančios gėlės – našlaitės ir viržiai, jų ateityje bus stengiamasi sodinti kuo mažiau.

Kadangi vasarinės gėlės iki šiol išsilaikė, jų pašalinti iš miesto centro neskubama. O šalutinėse gatvėse, pradedant pietine miesto dalimi, gėlės pamažu išgabenamos.

„Pavasarinis, vasarinis, rudeninis gėlių išlaikymas kainuoja 180 tūkst. eurų. Kitais metais planuojame lėšas didinti iki 200 tūkst. eurų, nes norėtųsi pereiti į daugiamečių gėlių sodinimą. Dabar turime daug vienmečių, o paskui jas iškasame ir vėl sodiname naujas. Tai kartojasi kasmet. Pereinant prie daugiamečių, turėtumėme gėlynus ilgesniam laikui. Dar planuojame pasodinti naujų svogūninių gėlių“, – sakė I. Kubilienė.

Inga Kubilienė / Asmeninio archyvo nuotr.

Rudens lapų – dar nedaug

Už šaligatvių valymą atsakingi du rangovai. Pietinės miesto dalies valymu pagal sutartį užsiima „Klaipėdos želdiniai“, o šiaurinės miesto dalies šaligatvių valymą vykdo bendrovė „Ecoservice“.

„Esame paspartinę pagrindinių ir šalutinių gatvių valymą, kad jis vyktų dažniau ir kad greičiau surinktų lapus. Tačiau pastebime, kad lapai dar ganėtinai žali, ir dar nėra to maksimalaus kryčio. Dar labai daug žalių lapų. Tad mes tik spartiname valymą“, – pažymėjo I. Kubilienė.

Druskos tikrai užteks?

Už gatvių ir šaligatvių valymą atsakingos bendrovės oficialiai žiemos sezoną pradės nuo lapkričio 1-osios.

„Žiemos sezonas prasideda nuo lapkričio 1 d. ir tęsiasi iki kovo 31 d. Gatvių valymą atlieka trys įmonės. Pietinę miesto dalį valys „Vakarų švara“, centrinę – „Ecoservice“, šiaurinę – „Klaipėdos paslaugos“. Buvo apklausti visi rangovai, ką jie šiuo metu yra padarę prieš pasiruošiant žiemos sezonui“, – tikino I. Kubilienė.

Šį kartą jaučiamės pasiruošę.

„Klaipėdos paslaugos“ uostamiesčio savivaldybę informavo, kad šiuo metu turi 600 tonų druskos. Bendrovė teigė, kad praėjusį sezoną buvo sunaudota 900 tonų druskos.

Šiuo metu sandėliuose – 400 tonų smėlio, praėjusį sezoną sunaudota 300 tonų. Taip pat turima 50 kubinių metrų druskos tirpalo, praėjusį sezoną buvo sunaudota 200 kubinių metrų.

„Rangovas akcentuoja, kad papildomi druskos kiekiai pagal poreikį planuojami pirkti prasidėjus sezonui. Papildomi smėlio kiekiai neplanuojami, nes atsargų turi pakankamai. Papildomi druskos tirpalų kiekiai taip pat bus planuojami pirkti pagal poreikius“, – sakė I. Kubilienė.

„Ecoservice“ šiuo metu tūri 1,2 tūkst. tonų druskos, 200 tonų smėlio, 300 tonų smėlio druskos mišinius. Bendrovė taip pat turi specialų įrenginį, kuris gamina druskos tirpalą.

„Vakarų švara“ pateikė atsakymą, kad turi 350 tonų druskos, turimas smėlio druskos mišinys siekia 200 tonų.

Šiuo metu derinamos sutarties detalės dėl druskos tiekimo iš trijų tiekėjų. O druskos tirpalas bus ruošiamas pagal poreikį.

Pažadas: šiemet už sniego valymą keliuose bus atsakingi trys rangovai. / Vytauto Petriko nuotr.

Budės visą parą

Pažymima, kad visą miestą valys 22 sniego valytuvai-barstytuvai, aptarnaus trys sniego krautuvai sniego išvežimui, trys sniego krautuvai sniego krovimui, šeši traktoriai, trys mobilios mini technikos vienetai.

Sutartyse nurodyta, kad rangovai turi užtikrinti saugumą miesto gatvėse bet kokiomis oro sąlygomis – per snygį, plikledį, šlapdribą. Be to, privalo užtikrinti dviejų mechanizmų budėjimą bet kuriuo paros metu.

Be pertraukos sningant ilgą laiką ir susidarius sniego sluoksniui, teks valyti gatves ir sningant, o nustojus snigti – mechanizuotu būdu per keturias valandas nuvalyti, pabarstyti, palaistyti slidumą mažinančiu mišiniu įkalnes ir nuokalnes, o per šešias valandas – šalutines ir žvyruotas gatves.

Esant slidžiai kelio dangai būtina laistyti gatves druskos tirpalu.

Pavojus: audra Klaipėdoje kasmet pridaro daug žalos – nuvirtusių medžių šakos sugadina ne tik šaligatvius, bet ir klaipėdiečių turtą. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Buvo tik vienas rangovas

Kur bus perkama druska, sutartyse nenurodyta.

„Pirkimo sąlygose tikrai nėra įrašyta, iš kur turėtų būti perkama druska, ir to turbūt negalime daryti, kai taikoma mažiausia kaina. Ne čia esmė. Mūsų pagrindinis tikslas – užtikrinti, kad būtų saugu, neslidu, o kaip tai darys, tai turėtų būti gero rangovo kompetencija. Kodėl pernai taip atsitiko? Turbūt jau daug girdėjote. Turėjome vieną rangovą, neturėjome kitų dviejų rangovų dėl to, kad pirkimas vyko labai nesklandžiai. Kadangi turėjome sutartį su „Klaipėdos paslaugomis“, ji gelbėjo visą miestą ir tą darė iki sausio 1 d.“, – kalbėjo I. Kubilienė.

Ji pridūrė, kad Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto posėdyje specialistai su rangovais jau kalbėjo apie pasiruošimą žiemos sezonui. Buvo akcentuotos visos probleminės vietos, kurias valyti susidarius sniego sluoksniams būtina.

Pavyzdžiui, autobusų stotelės. Vairuotojams neturėtų kilti problemų įvažiuoti į autobusų stoteles, o keleiviams – įlipti į autobusą.

„Dabar turime tris rangovus ir tikimės, kad tokia situacija, jeigu ir pasikartos, nebus taip, kaip buvo pernai. Dabar turime tris, kai kurie perka visokios papildomos technikos, tad šį kartą jaučiamės pasiruošę“, – patikino I. Kubilienė.

Šildymo sezonas – netrukus?

I. Kubilienė šiuo metu pavaduoja ir skyrių, atsakingą už įsakymo rengimą dėl šildymo sezono pradžios.

Anot jos, kalbų apie šildymą bent kol kas nebuvo.

„Kai jau paspaus šaltukas, su lig pirmomis dienomis ir bus sprendžiamas klausimas. Gal kalba galėtų būti apie dar kitą savaitę. Tačiau orų prognozė yra kintanti“, – sakė Miesto tvarkymo skyriaus vedėja.

GALERIJA

  • Naujas žiemos sezonas uostamiestyje – rūpesčiai tie patys
  • Naujas žiemos sezonas uostamiestyje – rūpesčiai tie patys
  • Inga Kubilienė
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS