Suklastotos atvykstančiųjų pažymos – žaidimas gyvybėmis | kl.lt

SUKLASTOTOS ATVYKSTANČIŲJŲ PAŽYMOS – ŽAIDIMAS GYVYBĖMIS

Reikalavimas atvykstantiesiems į šalį pateikti pažymą, kad žmogus yra pasitikrinęs ir jo COVID-19 testas yra neigiamas, nesunkiai apeinamas. Užsienio šalyse mūsų tautiečiai jau skelbiasi galintys padėti gauti tokį dokumentą.

Grįžta šimtai žmonių

Šeštadienį Palangos oro uoste nusileido apie 100 keleivių parskraidinęs lėktuvas iš Jungtinės Karalystės.

Kasdien į Klaipėdos uostą atplaukia trys arba keturi keltai, kuriais atkeliauja nuo 30 iki 70 keleivių.

Daug žmonių į Lietuvą įvažiuoja automobiliais per Lenkiją.

Visi jie privalo pateikti pažymą apie tai, kad yra pasitikrinę ir testo atsakymas yra neigiamas.

Nuo šios savaitės Nacionalinio sveikatos centro darbuotojai dirbs jau ir pasienyje su Lenkija.

Ar visos šios pažymos yra tikros, patikrinti nėra galimybės. O abejonių dėl šių dokumentų kelia jau vien tai, kad internete galima rasti įvairių pasiūlymų.

Kasdien į Klaipėdos uostą atplaukia trys arba keturi keltai, kuriais atkeliauja nuo 30 iki 70 keleivių.

Siūlosi internete

"Ką domina, galiu padėti su testu, patogiau ir pigiau", – tokį pasiūlymą (kalba netaisyta – D.J.) jau kuris laikas Danijoje gyvenančių lietuvių "Facebook" paskyroje vis kartoja vienas mūsų tautietis, nepamirštantis pridėti, kad susidomėję pasiūlymu turėtų rašyti jam asmeniškai.

Kas yra patogiau ir pigiau, nesunku suprasti. Vaikinas, kaip galima įtarti, veikiausiai pažymą tiesiog suklastoja.

Šis jaunas vyras savo siūlymą kaskart pakartoja ir asmeninėmis žinutėmis, kai tik paskyros nariai ima diskutuoti ar dalintis žiniomis apie keliones į Lietuvą.

Kad suklastotos pažymos – paklausios, jau sklinda žinios ir iš Naujosios Zelandijos, kur dėl to kilo didžiulis skandalas, plačiai aprašytas spaudoje.

Europos policijos biuras oficialiai skelbė, kad Jungtinėje Karalystėje ir Prancūzijoje tokius suklastotus dokumentus buvo galima įsigyti tiesiog oro uoste, o Ispanijoje ir Nyderlanduose – internetu.

Testas netiko

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento vadovas Raimundas Grigaliūnas paaiškino, kad pateikiama pažyma yra sveikatos priežiūros įstaigos dokumentas, kuriame parašyta, kad žmogui atliktas tyrimas PGR ir kad COVID-19 rezultatas – neigiamas.

"Tų pažymų mes matome įvairių – ir vokiečių, ir anglų kalba, ir dar kažkuriomis kalbomis, kurių nesuprantame. Nesame visų kalbų žinovai. Surandame žodį "negative", svarbu, kad būtų raidės PGR, o tai reiškia molekulinį tyrimą. Jeigu kas nors yra neaišku, tada prašome, kad žmogus užpildytų prašymą dėl registracijos COVID-19 ištyrimui. Atvykusieji paprastai būna labai nekantrūs, nori greičiau namo", – pasakojo R.Grigaliūnas.

Juk tai yra apgavystė ir žaidimas jei ne su savo paties, tai su daugelio kitų žmonių gyvybėmis.

Pasak jo, dėl pažymų patikimumo Visuomenės sveikatos centro darbuotojams, dirbantiems oro uoste ir prie atplaukiančių keltų, kol kas abejonių nekilo.

Vienintelis atvejis, dėl kurio kilo šiokia tokia sumaištis, – kai žmogus ginčijosi ir nesutiko, kad nėra atlikęs to, kas būtina. Jis buvo pasitikrinęs tik dėl antikūnų.

Operacijų vadovo sprendimu keliaujantieji turi pateikti arba PGR testą, arba antigenų tyrimo rezultatą. Dažniausiai atliekamas PGR testas, kai tyrimams imamas tepinėlis iš nosiaryklės.

Žaidimas gyvybėmis

Keliautojai dažniausiai pateikia popierines pažymas, nors dauguma žmonių jas gauna elektroniniu paštu. Apie tai, kad tokia pažyma būtina, primenama ir perkant bilietą.

"Esant šių laikų technologijoms, suklastoti tokias pažymas gal ir įmanoma. Mes neturime nei galimybių, nei priemonių patikrinti, ar dokumentai apie patikrą – tikri. Juk mes nesame sekliai. Bet ką čia apgausi? Juk to reikia pačiam sau. Juk tai yra apgavystė ir žaidimas jei ne su savo paties, tai su daugelio kitų žmonių gyvybėmis. Nors žmonės sako, kad yra pavargę nuo ribojimų, bet jau priprato prie naujų tvarkų", – tikino R.Grigaliūnas.

Vienas testas dabar kainuoja kiek daugiau nei 90 eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

pensininkė

kodėl uždarė judėjimą tarp savivaldybių jei šalies sienos atviros ar čia teisėta atveža mums užkratus o mes sėdime be darbo be pajamų su pertekliniais ribojimais

Kai visada

Daug sneka, mazai daro. Norvegams nusispjauti i rodomas pazymas. Zino del padirbinejimo, todel iskart siuncia testa darytis pasienyje.

To ko ir reikėjo tikėtis

Už tai nuėjusi vyriausybė buvo nuostabi,pasiuntusi tūkstančius žmonių mirčisi,vardan praloštų rinkimų
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS