Pagalba po tragedijos našlaičiais likusiems vaikams – lyg kalėdinis stebuklas | kl.lt

PAGALBA PO TRAGEDIJOS NAŠLAIČIAIS LIKUSIEMS VAIKAMS – LYG KALĖDINIS STEBUKLAS

Per akimirką abiejų tėvų netekusiems broliukams neprašomi pasišovė padėti daugybė žmonių. Kad vaikai nejaustų nepriteklių, panoro pagelbėti ir užsienyje gyvenantys lietuviai. Tačiau našlaičiais likusių mažamečių artimieji nelinkę priimti kiekvieną auką. Kai kurių su jais susisiekusių asmenų norai ir siekiai sukėlė abejonių.

Stebino keisti prašymai

Dar nepraėjo nė mėnuo nuo Palangoje gyvenusių sutuoktinių žūties. Pora žuvo netoli savo namų, automobiliui nuvažiavus nuo kelio į vandens pilną griovį ir jame apsivertus.

Poros atžalos liko našlaičiai.

Ši istorija nuskambėjo per visą Lietuvą, apie šeimos tragediją sužinojo ir lietuviai visame pasaulyje.

Daugybė norinčiųjų padėti ieškojo tiesioginio kontakto su vaikus globojančia jų močiute, bet, nežinodami nei jos telefono, nei kito būdo susisiekti, kreipėsi į žuvusiosios darbovietę ir bendravo su gyvūnų prieglaudos "Nuaras" vadove Jurgita Gustaitiene.

Moteris tikino sulaukusi nemažai skambučių, bet žuvusios moters artimųjų kontaktų nebuvo linkusi duoti.

Po tragedijos praėjo nedaug laiko, kai mes susidūrėme su labai keistais žmonėmis. Kažkodėl aukoti žadantieji norėjo pamatyti tėvų netekusius vaikus.

"Apsisprendėme, kad mes visus pagalbą siūlančių žmonių kontaktus perduosime šeimai ir velionės sesuo pati su tais žmonėmis susisieks. Taip bus ramiau, nes visokių žmonių pasitaiko. Šeima dar neatsipeikėjo po tragedijos, juos reikia apsaugoti nuo nejautrių asmenų. Po tragedijos praėjo nedaug laiko, kai mes susidūrėme su labai keistais žmonėmis. Kažkodėl aukoti žadantieji norėjo pamatyti tėvų netekusius vaikus. Prašymų buvo labai keistų ir net nesuprantamų. Bandėme domėtis vieno fondo atstovais, bet taip ir nepavyko sužinoti, kuo jie užsiima ir ką turi bendra su vaikais", – abejonėmis dalijosi J.Gustaitienė.

Gyvūnų prieglaudos vadovė iš pagarbos ir atjautos ėmėsi tarpininkauti tarp šeimos ir kontakto su ja ieškančių žmonių.

Būta keistų prašymų parodyti ne tik vaikų, bet ir močiutės nuotraukas ar net noro susitikti su ja.

Žuvusiosios sesuo atvirai teigė, kad skaudino ne tik praradimas, bet ir pikti ar net šlykštūs komentarai, o svarbiausias šeimos siekis dabar yra apsaugoti vaikus nuo dar didesnio skausmo ir išpuolių.

Suabejojo fondu

"Nuaro" vadovė svarstė, kad gerų norų vedami žmonės galėjo atvežti aukas ar dovanas į šią įstaigą, galėjo nufotografuoti, kam ir ką perduoda. Ji būtų įsipareigojusi užfiksuoti, kaip dovanos pasiekia berniukus. Tačiau jokių nuotraukų socialiniuose tinkluose ar viešumoje nebuvo ir nebus.

Po tokių patikinimų buvo tokių, kurie aiškino, kad nepasitiki J.Gustaitiene, kaltino, kad ji nenori padėti šeimai.

"Sulaukėme labai keistų paklausimų, esą gal šeimai tėvų netekusių vaikų nereikia. Jie klausė, ar močiutė ir kiti giminaičiai juos tikrai augins. Susidarė įspūdis, kad kažkas tuos vaikus nori nusipirkti. Kažkodėl atrodo, kad jie nori įrodyti, jog močiutė neįgali rūpintis anūkais, kad vaikai tinkamai neprižiūrimi. Labai nejauku nuo minties, kad kažkas nelaimės ištiktus vaikus nori padaryti dar nelaimingesnius", – stebėjosi J.Gustaitienė.

Pagalba turėtų būti teikiama kvalifikuotai ir supratingai. Vaikai yra jautrūs viskam, o ypač šioje situacijoje.

Keisti prašymai ir laiškai vertė "Nuaro" vadovę atriboti šeimą nuo abejotinų kėslų turinčių asmenų. Taip nesulaukę atsako nutilo ir keistojo fondo atstovai.

Išlaiko iš pensijos

Nuoširdžios pagalbos šeima nesikrato todėl, kad žuvusių sutuoktinių banko sąskaitomis artimieji kol kas negali disponuoti, kaip ir berniukų vardu atidaryti sąskaitų, nes vaikų globos formalumai vis dar vykdomi.

Į artimųjų sąskaitas aukų taip pat neracionalu aukoti, nes nuo šių aukų gali būti nuskaičiuoti mokesčiai.

Močiutė kol kas anūkus išlaiko iš savo pensijos. Tad kiekvienas euras jiems yra labai brangus.

"Noriu pasakyti, kad vaikai nėra alkani, nėra apleisti, jais rūpinasi močiutė ir kiti artimiausi giminaičiai, bet ne tik tėvų praradimas yra bėda. Norėtume, kad jie ir toliau lankytų jiems įprastas mokymo ir ugdymo įstaigas, kad būtų tvarkingai aprengti, o jų gyvenimas nepablogėtų. Džiaugiamės, kad vaikai toliau bendrauja su tomis pačiomis auklėtojomis ir mokytojomis. Pagalba turėtų būti teikiama kvalifikuotai ir supratingai. Vaikai yra jautrūs viskam, o ypač šioje situacijoje", – rūpinosi J.Gustaitienė.

Jurgita Gustaitienė: susidarė įspūdis, kad kažkas tuos vaikus nori nusipirkti.

Truks penkias dienas

Šią savaitę su žuvusiosios seserimi susisiekė ir internete žaidimus žaidžiančių žmonių atstovas, kuris aiškino norintis paremti našlaičiais likusius berniukus.

"Pradžioje ir šie žmonės pasirodė keisti. Kažkokie žaidimai, kažkokie nežinomi žmonės visame pasaulyje. Bet kai pabendravau pati ir velionės sesuo su šią paramą siūlančiu Ryčiu Kosmačausku, supratau, kad tai – normalūs žmonės", – atviravo J.Gustaitienė.

R.Kosmačauskas gyvena Vilniuje, yra samdomas darbuotojas ir vienas augina septynmetį sūnų. Vyras apie Palangoje gyvenusios šeimos tragediją sužinojo iš spaudos, o kai paskaitė daugiau straipsnių, suprato, kad nori padėti žuvusiųjų vaikams.

Jį ypač sukrėtė, kai internete pasipylė neigiami komentarai, nuo jų buvo bloga ir pikta. Vienišas tėvas norėjo paties inicijuota akcija parodyti, kad pagalba šeimai bus teikiama ir siekiant parodyti moralinį palaikymą.

Streameriais besivadinantys internetinių žaidimų žaidėjai ketina ne tik perduoti atžalas auginančiai močiutei surinktą pinigų sumą, bet ir nuo savęs paruošti berniukams kalėdinių dovanų.

R.Kosmačauskas jau žino, kad išpildys karščiausias jų svajones apie didelį lego kaladėlių rinkinį ir žaidimą, susijusį su laikrodžiais.

Vyras prisipažino norėjęs pamatyti tėvų netekusius berniukus, galbūt nusivesti juos į piceriją ar kavinukę, pabendrauti ir praskaidrinti jiems nuotaiką.

Tačiau su šeima bendraujanti psichologė ir advokatė patarė geriau to nedaryti.

Aukotojai – visoje Europoje

"Prie iniciatyvos prisideda žmonės, kurių hobis yra internetiniai žaidimai. Paprastai kalbant, internete vieni žmonės žaidžia žaidimus, imituojančius gyvenimą, o kiti tai stebi ir, siekdami, kad išliktų tai transliuojantys internetiniai kanalai, skiria tam tikras pinigų sumas. Pradėjome penkias dienas truksiančią akciją, pristatėme jos tikslą, paaiškinome, kad pinigai bus skiriami tėvų netekusiems palangiškių vaikams. Pačią pirmą dieną vienas uteniškis, pats turintis du mažus vaikus, į bendrą taupyklę "įmetė" 500 eurų. Prie akcijos prisidėjo didžioji dauguma užsienio lietuvių. Didžioji dalis streameriais vadinamų žmonių gyvena Airijoje, Vokietijoje, Anglijoje, Norvegijoje, Prancūzijoje", – pasakojo R.Kosmačauskas.

Staigmenos: vadinamieji streameriai žada pasistengti, kad vaikus pasiektų jų išsvajotos dovanos. "Shutterstock" nuotr.

Per porą dienų iniciatyvos autoriams pavyko surinkti apie 4 tūkst. eurų. Aukos bus renkamos iki penktadienio.

Vyras svarstė, ar nereikėtų surinktą sumą išdalinti į dalis ir kiekvieną mėnesį juos siųsti kaip savotiškus alimentus. Bet nusprendė, kad šeima yra normali ir jos nariai patys nuspręs, kaip geriau panaudoti šią sumą.

Aukodami žmonės labiausiai bijojo, kad parama nenukeliautų apgavikams ar degradavusiems žmonėms. Pakalbėjęs su žuvusiosios seserimi vilnietis suprato, kodėl šeima yra tokia atsargi.

R.Kosmačauskui taip pat teko susidurti su piktavaliais.

Mūsų indėlis bus minimalus, gal labiau kalėdinis. Norime praskaidrinti jiems nuotaiką.

Pirmąją akcijos dieną jis sulaukė laiškų iš asmens, kuris rašė apie kažkokį neįgalų vaiką Šiauliuose ir kad būtent jį reikia remti.

Esą R.Kosmačauskas ėmėsi organizuoti paramą turtingų žmonių vaikams tik dėl reklamos.

"Atrašiau tam žmogui, kad jis drąsus rašinėti ir, užuot skleidęs tokias kalbas, geriau imtųsi pats ką nors daryti ir taip pagelbėtų tam vaikui iš Šiaulių. Susitaikiau su tuo, kad tokių žmonių yra, ir saviškiams parašiau. Palangiškių istorija labai palietė mano širdį. Pats vienas auginu vaiką. Puikiai suprantu, kaip močiutei sunku auginti du anūkus. Vaikai labai greitai auga. Mūsų indėlis bus minimalus, gal labiau kalėdinis. Norime praskaidrinti jiems nuotaiką", – apie savo nusiteikimą kalbėjo vyras.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

adekvatus

Prasymu padeti nebuvo ir mociute, kaip straipsnyje rasoma, islaiko mazamecius is savo pencijos.

adekvatus

Zmones, kas gali parasyt toki straipsni apie tevu netekusius vaikus ir apie tuos kurie norejo padet... Straipsnis yra slykstus,piktinantis zeminantis. Atsidurkite tu zmoniu vietoj kurie buresi i pagalba padaryti siems vaikams kaledas grazesnes. Ir isvis kazkoks jovalas ne straipsnis, zmones norejo padeti, o tuos gerasirdzius apjuodino, pazemino.... Gal ne visi tinkamai moka teikt ta pagalba... Bet nereikia taip juodint tu zmoniu kurie nori istiesti pagalbos ranka. Kalbant apie ''steramerius'' zmones niekieno neprasyti, naudodamiesi savo turima community norejo Kaledu proga pagelbeti ir net neprase jokio viesumo o dabar jie aprasyti tokiam kontekste, kuris yra visiskai neigiamas ir nepriimtinas

tai tikrai

Cia tik pasirodymas, gal tikrai tam vaikui is Siauliu su negalia labiau reikia pagalbos, negu Palangiskiu, tevai turejo rupintis savo atzalomis, o ne girti vazineti nakti, jie gaus naslaiciu ismokas , mociute globos. Tai ar ne per ziauriai elgesi tas zaidejas, kad tu rupinkis tuo neigaliuoju, o gal jis neturi galimybiu, o tu siulai ir teigi, kad turi galimybe padeti. Tai padek ir neigaliam vaikui, jei reikia
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS