Klaipėdoje – pagerbė tuos, kurie gyvenimus pašventė jūrai | kl.lt

KLAIPĖDOJE – PAGERBĖ TUOS, KURIE GYVENIMUS PAŠVENTĖ JŪRAI

Viename pirmųjų šių metų Jūros šventės renginių – ceremonijoje prie "Albatroso" paminklo Smiltynėje – tradiciškai nusilenkta į jūrą išplaukusiems ir negrįžusiems jūrinės profesijos atstovams, pagerbti ir tie, kurie savo gyvenimus pašventė jūrai.

Išplaukę ir negrįžę jūrininkai prisimenami kasmet, prasidedant didžiajam Jūros šventės šurmuliui. Tai – bene jautriausias šventės akcentas.

Šis Jūros šventės momentas jūrinei miesto bendruomenei yra labai svarbus.

Smiltynėje, prie paminklo "Albatrosas", dar kartą prisiminti išplaukusieji ir negrįžusieji iš jūros.

Šis paminklas tapo laisvės ir drąsos simboliu, primenantis dramatišką jūros ir žmogaus santykį.

XX–XXI a. yra nuskendę beveik 30 Lietuvos laivų, jūros bangos pasiglemžė apie 400 žmonių gyvybes.

Paminklas buvo statytas išplaukusiesiems ir negrįžusiesiems, bet dabar ceremonija transformuojasi, įgauna kitą prasmę, atsiranda galimybė parodyti ir tų žmonių, kurie iki šiol alsuoja jūra, nuopelnus.

"Labai svarbu prisiminti tuos, kurie niekada taip ir nesugrįžo iš jūros, tačiau svarbu pagerbti ir tuos, kurie sieja savo gyvenimą su jūra, kurie plaukioja, kurie dirba uoste, kurie užtikrina saugias mūsų keliones vandeniu. Taigi ši ceremonija dvejopa – prisiminti negrįžusiuosius ir pagerbti tuos, kurie pasišventė jūrai", – kalbėjo Lietuvos jūrų muziejaus vadovė Olga Žalienė.

Šiemet būtent prie paminklo "Albatrosas" buvo įteikti Susisiekimo ministerijos, Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos bei Lietuvos jūrininkų sąjungos ir asociacijos "Jūros veteranai" apdovanojimai bei pagerbimo ženklai.

Jūrininkai bus pagerbti ir šiandien. Mišios jūrininkų garbei bus aukojamos Klaipėdos stačiatikių parapijose ir Marijos Taikos Karalienės bažnyčioje.

Smiltynės kapinėse bus pagerbtas pirmasis Lietuvos uosto kapitonas Liudvikas Stulpinas, o Skulptūrų parke – žuvusi laivo "Linkuva" įgula.

Na, o šiandien vidurdienį į Baltijos bangas bu nuleisti vainikai ir tylos minute pagerbti visi žuvusieji jūroje.

Ceremonijoje ketina dalyvauti Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Kodėl neorganizuojamas

vagių pražudytų 4 Lietuvos laivynų ir Lietuvos Jūrų Laivininkystės atminimo pagerbimas? Toks kiekis sunaikintas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS