Pagerbti Mažosios Lietuvos gyventojai | kl.lt

PAGERBTI MAŽOSIOS LIETUVOS GYVENTOJAI

Artėjant Mažosios Lietuvos gyventojų genocido dienai, šeštadienį Klaipėdoje prisiminti senieji krašto gyventojai, kurių didelė dalis, baigiantis Antrajam pasauliniam karui, sovietų armijos buvo žiaurai nužudyti, kiti – išvaryti iš namų, apiplėšti ar ištremti.

Mažojoje Lietuvoje raudonarmiečių vykdyti karo nusikaltimai sulaukė įvertinimo nepriklausomoje Lietuvoje.

2006 m. Seimo nutarimu spalio 16 d. įtraukta į atmintinų dienų sąrašą ir paskelbta Mažosios Lietuvos gyventojų genocido diena.

Klaipėdos kraštas buvo laikomas Sovietų Sąjungos dalimi, todėl jis nebuvo labai smarkiai niokojamas, o už Nemuno buvo tikroji Vokietija – Rytų Prūsija.

Mažojoje Lietuvoje ir visuose Rytprūsiuose beveik nebuvo gyvenviečių, kuriose sovietų kareiviai nebūtų žudę ir kankinę civilių gyventojų, naikinę ir plėšę jų turto.

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centro duomenimis, per Antrąjį pasaulinį karą apie 130 tūkst. lietuvių kilmės civilių krašto gyventojų buvo žvėriškai išžudyta.

Tragiškas likimas laukė ir tų Mažosios Lietuvos bei Rytprūsių gyventojų, kurie mėgino ištrūkti, pabėgti.

1945 m. žiemą tūkstančiai besitraukiančių per užšalusias Kuršių marias pabėgėlių buvo subombarduoti ir sušaudyti. Skandinami buvo laivai su pabėgėliais.

Skaičiuojama, kad per Rytprūsių operaciją sovietai paskandino 73 laivus su pabėgėliais. Didžiausia tragedija įvyko 1945 m. sausio 30 d., kai sovietų povandeninis laivas nuskandino lainerį „Wilhelmas Gustloffas“. Katastrofos metu žuvo apie 9,5 tūkst. žmonių (kur kas daugiau, nei nuskendus „Titanikui“).

„Šiandienos geopolitinių įvykių kontekste žodis „genocidas“ įgauna dar ir kitą prasmę, nes, pasirodo, pasaulyje kai kurie baisūs dalykai nesikeičia. Mūsų muziejui yra būtina proga pagerbti Klaipėdos krašto gyventojų atminimą. O kas gi kitas, jei ne mes? Jei istorikai tą padaryti gali savo publikacijomis, knygomis, paskaitomis, tai mūsų muziejus stengiasi vienyti lietuvininkų bendruomenę, kurie yra senosios Prūsijos tiesioginiai tam tikrų įsipareigojimų perėmėjai“, – renginyje kalbėjo Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus direktorius Jonas Genys.

GALERIJA

  • Pagerbti Mažosios Lietuvos gyventojai
A. Dykovienės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (17)

Pagaliau prisiminėte išžudytus Karaliaučiaus lietuvius

Kai Rusija pradėjo karą prieš Ukrainą. O prieš kelioliką metų trynėte mano komentarus už „nacionalistinius“ išsireikšimus, tarsi Karaliaučiaus lietuviai tai ne tokios „prabos“ lietuviai, kurie laižė subinę rusams.

tai

> kaca....gal duosite nuorodą, kokiuose žemėlapiuose yra valstybė - "Mažoji Lietuva"? Labai prašau :))) Bet ir lupena :)

tiesa

Nebuvo jokios mistinės "Mažosios Lietuvos", buvo Rytų Prūsija, o Prūsijoje gyvenę lietuvių kilmės vokiečiai buvo atsidavę ir ištikimi reichui.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS