Pajūriui – Kremliaus propagandos dozės: nuo pavasario plyšauja radijo stotis „Sputnik“ | kl.lt

PAJŪRIUI – KREMLIAUS PROPAGANDOS DOZĖS: NUO PAVASARIO PLYŠAUJA RADIJO STOTIS „SPUTNIK“

Pajūrio krašte nuo pavasario plyšauja radijo stotis „Sputnik“, laisvai transliuojanti agresyvią Kremliaus propagandą. Paaiškėjo, kad Kaliningrado srityje rusai pastatė stiprintuvą, kuris mums transliuoja Lietuvoje uždraustą radijo stotį. Valdiškos institucijos kol kas tik gūžčioja pečiais – laukia, kol kas nors nurodys slopinti rusų radijo dažnį.

Gryno fašizmo ruporas

„Sputnik“ yra vienas svarbiausių Kremliaus propagandinių konglomeratų – Rusijos valdžios įsteigta naujienų agentūra, naujienų portalas ir radijo transliacijų tarnyba.

Dėl sisteminio manipuliavimo informacija ir dezinformacija apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą ES uždraudė Rusijos valstybinių žiniasklaidos priemonių transliacijas Europos Sąjungoje.

„Tai, kas transliuojama šia radijo stotimi, yra grynų gryniausia propaganda. Lietuvoje ši radijo stotis uždrausta, tačiau ji puikiai veikia. Pastebėjau visiškai atsitiktinai, teko atjungti automobilio akumuliatorių. Jį vėl prijungus, pati pirmoji radijo stotis, kuri ėmė veikti mašinos radijo imtuve, buvo „Sputnik“. Tai yra baisu, kas ten transliuojama. Tai yra atviras rusofašizmo propagavimas“, – stebėjosi visuomenininkas Erlandas Paplauskis.

Tai yra atviras rusofašizmo propagavimas.

Gyrė karą ir V. Putiną

Ką tokio transliuoja radijo stotis „Sputnik“?

Pribloškiančių propagandos pavyzdžių tikrai pakanka. Birželio 23-iosios vakarą kažkoks radijo diktorius, vesdamas laidą apie ekspansinę Rusijos politiką, taip įsijautė girti Vladimirą Putiną, kad ta padlaižiavimo tirada užsitęsė apie 20 minučių.

Pasirodo, labai gerai, kad pradėtas karas Ukrainoje, bet ypač pranešėjui gražu, jog Rusijos Federacijos (RF) vadovas taip siekia atkurti didingą valstybę – Tarybų Sąjungą, todėl šį jo siekį esą reikia visais būdais remti, kaip ir patį RF prezidentą.

Tiesa, kitą dieną, kai prasidėjo Jevgenijaus Prigožino maištas, o V. Putinas paspruko lėktuvu iš Maskvos, ryškesnės propagandinės retorikos ir padų laižymo pabėgusiam diktatoriui buvo mėginama išvengti.

Suprantama, niekas nekalbėjo ir apie tai, kur tądien dingo RF prezidentą turėjusi ginti Rosgvardija, jos vadas Viktoras Zolotovas, kur yra FSB, kur staiga prapuolė pagrindinės RF propagandistės Marija Zacharova, Olga Skabejeva, Margarita Simonian.

Niekas nekalbėjo ir apie tai, kad į Omaną iš Maskvos išskrido ir grėsmės metu telktis aplink V. Putiną visus rusus raginusio RF eksprezidento Dmitrijaus Medvedevo asmeninis lėktuvas.

Erlandas Paplauskis. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Rėžė: lietuviai žudo imigrantus

Iškraipyti faktai, melas ir veidmainystė liejosi ir šią savaitę.

Antradienio rytą aštuntos valandos žinių laidoje radijo stotis „Sputnik“ pranešė, esą ukrainiečiai fronte panaudojo uždraustą cheminį ginklą.

Skelbta, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos šiuo ginklu atakavo Rusijos karines pozicijas netoli Soledaro miesto.

Apie tai propagandistams esą pranešė vadinamosios Luhansko Liaudies Respublikos milicijos atsargos pulkininkas leitenantas Andrejus Maročko. Pensininkas pats, tiesa, nekariauja, bet esą turi savo šaltinių fronte.

Šia dezinformacija tą pačią dieną dalijosi ir Vaido Lekstučio, teisto už viešą pritarimą sovietų represijoms, įkurtas portalas „Būkime vieningi“.

Trečiadienį „Sputnik“ dėmesio sulaukė ir Lietuvos Prezidento Gitano Nausėdos vizitas Kijeve.

Kažkoks Ivanas Midiukovas eteryje aiškino, kad G. Nausėda į Ukrainos sostinę vyko tam, jog gautų politinių dividendų ir iš JAV galėtų prašyti daugiau pinigų ginklavimuisi. Esą pati Ukraina lietuviams nerūpi, yra tik merkantiliniai interesai, prisidengiant ukrainiečių tautos tragedija, gauti kuo daugiau naudos.

Dar siaubingesnę „tiesą“ to paties trečiadienio vakarą atskleidė V. Putino partijos narė, buvusi RF Dūmos deputatė Svetlana Žurova. Komentuodama tai, kad Baltarusija iškėlė bylą Lietuvai dėl nelegalių migrantų, į eterį ji rėžė, jog lietuviai čia pat pasienyje tiesiog žudo į ES besiveržiančius imigrantus iš Rytų. Tą patį darantys ir latviai, ir lenkai.

„Klaipėda“ primena, kad dėl Krymo aneksijos ir Rusijos invazijos į Ukrainą S. Žurovai taikomos tarptautinės ES, JAV, Didžiosios Britanijos ir daugelio kitų šalių sankcijos.

„Tai yra atvira ir agresyvi rusofašistinė propaganda, transliuojama nuo ryto iki vakaro. Stebėtina, kad Lietuvoje ji iki šiol yra skleidžiama. Taip konsoliduojama penktoji kolona“, – nuomonę išsakė E. Paplauskis.

Po skundų siuntinėjo raštus

„Sputnik“ FM bangų ruože be trukdžių galima klausytis Klaipėdoje, Palangoje, Kretingoje, taip pat Klaipėdos rajone.

Aiškėja, kad skundų dėl to sulaukė daugybė valstybinių institucijų, tačiau niekas Lietuvoje nedrįsta užblokuoti rusiškos propagandos.

Apie „Sputnik“ transliaciją pajūryje Ryšių reguliavimo tarnyba raštu informavo Lietuvos radijo ir televizijos komisiją, tačiau šioje valdiškoje kontoroje šio laiško niekas net neperskaitė, kol tuo nepradėjo domėtis dienraščio „Klaipėda“ žurnalistai.

Vis dėlto apie tai, kad „Sputinik“ plyšauja pajūrio krašte, valdininkai jau girdėjo.

Ryšių reguliavimo tarnybos pirmininko pavaduotojas Darius Kuliešius patikino, kad informacija apie propaganda besitaškančią radijo stotį turėjo pasiekti net ir aukščiausius šalies vadovus.

„Dar balandžio 28 d. raštu kreipėmės į Rusijos ryšių administracijos instituciją reikalaudami nutraukti šios radijo stoties transliacijas, taip pat dėl šios radijo stoties veiklos pranešėme Lietuvos radijo ir televizijos komisijai, Kultūros ministerijai, Susisiekimo ministerijai ir Vyriausybei“, – paaiškino D. Kuliešius.

Siūlo skelbti konkursą

Paprastai tariant, Ryšių reguliavimo tarnyba atsakingoms institucijoms nusiuntė savo skaičiavimus ir pasiūlė sprendimą, tačiau du mėnesius galutinio sprendimo taip ir nebuvo.

„Kaip nepriklausomas reguliuotojas, atsakingas už tinkamą radijo dažnių valstybės resurso panaudojimą, kreipėmės į šias institucijas dėl leidimo išdavimo Lietuvos radijo rinkos dalyviams transliuoti radijo signalą tame pačiame dažnyje, kuriame šiuo metu transliuojama radijo stotis „Sputnik“. Technologiškai tai leis išspręsti problemą, nes Lietuvos gyventojai girdės Lietuvos radijo transliuotojo turinį, o ne Rusijos“, – paaiškino D. Kuliešius.

Tarnyba siūlo Lietuvos radijo ir televizijos komitetui paskelbti konkursą radijo turinio transliavimui tuose pačiuose radijo dažniuose.

Tuomet radijo stotis, laimėjusi konkursą, pradėtų transliuoti Lietuvos reguliavimą atitinkantį turinį.

„Jei neatsiras nė vienas rinkos dalyvis, norintis transliuoti radijo signalą tuose radijo dažniuose, institucijos priims sprendimą dėl laikino turinio transliavimo tuose dažniuose, siekiant išvengti neteisėto Rusijos radijo turinio platinimo Lietuvos teritorijoje tol, kol Rusija bus priversta išjungti signalo plitimą pagal tarptautinės telekomunikacijos sąjungos (ITU) reikalavimus“, – paaiškino D. Kuliešius.

Lietuvos atsakingas institucijas Ryšių reguliavimo tarnyba apie „Sputnik“ radijo transliaciją informavo gegužės 23 d.

Jie vienašališkai sustiprino siųstuvo galią.

Rusai daro, ką nori

Lietuvos radijo ir televizijos komisijos pirmininkas Rimantas Bagdzevičius aiškino, kad rusai nesilaiko jokių tarptautinių susitarimų.

„Jie vienašališkai sustiprino siųstuvo galią. O siųstuvas stovi Morskoje (liet. Pilkopa) netoli Nidos. Mes nieko negalime padaryti. Radijo stotys transliuojamos tam tikrais dažniais, patvirtintais tarptautinėmis sutartimis. Bet jie to nesilaiko. Kas jiems rūpi. Rusai daro, ką nori“, – kalbėjo R. Bagdzevičius.

Apie situaciją informuotas Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas, kitos tarnybos.

„Nejaugi, kaip sovietiniais laikais, teks statyti trukdytuvą? Reikalą sprendžia Ryšių reguliavimo tarnyba kartu su Nacionaliniu krizių valdymo centru. Tai ir politinis, ir techninis klausimas“, – tikino R. Bagdzevičius.

Tarptautinėmis sutartimis valstybės reguliuoja radijo dažnių sklaidą.

„Yra net tam tikri žemėlapiai. Kiekviena valstybė žino, koks siųstuvas turi dirbti kokiu galingumu. Viskas sureguliuota ir sutvarkyta. Tik chuliganai iš tam tikrų šalių nesilaiko šių sutarčių. Reikia nutarti dėl techninių galimybių. Mes vieni pirmųjų sustabdėme rusiškų kanalų transliacijas ir sulaukėme iš tam tikrų valstybių priekaištų, kad ribojame žodžio laisvę“, – stebėjosi R. Bagdzevičius.

Chuliganai: Lietuvos radijo ir televizijos komisijos pirmininkas R. Bagdzevičius pripažino, kad rusai daro ką nori, o lietuviai nelabai ką gali gali padaryti. R. Lukoševičiaus / BNS nuotr.

Slopintų trukdžiais

Lietuvos radijo ir televizijos komisijos patarėjas elektroninio ryšio klausimais Algimantas Kaziliūnas aiškino, kad apie „Sputnik“ radijo transliaciją pajūryje sužinojo iš skundų.

„Rusai norėjo kažką transliuoti tuo dažniu. Ryšių reguliavimo tarnyba gavo jų raštą. Bet tarnybos buvo prašoma suderinti žymiai mažesnį galingumą. Bet jie jį padidino ir pradėjo transliuoti „Sputnik“ radijo stotį mūsų šalies teritorijoje, nors neturėjo tam teisės. Ne tik paleido nesuderinę, bet dar ir žymiai didesne galia“, – tikino A. Kaziliūnas.

Jis konstatavo, kad Lietuvos valstybinės institucijos šioje situacijoje nelabai ką gali pakeisti.

„Ką mes galime padaryti? Iš esmės – nieko. Galime paleisti siųstuvą, kuris slopintų tą dažnį Klaipėdoje. Bet trukdžių diapazonas gali patekti į Rusijos teritoriją, o to negalima. Vadinasi, siųstuvas turi būti nedidelės galios“, – techninius niuansus aiškino A. Kaziliūnas.

Bet dar teks slopinti šią radijo stotį ne tik Neringos teritorijoje, bet ir Klaipėdoje ir Žemaitijoje.

„Na, gal padėtų nedidelis siųstuvas su nukreiptomis antenomis Neringoje. Pamario ir Rusnės pusėje nėra objektų, kur galima būtų įkelti siųstuvą. Jei vis tik būtų statomas siųstuvas trikdžiams, visko gali būti, kad strigs LRT radijo programos transliacija Plungės rajone. Egzistuoja toks procesas kaip elektromagnetinis suderinamumas“, – aiškino A. Kaziliūnas.

Dažnis – be konkurso?

A. Kaziliūnas siūlo slopinti „Sputnik“ transliaciją LRT radijo programa.

Kodėl dažnį norima be konkurso atiduoti LRT radijui, kai Ryšių reguliavimo tarnyba kalba apie konkursą?

„O ką jūs siūlote? Tai ką, konkurso sąlygose reikės įrašyti, kad transliacija normaliai neveiks? Tam, kas laimės konkursą ir rengs radijo turinį savo lėšomis, reikės pasakyti, kad normaliai jie negalės savo radijo transliuoti. Tam trukdys siųstuvas iš Rusijos. Skelbiant vieno dažnio konkursą pajūryje, teko jo veikimą koordinuoti su Kaliningrado srityje veikiančiais kanalais. Komercinis transliuotojas turi gauti apsaugą nuo trikdžių“, – aiškino A. Kaziliūnas.

Todėl jis ir siūlė transliuoti LRT radijo programą.

„Mes tokių sprendimų negalime priimti. Sprendimą nesilaikyti tarptautinių sutarčių gali priimti tik Vyriausybė. Gal Seimas gali priimti? Jei jau niekas negali priimti tokio sprendimo, gal reikės statyti artilerijos pabūklą Neringoje ir taip spręsti problemą? Prieš propagandą yra tik vienas vaistas – antipropaganda. LRT turi pinigų, galėtų rengti rusų kalba radijo turinį“, – kalbėjo A. Kaziliūnas.

Retransliuojant kitą, kad ir LRT radijo programą, transliuotojui būtų privalu mokėti asociacijai „LATGA“ mokesčius.

Vis dėlto pokalbio su žurnalistais metu A. Kaziliūnas aptiko Ryšių reguliavimo tarnybos siųstą raštą.

„Ai, tai čia ne taip seniai siuntė, birželio 19 d. Bet mes nelabai ką jiems turime atsakyti. Gal Kultūros ar Susisiekimo ministerija turėtų nuspręsti? Komisija pati negali priimti sprendimo. Nėra tokio teisės akto, leidžiančio leisti trukdžius“, – teigė A. Kaziliūnas.

Netikėtumai: „Sputnik“ radijo stoties propagandinių laidų Klaipėdoje iki šiol buvo galima klausytis be jokių trikdžių ir namuose, ir automobilyje. „Klaipėdos“ skaitytojo nuotr.

Stebi kai kuriuos portalus

Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos Viešosios informacijos stebėsenos ir ekspertizės skyriaus vedėja Aliona Gaidarovič pripažino, kad interneto portalas „bukimevieningi.lt“, kuris skelbia identiškas melagienas kaip ir radijas „Sputnik“, yra nuolat tarnybos stebimas.

„Kai nustatomas dezinformacijos skelbimas, portalo valdytojui, remiantis Visuomenės informavimo įstatymo 52 straipsnio nuostatomis, siunčiamas reikalavimas tokią informaciją pašalinti per 8 val. Tuo atveju, jeigu informacija pašalinama, tarnyba negali imtis veiksmų dėl prieigos prie portalo blokavimo. Iki šiol minėto portalo valdytojas tarnybos reikalavimus vykdė ir informaciją šalino“, – aiškino A. Gaidarovič.

Dar vienas portalas, „ekspertai.eu“, kuris neretai skelbia prieštaringą informaciją, taip pat nuolat stebimas tarnybos.

„Dėl interneto portalo „ekspertai.eu“. Šis portalas buvo įspėtas ir jo valdytojo reikalauta pašalinti informaciją, pažeidžiančią Visuomenės informavimo įstatymo nuostatas, draudžiančias skleisti dezinformaciją. Draudžiama informacija (dezinformacija) per 8 valandas buvo pašalinta iš portalo, todėl, remiantis Visuomenės informavimo įstatymo 52 straipsnio nuostatomis, tarnyba negalėjo imtis veiksmų dėl prieigos prie portalo apribojimo (blokavimo). Šis portalas taip pat yra nuolat stebimas tarnybos specialistų“, – paaiškino A. Gaidarovič.

Portalas „bukimevieningi“ šiuo metu registruotas Anglijoje.

Portalas „ekspertai.eu“ skelbia, kad jį valdanti viešoji įstaiga perkėlė veiklą į Šveicariją.

„Lietuvoje, Europos Sąjungos valstybėje, visi veikiantys užsienio bankai, su Lietuvos banko žinia, be jokio teismo uždraudė viešajai įstaigai „Ekspertai.eu“ turėti atsiskaitymo sąskaitas. Todėl nebuvo kitos išeities, kaip visą „ekspertai.eu“ veiklą iš Lietuvos perkelti į ne Europos Sąjungos valstybę. Visos „ekspertai.eu“ teisės nuo 2023 m. priklauso asociacijai „Global Gaze Network“, – skelbia pats portalas.

Jo steigėjai skelbia, kad bankas „Paysera LT“ pranešė, jog viešoji įstaiga „Ekspertai.eu“ vykdo neteisėtą veiklą.

Bankai „Luminor“ ir SEB, „Šiaulių bankas“ informavo viešąją įstaigą, kad nebegali teikti paslaugų, nes „ekspertai.eu“ siejami su tarptautinio terorizmo rėmimu ir pinigų plovimu. Portale minima, kad bankas „Luminor“ nurodė, jog „įgyvendina atitinkamas Jungtinių Amerikos Valstijų, Didžiosios Britanijos ir kitų nustatytų valstybių bei tarptautinių organizacijų taikomas sankcijas“.

Rengs pasitarimą

Nacionalinio krizių valdymo centro (NKVC) vadovas Vilmantas Vitkauskas aiškino, kad centrui situacija dėl „Sputnik“ transliacijos yra žinoma.

„Ieškoma būdų, kaip ją išspręsti. Visi teisiniai instrumentai nutraukti minėtos radijo stoties transliacijas Lietuvos teritorijoje yra, tad Vyriausybės sprendimų šiuo klausimu nereikia. Šiuo metu ieškoma optimaliausių techninių išeičių užkardyti minėtos radijo stoties pasiekiamumą Lietuvos teritorijoje. Artimiausiu metu NKVC surengs tarpinstitucinį pasitarimą, kuriame bus išgryninti optimaliausi sprendimai“, – patikino V. Vitkauskas.

Sutapimas ar ne, tačiau ketvirtadienio rytą netikėtai pajūryje „Sputnik“ radijo stoties nebuvo girdėti.

Ar tai laikinas transliacijos pristabdymas, ar vis tik valdininkai sukurpė planą chuliganą ir tyliai užčiaupė rusų propagandinę stotį, iki galo nėra aišku.

Gairės: Sputnik, Kremliaus propaganda, radijo stotis, karas Ukrainoje, pajūris
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS