Pajūryje prasidėjo paukščių migracija (vaizdo įrašas) | kl.lt

PAJŪRYJE PRASIDĖJO PAUKŠČIŲ MIGRACIJA (VAIZDO ĮRAŠAS)

Pajūryje net nespėjus įsibėgėti vasarai, prasidėjo paukščių migracija. Pirmieji perimvietes palieka dešimtys tūkstančių varnėnų.

Šiais metais Lietuvoje išperėti varnėnai jau traukia pietų link. Ventės rago ornitologinės stoties specialistai tikino, kad jų nestebina tokia ankstyva paukščių migracija.

"Į būrius telkiasi ne tik šiųmečiai varnėnai, bet ir vyresni paukščiai, kurie perėjo tik vieną vadą, arba tie, kurie perėjo nesėkmingai. Jie traukia piečiau lenkiškų braškių", – juokavo Ventės ornitologinės stoties ornitologas Vytautas Eigirdas.

Varnėnai pamarį palieka skrisdami Lenkijos, Prancūzijos ar Vokietijos link.

"Varnėnų migracijos pikas dar tik prasidėjo. Mums tai įprasta. Šie paukščiai susiburia į dešimčių tūkstančių būrius. Skrendant tokiam būriui, girdisi žemo dažnio ūžesys, kurį sukelia sparnai. Atrodo, kad malūnsparnis virš galvos kybo", – pasakojo V.Eigirdas.

Pirmieji pamaryje pasirodo Lietuvoje išperėti varnėnai.

 

 

"Vėliau jau ima piečiau traukti Latvijoje, Estijoje ar net Suomijoje perėti jaunikliai. Mūsų laukuose dar nėra vyšnių, braškės tik prasideda. Šie paukščiai skrenda į pietų Europos šalis, kur uogos jau sirpsta. O mūsų uogas nulesa jau ne mūsiškiai, o Suomijos ar Estijos varnėnai, kurie tuo metu plasnoja į pietus", – tikino V.Eigirdas.

Pernai varnėnų migracija prasidėjo ne taip gausiai, bet tęsėsi ilgiau.

"Net rugsėjį pagaudavome varnėnų, o tai – retas reiškinys. Tačiau niekas nežino, kaip šiemet viskas vyks. Atrodo, viską žinai gamtoje, tačiau paaiškėja, kad nieko nežinai", – prisipažino V.Eigirdas.

Varnėnų būriai mėgsta tūpti nušienautose pievose, tad Ventės rago ornitologinė stotis jiems labai patinka.

Per dieną ornitologai sužiedavo beveik tūkstantį varnėnų. Po didžiosiomis gaudyklėmis stoties darbuotojai net stengiasi nešienauti, nes vos spėja iš jų traukti paukščius.

"Jei nušienauji pievą, visas toks tūkstantinis būrys ir patenka į gaudyklę. Atėjęs net nežinai – verkti ar juoktis. Tiek daug paukščių tupi gaudyklėje", – sakė V.Eigirdas.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Paukstininkams

akivaizdus varnenu perteklius,kaip ir zmoniu ,ypac afro-azijoje... .

vartotojas

ko visi zmones vaziuoja i ta palanga? galetu vaziuoti prie ezero ar upes. ats tam seniui. iprotis ir igytas refleksas

Senam seniui

Pagrindiniai paukščių migracijos keliai driekiasi palei Baltijos jūros pakrantę ir Kuršmares bei Aistmares. Krantas tai orientyras. Plius čia daugiau ėdesio (vabalų, žuvies ir t.t.)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS