Paukščių gripas Klaipėdoje ir Ariogaloje pražudė gulbes, Kaune – vištas ir kalakutą | kl.lt

PAUKŠČIŲ GRIPAS KLAIPĖDOJE IR ARIOGALOJE PRAŽUDĖ GULBES, KAUNE – VIŠTAS IR KALAKUTĄ

Lietuvos Respublikos žemės ūkio rūmai pranešė apie šių metų sausį šalyje nustatytus naujus paukščių gripo atvejus.

Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute ištyrus pristatytų gulbių gaišenų mėginius, nustatytas didelio patogeniškumo paukščių gripas (DPPG). Viena dėl šios infekcijos nugaišusi gulbė nebylė rasta Klaipėdos miesto savivaldybėje, kita – Raseinių rajono savivaldybės Ariogalos seniūnijoje. Užkrėstos gulbių gaišenos sunaikintos, patvirtino Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT).

Tarnyba taip pat informavo, kad didelio patogeniškumo paukščių gripas patvirtintas ir naminiams paukščiams (trims vištoms bei kalakutui), jų gaišenų mėginius ištyrus Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute. Minėti paukščiai buvo laikomi Kauno miesto pakraštyje, nuošalioje sodyboje.

Visi namų ūkyje likę gyvi paukščiai buvo saugiai sunaikinti ir užkasti to ūkio teritorijoje. Paukščių laikymo patalpos išvalytos bei dezinfekuotos. Nors kaimyninėse sodybose niekas nelaiko naminių paukščių, tačiau aplink infekcijos židinį nustatytos 3 km apribojimų bei 10 km stebėsenos zonos. Pasak pranešimo, į nustatytas apribojimų ir stebėsenos zonas komerciniai ir kiti paukščių ūkiai nepatenka.

Dėl patvirtintų DPPG atvejų VMVT sustiprino pasyvios stebėsenos kontrolę laukinių paukščių susibūrimo vietose ir naminių paukščių laikymo vietose. Apie Lietuvoje nustatytus paukščių gripo atvejus gamtoje bei paukščių laikymo vietoje VMVT informavo Europos Komisiją, ES valstybių narių veterinarijos tarnybas bei Pasaulio gyvūnų sveikatos organizaciją.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Cha

O kodėl dėl šių įvykių niekas nepaskelbė šalyje gedulo ? Juk toooooks siaubas....trys vištos ir kalakutas galą gavo. Dabar aplinkinės šalys paskelbs apribojimus visai Lietuvai, ES nebeleis išvežti paukštininkystės produkcijos už šalies ribų....

Anonimas

Tam « Pirmam». Esi tipiška liandzbergmečio auka, net nemokanti gimtos kalbos, kurioje , deja, nėra tokio žodžio «sovietas»' . Tai rusų kalbos žodis. Pagal tavo tvarką tai ir JAV reikėtų vadinti Junaitais Steitais...

ironiška

Klaipėdoje ir Ariogaloje gyveno gulbės, o Kaune - vištos ir kalakutai ;)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS