Pavojingo augalo plitimas uostamiestyje – suvaldytas | kl.lt

PAVOJINGO AUGALO PLITIMAS UOSTAMIESTYJE – SUVALDYTAS

Aplinkos ministerija vien pernai skyrė per pusę milijono eurų Sosnovskio barščiui naikinti savivaldybėse. Klaipėdos savivaldybės atstovai tikina, jog uostamiestyje šie barščiai nėra paplitę ir jų augimas suvaldytas, todėl miestas pinigų šių sveikatai ir aplinkai pavojingų invazinių augalų naikinimui iš valstybės neprašo.

Nors pavasaris šiemet vėlyvas, savivaldybės jau pradėjo suplanuotus Sosnovskio barščių naikinimo darbus.

Šį invazinį augalą purkšti herbicidais, šienauti arba iškasti yra numačiusios 16 savivaldybių.

Pernai Aplinkos ministerija tam skyrė daugiau kaip 500 tūkst. eurų, ragindama ir gyventojus, kurių aplinkoje – prie namų, sodo, sodybos veši Sosnovskio barščiai, suskubti juos naikinti.

"Mieste yra dvi vietos, kur vis dar jų išdygsta. Mes tas vietas stebime ir augalus likviduojame. Tai yra ties Botanikos sodu, upelio griovoje, ir ties posūkiu į Girulius, netoli šlaito. Dar buvo Dvaro gatvėje, privačiame sklype, bet ir ten jau sunaikinta. Dažniausiai birželį jie išstypsta, o kai mes juos jau pastebime, nupurškiame herbicidais", – paaiškino Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus patarėja Irena Nachčiunova.

Yra nustatytas šios paslaugos įkainis. Vieno kvadratinio metro Sosnovskio barščių nupurškimo ir sunaikinimo kaina – 21 euras.

"Jau kelintus metus iš eilės mes nebegauname gyventojų pranešimų apie kur nors naujai atsiradusius ir augančius šiuos invazinius augalus. Mums pavyko sukontroliuoti jų augimą, plitimo nepastebime. Kitaip tariant, Sosnovskio barščio problemos Klaipėdoje nėra. Kažkada Aplinkos ministerija siūlė pinigų jų naikinimui, bet tokio poreikio nebuvo", – teigė Miesto tvarkymo skyriaus patarėja.

Visos Sosnovskio barščių dalys kaupia furanokumariną, medžiagą, kuri žmogui prisiartinus prie augalo, juos skinant ar šienaujant, gali smarkiai apdeginti neapsaugotą odą, sukelti ypač stiprią organizmo alerginę reakciją, ypač tai būdinga saulėtomis dienomis.

Sosnovskio barštis 2016 m. paskelbtas ir invazine ES rūšimi, todėl visos valstybės narės įpareigotos valdyti jo plitimą.

Aplinkos ministerijos iniciatyva pernai papildomai skirta 556,4 tūkst. eurų trejus metus naikinti Sosnovskio barščius apytiksliai 331 ha plote.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

>lape…

Is kur cecmekiskai ismokot? ;)

Sūduvis

Bet už tai nevaldomai plinta ivazinė nupiepus sakura ir už milžiniškus pinigus.

:)))

matyt beretnykai nuede...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS