Pažymius rašys rinkėjai: Klaipėdos politikai pateikė darbų ataskaitas | kl.lt

PAŽYMIUS RAŠYS RINKĖJAI: KLAIPĖDOS POLITIKAI PATEIKĖ DARBŲ ATASKAITAS

Beveik prieš metus prisiekę naujos kadencijos Klaipėdos tarybos nariai viešai pateikė savo pirmąsias darbų ataskaitas. Vieni jų giriasi savo nuopelnais klaipėdiečiams ir Klaipėdai, kiti kritikuoja valdančiuosius, treti vis dar dėkoja rinkėjams, negalėdami patikėti, kad juos išrinko į tarybą.

Iliustravo net nuotraukomis

Viena didžiausių ir gausiai iliustruota savo paties spalvotomis fotografijomis yra politikos naujoko, tarybos nario Audriaus Petrošiaus ataskaita.

Kartu su visuomeniniu rinkimų komitetu "Vytautas Grubliauskas ir komanda" į tarybą patekęs A.Petrošius, praėjus vos pusei metų, prisijungė prie konservatorių.

Šį savo sprendimą ataskaitoje paaiškino taip: "Kadangi rinkiminiai komitetai iš esmės yra kuriami dalyvavimui rinkimuose ir netenka prasmės šiems pasibaigus, šių metų (2019-ųjų – A.D.) lapkričio 28 d. vykusiame tarybos posėdyje pranešiau, kad prisijungiu prie Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos."

Šitą žingsnį, anot politiko, reikėtų laikyti "vertybiniu pasirinkimu".

Verta priminti, jog būtent A.Petrošius piktinosi, kad už pasiruošimus posėdžiams tarybos nariams nėra mokamas atlyginimas, o atlyginama tik už tarybos posėdžiuose faktiškai dirbtą laiką.

A.Petrošius ironizavo, kad iš tarybos nario veiklos per 2019 m. devynis mėnesius uždirbo 396 eurus, po 44 per mėnesį.

"Turint galvoje, kad šiuo metu reglamente yra numatytas 40 valandų per mėnesį apribojimas, už kurį tarybos nariui turi būti mokamas atlyginimas, tai sudarytų galimybę tarybos nariams uždirbti daugmaž iki 200 eurų per mėnesį, įskaitant posėdžių ir pasirengimą posėdžiams laiką", – ataskaitoje pabrėžė A.Petrošius, savo tekstą iliustravęs kritiška tuo klausimu dienraščio "Klaipėda" publikacija "Politikams reikia eurų?" (2019 11 11).

Įvairovė: kai kurios politikų ataskaitos yra lakoniškos, formalios ir neįdomios, kai kurios – itin kūrybingos ir atviros. (Vytauto Liaudanskio nuotr.)

"Turite problemų? Kreipkitės!" – lozungu savo ataskaitą baigė A.Petrošius.

Beveik lingvistinis šedevras

"Valstiečių" atstovas Vidmantas Dambrauskas politikoje taip pat naujas žmogus.

Tačiau jo pirmoji ataskaita rinkėjams bene pati spalvingiausia iš visų 30-ies pateiktųjų.

Šis politikas turbūt neturi asmeninės feisbuko paskyros, todėl daugybę susikaupusių minčių gyvai išliejo tarybos nario ataskaitoje.

"Suprantu, kad vis dėlto mes rinkimus pralaimėjome, už miestą atsakingi V.Grubliauskas, Gintaras Neniškis ir V.Grubliausko komitetas su konservatoriais. Opozicija lieka ant atsarginių suoliuko. Tokia rinkėjų valia ir ją reikia gerbti", – konstatavo opozicijos atstovas V.Dambrauskas.

Atleiskite, gerbiami rinkėjai, bet be manęs.

Apie savo darbą Antikorupcijos komisijoje V.Dambrauskas buvo itin atviras: "Įrašė mane žinodami mano nuostatą – niekada neimituoti darbo. VSD, STT kovoja su korupcija ir niekaip jos nenugali, o čia susirinksime diletantai ir padarysime kažką reikšmingo. Juokas. Atleiskite, gerbiami rinkėjai, bet be manęs."

Politikas pripažino, kad ataskaitoje reikia pasisakyti ir apie darbą su rinkėjais.

"Jo nebuvo daug. Tiems, kurie kreipėsi į mane tiesiogiai, stengiausi padėti. Kam patarimu, kam savo asmeniniais finansais. Žinau, kad bent 9 žmonės tikrai man dėkingi, tai nėra daug, bet mažas žingsnelis link geresnio klaipėdiečių gyvenimo. Kaip sužinoti, kiek yra nepatenkintų mano veikla?" – retoriškai klausė V.Dambrauskas.

Tarybos narys pripažino, kad labiausiai jam kelia nerimą, kad miestas valdomas principu "mes, miesto valdžia (17 žmonių), žinome, ko jums, klaipėdiečiai, reikia ir kaip turi būti tvarkomas miestas".

Vidmantas Dambrauskas / Redakcijos archyvo nuotr.

"Sąmoningai neteikiu sausos ataskaitos (buvau, dalyvavau, pasisakiau, susitikau). Iš esmės dirbau taip, kaip žadėjau per rinkimus – paprastai, koncentruodamasis į konkrečias veiklas", – savo pirmąją tarybos nario ataskaitą baigė V.Dambrauskas.

Paprastai ir ūkiškai

Kito politikos naujoko – V.Dambrausko frakcijos kolegos verslininko Arūno Tumos atsiskaitymas rinkėjams ne toks žaismingas kaip V.Dambrausko.

Tarybos narys ataskaitoje įrašė aktyviai dalyvaująs miesto tarybos, Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto veikloje bei Antikorupcijos komisijoje, kurios jis, regis, taip nenuvertina kaip jo kolega iš frakcijos.

"Kreipiausi dėl Fridricho skvero tvarkymo, kuriuo prašiau išnagrinėti galimybę, tvarkant Fridricho skverą įrengti ir požeminę automobilių stovėjimo aikštelę. Dalyvavau dviejuose susitikimuose su Girulių bendruomene, su bendruomenes nariais buvo analizuojamas pristatytas Klaipėdos miesto bendrasis planas", – ataskaitoje rašė A.Tuma.

Dar politikas pažymėjo, kad buvo "keliuose susitikimuose su miesto bendruomene, išklausė esamas problemas mieste".

Darbai ir dorybės

Paprastais ūkiškais darbais džiaugiasi ir kiti politikai.

Štai tarybos narė liberalė Lina Skrupskelienė teigia pateikusi prašymą kitam vasaros sezonui garsinius pranešimus paplūdimiuose transliuoti taisyklinga lietuvių ir anglų kalba.

Centristas Alvidas Šimkus ataskaitoje jautė pareigą dar kartą pasiaiškinti rinkėjams, kaip jis atsidūrė valdančiojoje daugumoje, kai tuo pat metu jo partijos kolegė Nina Puteikienė liko opozicijoje.

Tarp vienų svarbesnių darbų A.Šimkus įvardijo inicijuotą medžio nukirtimą Vėtros gatvėje, nes jis galėjo užgriūti namą.

O štai liberalo Edmundo Kvederio dorybė, kad jis yra atsisakęs tarybos nario atlyginimo.

Be E.Kvederio, atlyginimų atsisakė ir V.Dambrauskas, Ligita Girskienė, Aidas Kaveckis, Andrius Petraitis, Artūras Razbadauskas, Viktor Senčila, Rimantas Taraškevičius ir Vaida Žvikienė.

Įgijo daug patirties

Iš ataskaitos galima susidaryti įspūdį, jog nuoskaudą atsidūręs opozicijoje lig šiol tebejaučia liberalas tarybos narys Saulius Budinas.

"Praėjusią kadenciją dirbdamas miesto savivaldybės administracijos direktoriumi įgijau didžiulės patirties miesto valdyme. Todėl dabar galiu kvalifikuotai ir objektyviai vertinti priimtus sprendimus, ne visada sutikti su siūlomais sprendimais, turint aiškius argumentus bei teikiant argumentuotus siūlymus", – ataskaitoje pabrėžė S.Budinas.

Politikas savo atsiskaityme akcentavo, kad situacija, kai ilgą laiką įmonei vadovauja laikini vadovai, yra nenormali.

Kas dirba, kas nusirašinėja?

Kitų politikų ataskaitos kur kas išsamesnės.

Štai "valstiečių" atstovė L.Girskienė nurodė, kad ji yra 13 komitetų, komisijų, kolegijų ir darbo grupių narė ar net pirmininkė.

Šešiuose ataskaitos puslapiuose politikė pristatė savo veiklą kiekviename jų.

Liberalė V.Žvikienė išvardijo penkias savo asmenines iniciatyvas miestiečių labui, tarp jų – dėl saugumo užtikrinimo miesto keliuose, dėl automobilių statymo kiemuose ir kitų gyventojų keliamų klausimų.

"Valstiečių" atstovas Arvydas Vaitkus daugiau nei penkių puslapių ataskaitoje aprašė savo darbus visuose komitetuose ir komisijose, padėkojo klaipėdiečiams, kad balsavo už jį.

Centristų delegatės N.Puteikienės ataskaita šįkart sutilpo į keturis lapus. Politikė dirba viena, be frakcijos.

Ji tvirtina pateikusi 7 paklausimus, begalę prašymų, pasiūlymų ir sprendimų, į kai kuriuos jų visai neatsižvelgta, į kai kuriuos – iš dalies.

O štai "valstiečių" atstovo Arūno Andziulio, kuris į Klaipėdos tarybą išrinktas pirmą kartą ir pakeitė Artūrą Bogdanovą (šis atsistatydino, perėjęs dirbti į Klaipėdos rajono administraciją direktoriumi), didžiausias nuopelnas – Vyriausiajai rinkimų komisijai pateikta privačių interesų deklaracija.

Beje, A.Andziulio frakcijos kolegos V.Senšilos ataskaitos trafaretas labai panašus, kurį abu politikai užbaigė beveik identišku sakiniu: "Kaip Tarybos narys per ataskaitinį laikotarpį buvau taip pat kviečiamas į visuomeninių organizacijų sambūrius bei dalyvavau LVŽS frakcijos organizuojamuose susitikimuose su bendruomenėmis."

Buvo pateisinamų priežasčių

Konservatorius A.Kaveckis dviejų lapų ataskaitoje, kurią irgi iliustravo spalvota savo paties fotografija, yra Finansų ir ekonomikos komiteto pirmininkas.

Šis komitetas pernai buvo bene aktyviausias, surengė net 19 posėdžių, kur svarstyta apie 200 miestui svarbių klausimų.

"Vienu svarbiausių savo veiklos siekiu laikau savivaldybės bei jai pavaldžių įstaigų bei įmonių veiklos skaidrumo ir atskaitomybes didinimą. Dėl to pasirinkau darbą Finansų ir ekonomikos komitete. Kolegų balsų dauguma buvau išrinktas šio komiteto pirmininku", – ataskaitoje rašė A.Kaveckis.

Tik politikas niekur neužsiminė, kad iš 19 komiteto posėdžių, kuriam pats vadovavo, beveik pusėje jų nepasirodė.

"Mano žiniomis, visus posėdžius A.Kaveckis praleido dėl pateisinamų priežasčių", – patikino Klaipėdos tarybos sekretorius Modestas Vitkus.

Padėkos ir nuobodybės

Dalis tarybos narių pirmojoje naujos kadencijos ataskaitoje dar kartą dėkojo rinkėjams už jiems suteiktą pasitikėjimą.

"Nuoširdžiai dėkoju Klaipėdos miesto rinkėjams už pasitikėjimą 2019 m. kovo 3 dieną išrinkus mane į Klaipėdos miesto tarybą naujai kadencijai", – rašė Judita Simonavičiūtė.

"Esu dėkingas kiekvienam išreiškusiam pasitikėjimą manimi", – ataskaitoje dėkojo ir Vytis Radvila.

Jurijaus Šeršniovo ataskaita tilpo į nepilnas 12 eilučių, kur jis taip pat padėkojo rinkėjams, kurie "suteikė jam pasitikėjimą ginti viešąjį interesą".

O štai R.Taraškevičius, kaip pats teigia, buvo maloniai nustebintas rinkimų rezultatais, kai miesto gyventojų valia iš dešimtos rinkimų sąrašo vietos buvo "perkeltas" į trečiąją.

Kitų politikų ataskaitos – formalios ir niekuo neišskirtinės, tačiau esą nėra nustatyta jokio konkretaus formato, kaip jas rašyti.

Viskas priklauso nuo politiko kūrybiškumo, kuriam pažymį už šiuos namų darbus po kelerių metų parašys rinkėjai.

Rašyti komentarą
Komentarai (18)

Klaipėdietis

Toks vaizdas, kad žurnalistui buvo suformuota užduotis visus tarybos narius sukritikuoti, rasti prie ko prisikabinti. Straipsnis parašytas atmestinai ir tikrai neobjektyviai. Gėda Klaipeda.

buvo

Ponų ataskaitos labai silpnos= ne daugiau 3 iš 10 )

labai gerai

Na,nors ir pavėluotai,bet miestą jau pradėjo tvarkyti....O gal ir nepavėluotai ,juk suspėta prieš rinkimus.O visa kita-- nulis.Viskas griūva iš esmės.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS