Potvynis Šilutės rajone pamažu traukiasi, bet laukiama antros bangos | kl.lt

POTVYNIS ŠILUTĖS RAJONE PAMAŽU TRAUKIASI, BET LAUKIAMA ANTROS BANGOS

Potvynis Šilutės rajone pamažu slūgsta, tačiau laukiama dar vienos bangos, teigia specialistai.

Trečiadienio duomenimis, rajone tebėra užlieta 16 kaimų, juose – apie šimtą sodybų, sako vietos savivaldybės Civilinės saugos specialistas Rimantas Zimantas.

„Vanduo trečią dieną slūgsta, per parą turime Atmatoje minus 7 cm”, – BNS sakė R. Zimantas.

Pagalba gyventojams

Specialisto duomenimis, trečiadienio rytą šešiolikoje kaimų buvo užlietos 98 sodybos, jose gyvena 188 žmonės.

Sudėtingiausia situacija užlietame Žalgirių kaime, kur vanduo telkšo ir gyventojų namuose. Čia trijose sodybose atjungta elektra, ji tiekiama atvežtais kilnojamais generatoriais. Sukausčius šaltukui, gyventojai iš namų trečiadienį jau galėjo išeiti ledu.

„Žmonės lipa per langą, kad galėtų išvaduoti nuo sušalusio potvynio ledo prišalusias duris“, – pasakojo R. Zimantas.

Žmonės lipa per langą, kad galėtų išvaduoti nuo sušalusio potvynio ledo prišalusias duris.

Tokio potvynio, pasak specialisto, būta jau seniai. Dėl susidariusios situacijos kai kuriems gyventojams buvo gabenamas vanduo. Savivaldybė sulaukė prašymų parūpinti vadinamąsias bridkelnes – pailgintus batus. 16 žmonių jau aprūpinti, sulaukta dar dešimties prašymų.

Potvynį sukėlė upėse susidariusios ledų sangrūdos, tad vanduo ėmė plūsti į pievas ir žmonių kiemus.

„Pilna Atmata nuo Uostadvario iki pat Skirvytės, Rusnės. Užsikišę ledai neleidžia pratekėti vandeniui į marias, šis teka į pievas. Pašąla, nespėja ištirpti, vėl ledas susidaro. Toks sluoksniuotas sumuštinis neleidžia laisvai pratekėti vandeniui, nutekėti į marias, upelius“, – paaiškino R. Zimantas.

Per tris paras vanduo nuslūgo nuo Rusnės kelio, kur jo būta apie 20 cm. Vis dėl to Šilutės rajone išlieka užlieta apie 50 km kelių.

Prognozuojama, jog dėl atšilimo vanduo gali vėl imti kilti, tačiau dar keletą dienų situacija turėtų būti stabili arba slūgstanti.

Potvynis Šilutės rajone

G. Navickaitės / BNS nuotr.

Ekstremalios situacijos skelbti negali

Dėl susidariusios situacijos Šilutės rajono savivaldybė Ekstremalios situacijos nepaskelbė. Tai daryti riboja teisės aktai.

Anot R. Zimanto, norint paskelbti ekstremalią situaciją, iš potvynio zonos, kaip numato Vyriausybės nutarimai, turi būti iškelta apie 300 žmonių arba 500 žmonių turi būti apribotos judėjimo galimybės.

„Kai turėdavome apsemtą kelią į Rusnę, būdavo izoliuota daugiau kaip 500 žmonių, skelbdavome ekstremalią situaciją. Dabar kriterijų neliko. Visoje užliejamoje teritorijoje gyvena 350 gyventojų“, – komentavo R. Zimantas.

Ekstremalios situacijos paskelbimas leidžia savivaldybei vėliau prašyti Vyriausybės pagalbos tvarkant užlietus kelius, kompensuojant gyventojams patirtus nuostolius.

Potvyniai, ypač per pavasario atlydį, Šilutės rajone, Nemuno deltos teritorijoje yra įprasti, vis dažniau vanduo čia pakyla ir žiemos metu.

Dešimtmečius trukusios Rusnės gyventojų susisiekimo problemos per potvynius išspręstos prieš kelis metus čia pastačius estakadą.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Lengviau dejuoti ir mėtyti mokesčių mokėtojų pinigus

Bent jau durpėm pabarstytų vis greičiau ištirptų žiotyje ledai

Žinovas

Sprogdinimas neefektingas, ledlaužis buvo išeitis

Buvusi gyventoja

Neteisybę rašo tos vietos taip nebuvo užliejamos prieš 30 metų. Dabar nedidelis vandens pakilimas jas užlieja dėl upių vagų negilinimo ir dumbėjimo.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS