Pastabų dėl rinkimų žemėlapio nėra: permainos – geros? | kl.lt

PASTABŲ DĖL RINKIMŲ ŽEMĖLAPIO NĖRA: PERMAINOS – GEROS?

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) teigia, kad iš Klaipėdos regiono gyventojų, politikų bei visuomeninių organizacijų taip ir nesulaukė pastabų dėl perbraižomo rinkimų apygardų žemėlapio. Per pastaruosius ketverius metus tai jau bus trečias toks bandymas.

VRK pirmininkės Lauros Matjošaitytės teigimu, permainų prireikė, nes įstatymai nurodo, kad apygardų ribos neturi viršyti leistinų nuokrypių.

Dėl šios priežasties, atsižvelgiant į migraciją tiek šalies viduje, tiek ir išorėje, teko imtis rinkimų apygardų pokyčių.

Iki lapkričio 8 d. visuomenė, politikai, specialistai galėjo VRK teikti pastabas, nuomonę ir siūlymus dėl pakeistų rinkimų apygardų ribų.

"Kalbant apie Vakarų Lietuvos regioną, negavome jokių pastabų nei iš Klaipėdos miesto ar rajono, nei iš Palangos. Tik iš Kretingos rajono sulaukėme vienintelio pastebėjimo dėl Vydmantų rinkimų apylinkės pervadinimo. Pastabų dėl rinkimų apygardų žemėlapio perbraižymo buvo labai mažai per visą Lietuvą", – teigė VRK Mokymų ir komunikacijos skyriaus vyr. specialistas Mindaugas Mizaras.

Naujos vienmandačių apygardų rinkimų ribos bus patvirtintos iki 2020-ųjų pradžios.

Pagal naująjį projektą Danės rinkimų apygardoje Vilties apylinkę (Nr. 19) ketinama prijungti prie Baltijos rinkimų apygardos.

Prie Danės apygardos bus prijungtos dvi apylinkės (Prekybos uosto ir S.Daukanto) iš Pajūrio rinkimų apygardos.

Dar vienoje Klaipėdos miesto Marių rinkimų apygardoje jokių permainų nebus.

O keturios – Slengių (Nr. 30), Karklės (Nr. 32), Kalotės (Nr. 37) ir Gindulių (Nr. 33) rinkimų apylinkės perkeliamos į naujai sukurtą Mėguvos rinkimų apygardą.

Mėguvos rinkimų apygardą turėtų sudaryti minėtos Klaipėdos rajono savivaldybės teritorijai priklausančios apylinkės (11,9 tūkst. rinkėjų), visas Palangos miestas (14,6 tūkst. rinkėjų) ir dalis Kretingos rajono apylinkių (4,9 tūkst. rinkėjų).

Taigi Mėguvos apygardoje per 2020-ųjų Seimo rinkimus dominuos Palangos rinkėjai, taip atsivers galimybė kurorte keliamiems kandidatams.

2016 m. suformuotos Kretingos-Palangos rinkimų apygardos nebelieka, likusieji Kretingos rajono savivaldybės rinkėjai (27 tūkst.) balsuos Kuršo apygardoje, į kurią įtraukti ir Skuodo rajono rinkėjai.

Paskutinį kartą rinkimų apygardos ribos buvo pakeistos prieš 2015-ųjų Kalėdas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS