Pranciškonai kviečia atgailai Palangoje | kl.lt

PRANCIŠKONAI KVIEČIA ATGAILAI PALANGOJE

Pakutuvėnų parapijos bendruomenė, kuriai vadovauja pranciškonas brolis Gediminas Numgaudis, rengiasi Chanukai. Tai itin retas atvejis, kai katalikai ne tik ketina dalyvauti žydų tradicinėje šventėje, bet ir patys prisideda prie jos organizavimo. Anot vienuolio, tai daryti būtina, kad pažadintume savo tautą atgailai.

Brolio Gedimino teigimu, Pakutuvėnų bendruomenė jau prieš penkerius metus pradėjo melstis už Izraelį, o šįkart organizuoja Chanukos šventimą Palangoje.

"Mes tai darome vadovaudamiesi Dievo žodžiu, kuris ragina laiminti Izraelį, melstis dėl tragedijos, kuri įvyko Lietuvoje, kad pažadintume tautą atgailai, kad pažadintume Bažnyčią atgailai dėl to, kas įvyko karo metais. Todėl mes jaučiame pareigą kviesti žmones tam, kad kiekvienas turėtų progą užimti teisingą poziciją tos patirties atžvilgiu, kad nustotų neigti, liautųsi tylėti ir tai įvardytų kaip nusikaltimą, nuo kurio norime atsiriboti", – kalbėjo dvasininkas.

Brolis Gediminas taip pat teigė norintis atgaivinti atmintį apie Lietuvoje gyvenusius žydus, kad neužmirštume, jog Lietuva tokia, kokia ji šiandien yra, tapo ne tik lietuvių dėka.

"Labai didelis indėlis ir žydų, kurių mes netekome kaip piliečių ir bibline prasme kaip palaimintųjų. Dėl to Palangoje rengsime atminimo šventę. Ir vasarą rengėme atminimo dieną, kai meldėmės už žuvusiuosius, meldėmės ir už tuos, kurie žudė, ir už jų palikuonis, kad Viešpats atleistų ir išgydytų tas žaizdas", – kalbėjo brolis Gediminas.

Chanukos šventė Palangoje vyks aikštėje, kur seniau stovėjo sinagoga.

Bus prisiminta kurorte prieškaryje gyvenusi žydų bendruomenė, kuri šlovino Viešpatį ir šventė savo šventes.

"Chanuka – tai šviesos prieš tamsą ir pergalės šventė. Tai yra proga kartu mums susitikti, atsiprašyti ir padėkoti vienas kitam už tas malones, kurias esame patyrę", – teigė pranciškonas.

Chanuka šiemet prasidėjo sekmadienį, lapkričio 28-ąją, saulei nusileidus, ir baigsis gruodžio 5 d.

Pradedant 25-ąja žiemos mėnesio kislevo diena (europietiškame kalendoriuje ši diena kasmet ne ta pati), aštuonias dienas yra švenčiama Chanuka (hebr. atsinaujinimas, apšvietimas), skirta paminėti pergalingam Judėjos sukilimui, kuris įvyko II a. pr. Kr.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Puiku

turbūt sulėks atgailauti visa valdžia su vyriausybe priešaky:D)

Anonimas

Kazkas nesuprantamo;dvi absoliuciai skirtingos religiju bendruomenes negali svesti drauge ,,nes zydu tikejimo kanonai neleidzia "atverti" toros dogmas ne zydui...... to tikejimo zmones niekada nebus atviri...O atgailauti musu zmones neturi pries ka,nes gyvieji ,dabartiniai ,,nera niekuo kalti ,,kaip ir NKVD palikuokys.

Klausimas

Kuris yra geroves šcentasis ?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS