Prašymai valdžiai – netikėtumų lavina: nuo nurodymų sodinti apelsinmedžius iki skundų dėl marsiečių | kl.lt

PRAŠYMAI VALDŽIAI – NETIKĖTUMŲ LAVINA: NUO NURODYMŲ SODINTI APELSINMEDŽIUS IKI SKUNDŲ DĖL MARSIEČIŲ

Bendraudami su klaipėdiečiais gyvai ir telefonu uostamiesčio vairą laikantys valdžios žmonės priversti išgyventi įvairiausių jausmų: tramdyti juoką ir įtūžį, apmaudą ir sutrikimą. O kartais interesantų prašymai ar reikalavimai gali išversti iš kojų.

Norėjo, kad sutuoktų

Miesto meras, vicemerai, savivaldybės administracijos direktorius ir jo pavaduotojai turi pareigą bendrauti su gyventojais.

Tam skiriamas laikas, aukščiausio lygio politikai ir valdininkai turi gyvai išgirsti klaipėdiečių godas.

Kartą Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas sulaukė merginos atstumto šiauliečio skambučio.

"Vaikinas paskambino, paklausė, ar gali ateiti. Kaip tik tuo metu neturėjau kitų skubių darbų. Vizitas buvo neįprastas – vyrukas prašė, kad kartu su juo važiuočiau pas merginos tėvus ir dalyvaučiau jų susitaikymo ceremonijoje. Kaip kokioje TV pagalbos laidoje. Atsimenu, nevažiavau, patariau nusipirkti gėlių ir aktyviau veikti pačiam", – vieną keisčiausių prašymų prisiminė V.Grubliauskas.

Vizitas buvo neįprastas – vyrukas prašė, kad kartu su juo važiuočiau pas merginos tėvus ir dalyvaučiau jų susitaikymo ceremonijoje.

Griežto karantino metu įdomaus prašymo yra sulaukusi ir Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Asta Dirgėlienė.

"Vienas skambutis labai nustebino. Pradėjo mane girti, aiškinti, kad aš – pozityvus, šiltas žmogus, o po to paklausė, gal galėčiau sutuokti porą. Teko aiškinti, kad neturiu tokių įgaliojimų. Tai buvo laikas, kai tuoktuvės santuokų rūmuose vykdavo su kaukėmis, o ceremonijoje galėjo dalyvauti itin ribotas žmonių skaičius. Galvodama, kodėl jie nusprendė manęs to prašyti, supratau, kad tuo metu buvau labai matoma, nes pristatydavau pandeminius klausimus mieste, buvau atsakinga už saviizoliacijos dalykus, grįžtančiųjų parvežimą iš oro uostų ir apgyvendinimą tam tikrose vietose", – prisiminė A.Dirgėlienė.

Liepė sodinti apelsinmedžius

Dar vienas klaipėdietis nustebino A.Dirgėlienę, kai 2019 m. buvo prasidėjusi kalba apie Vilties gatvės tvarkymą ir sergančių medžių šioje gatvėje kirtimą.

Žmogus kalbėjo: jei norima šią gatvę padaryti šviesią ir jos pavadinimą atitinkančią vilčių kupiną aplinką, reikėtų sodinti ne paprastus medžius, o apelsinmedžius ar kitų citrusinių vaismedžių.

"Jis siūlė Vilties gatvėje užaugusius apelsinus spausti, o sultis tiekti Respublikinės ligoninės pacientams. Kai suabejojau, ar šiltųjų kraštų medžiai pas mus prigis ir juo labiau sunokins vaisius, išgirdau įdomų argumentą – klimatas keičiasi, ateina atšilimas, tuoj bus karšta ne tik vasarą, bet šilta ir žiemą", – prisiminė A.Dirgėlienė.

Dar vienas žmogus skambino griežto karantino metu ir klausė, kur galima praleisti atostogas, kai nebėra galimybės keliauti į užsienį.

A.Dirgėlienė pasakojo žmogui telefonu, kad čia pat, Lietuvoje ir net netoli nuo Klaipėdos, yra daug gražių ir įdomių vietų.

"Pasijutau tarsi ekskursijų vadovė, bet maloniai pasikalbėjome. Pasakojau, kad galima važiuoti aplink Lietuvą, visai smagu pradėti nuo šiaurinės dalies. Lankant kiekvienos gyvenvietės bažnyčias, kapinaites, žymių tos vietos žmonių atmintinas vietas galima patirti įdomių atradimų", – pasakojo A.Dirgėlienė.

Įvaizdis: A.Dirgėlienė griežto karantino metu sulaukė prašymo sutuokti jaunavedžių porą. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Skundė marsiečius

Tikra tiesa – valdžios žmonės neretai telefono ragelyje išgirsta ir piktų žmonių balsus.

Klaipėdos meras teigė, kad 99 proc. jam skambinančių žmonių nori kuo nors pasiskųsti arba reikalauja, kad būtų išspręsta kokia nors jiems aktuali problema.

Tik telefonu dažniausiai tokių problemų išspręsti neįmanoma.

Tada meras tampa savotišku konsultantu ir aiškina, kur kreiptis, kam ir ką rašyti.

Kartą skambino žmogus ir sakė, kad marsiečiai nusuko jo anteną, todėl pablogėjo telefono signalas. Paaiškinau, kad su Marsu ryšio neturiu, bet pabandysiu pasidomėti, kas atsitiko.

"Sunkiai bepamenu, kad kas paskambinęs kuo nors mūsų mieste pasidžiaugtų. Gal laimingi žmonės nelinkę dėkoti ar dalintis emocijomis. Problemos tos pačios – ūkinės: kiemai, skundai dėl darželių ar mokyklų, viešojo transporto. Visa tai – siužetai iš gyvenimo. Didžioji dalis skambučių byloja apie sunkią psichologinę žmonių būklę. Jaučiu, kad neretai žmonėms reikia išsikalbėti, todėl tenka pabūti tokiu psichologu. Neretai to žmogui ir užtenka. Kai kurie kelia šypseną. Kartą skambino žmogus ir sakė, kad marsiečiai nusuko jo anteną, todėl pablogėjo telefono signalas. Paaiškinau, kad su Marsu ryšio neturiu, bet pabandysiu pasidomėti, kas atsitiko", – neslėpė V.Grubliauskas.

Kartą pas merą veržėsi moteris, reikalaudama tarpininkauti bendraujant su rusų kalba leidžiamo savaitraščio "Klaipėda" redaktoriumi. Interesantė pageidavo, kad dienraštis spausdintų baltarusišką televizijos programą.

A.Dirgėlienė sakė jaučianti, kad neretai žmonės nori tiesiog pasikalbėti, išlieti emocijas ir tuo pasitenkina.

Pas vicemerą – nuo užstalės

Klaipėdos mero pavaduotojas Arvydas Cesiulis atviravo ne kartą bendravęs ir su akivaizdžiai neblaiviais asmenimis.

Vienas pašnekovas kelis kartus pasakojo apie aukščiau gyvenančius kaimynus, nuolat užpilančius skambinančiojo butą. Esą tai daroma tyčia, norint pakenkti.

Vicemeras dėl to bendravo su būsto administratoriais ir išgirdo, kad problema nėra tokia baisi, kaip ją apibūdino žmogus.

"Tuose skunduose būna nemažai tiesos. Dažnai tenka pagelbėti, bet tai yra mūsų kasdienis darbas. Kaskart, išgirdęs apie kokias problemas, bandau vertinti, ar galiu kuo padėti. Būna, kad tai tiesiog neįmanoma. Ne kartą bendravau su moterimi, kurią, pasak jos, apvogė, apiplėšė, ji skundėsi visoms įmanomoms teisėtvarkos institucijoms. Man paskambinusi ji guodėsi norinti važiuoti į Vilnių, bet neturinti už ką nusipirkti bilieto. Tiesiai šviesiai manęs prašė pinigų", – kaip vieną keistesnių atvejų prisiminė A.Cesiulis.

Skambino pati Tauta

Gana dažnai besikreipiantys žmonės nesusigaudo, ką dirba meras ir kokios yra savivaldybės administracijos funkcijos.

Kartais klaipėdiečiams atrodo, kad meras gali ką nors duoti, skirti kokių nors lengvatų. Tokių žmonių požiūris akį rėžia interneto komentaruose. Juose valdžia vaizduojama kaip nieko neveikianti, tik vaikštanti į priėmimus.

Matyt, tokie žmonės, pilantys pamazgas anoniminiu būdu, turi kompleksų. Jie – be galo pikti, visur mato tik apgavystes, nesąžiningumą.

"Matyt, tokie žmonės, pilantys pamazgas anoniminiu būdu, turi kompleksų. Jie – be galo pikti, visur mato tik apgavystes, nesąžiningumą. Manau, tokių nėra daug. Apmaudu, kad jie neturi noro sužinoti tikrąją tiesą, o jų kritika dažniausiai mažai panaši į tiesą. Man teko su tokiu atviru ir nepagarbiu elgesiu susidurti, kai Atgimimo aikštėje buvo surengtas pirmasis mitingas prieš skiepus. Pakėliau ragelį, klausiu, kas skambina. Man atrėžė: "Tauta skambina! Išeik pasišnekėti." Prašiau prisistatyti ir vėl išgirdau, kad skambina Tauta. Pradėjo man aiškinti, kad turime uždrausti skiepijimą. Ką su tokiu žmogumi galima kalbėti, jei jis nesuvokia, kad tai nėra savivaldybės kompetencija? Tokiais atvejais išklausai, užjauti žmogų ir baigi pokalbį", – neslėpė vicemeras.

Arvydas Cesiulis: man atrėžė: "Tauta skambina! Išeik pasišnekėti."

Pasirodo, šiuo nelengvu laiku gerokai padaugėjo anoniminių skundų, kuriais skundžiami mokyklų vadovai, įstaigų direktoriai, o skundų autoriai kalba visų tėvų ar darbuotojų vardu.

A.Cesiulis mano, kad tai rodo visuomenės nuovargį dėl įvairių ribojimų, susijusių su pandemija.

"Yra viena moteris, kuri ne kartą yra skambinusi dėl įvairių problemų. Tai duobė kieme atsivėrė, tai lapai nesugrėbti ilgai guli. Kaskart po to, kai sureaguojama į jos signalus, ji padėkoja, o kitą kartą sako, kad tik aš jai galiu padėti", – retą mandagaus bendravimo atvejį minėjo vicemeras.

Dovanos paveikslus

Kad ir kokie slogūs ir nerimą keliantys yra pastarieji dveji metai, A.Cesiulis patikino, kad ne tik niurzgliai ir bambekliai skambina valdžios žmonėms.

Praėjusios savaitės pabaigoje vicemerui paskambino pavardės nepasisakęs klaipėdietis Vytautas. Jis atskleidė esantis dailininkas ir teigė norintis savivaldybei padovanoti 14 savo drobių. Vienintelis prašymas buvo – įrėminti dovanojamus darbus.

"Nemačiau dar tų darbų ir nežinau šio dailininko pavardės. Puoliau dėkoti ir pažadėjau, kad mes tinkamai pasirūpinsime jo darbais. Paaiškinau, kaip turėtume tokią dovaną įforminti. Tai būtų dovana visiems klaipėdiečiams", – apie netikėtą ir maloniai nuteikusį skambutį pasakojo A.Cesiulis.

Interesantų skambučiai – nenuspėjami, bet čia yra savotiško žavesio.

Neseniai 65-metį atšventęs uostamiesčio vadovas V.Grubliauskas neslėpė, kad gruodį daugiausia skambinusiųjų jam linkėjo gražių dalykų ir sveikino su gimtadieniu.

Nors ir nelabai mėgsta sveikinimus ir nelaukia dienos, kai oficialiai pasensta dar vieneriais metais, meras sulaukė ne tik nuoširdžių ilgiausių metų palinkėjimų, bet ir primygtinio kvietimo į paties skambinusiojo gimtadienį.

V.Grubliauskas prisiminė, kas yra šis žmogus, bet nėra toks artimas, kad dalyvautų iškilmėse. Vis dėlto meras tikino vertinantis tokį kvietimą kaip pagarbos ženklą.

"Interesantų skambučiai – nenuspėjami, bet čia yra savotiško žavesio. Kai pagalvoju apie laiką, kai nebereikės atlikti mero pareigų, džiaugsiuosi ramybe ir galimybe atsiliepti į telefono skambutį, kai gali ir nori. Šiandien man atrodo, kad aš labai tuo džiaugsiuosi", – kalbėdamas apie ateitį reziumavo V.Grubliauskas.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Piliete

Nera laiko miesto problemoms reikia pusti duda....

Nuomonė

Sveiki, Gyvenu 38 metus. Nuostabus miestas. Buvo. Arba - galėtu būti. Smirfa, šiukšlės, keliais. Prašymas tik vienas - keisti vadybos sistema. Reikalingi “šveži” ir sveiki žmonės. Ačiū

Jazzo ritmu

Kodel po Klaipeda kursuoja purvini marsrutiniai autobusai? Kodel isgirtasis autobusu parkas visai nepriziuri savo transporto? Na o dabar, paduduojam... :D

SUSIJUSIOS NAUJIENOS