Prie Olando Kepurės – antimenas: vertina kaip agresiją prieš gamtą | kl.lt

PRIE OLANDO KEPURĖS – ANTIMENAS: VERTINA KAIP AGRESIJĄ PRIEŠ GAMTĄ

Pajūryje plinta keista mada – kažkas nudažo akmenis unikaliame gamtos kampelyje. Olando Kepurės papėdėje ne itin seniai vienas didokas akmuo nudažytas geltona spalva, nupiešta šypsenėlė, kitas akmuo išpieštas boružės motyvais.

„Aš tai vertinu kaip agresiją prieš gamtą. Žmogus ateina į tobulą gamtos kūrinį ir mato feisbukines šypsenėles. Tai tas pats, kaip Leonardo da Vinci paveikslui „Mona Liza“ kas nors nupieštų ūsus“, – teigė Mažosios Lietuvos saugomų teritorijų direkcijos specialistas Erlandas Paplauskis.

Gamtosaugininkai viešai tokio kičo (banalių, menkaverčių kūrinių) ir pseudomeno mylėtojus į protą vedė dar 2019 m., kai pirmą kartą buvo aptikta, kad kažkas dažo pajūrio akmenis neaišku kokiais dažais.

„Jei tai vandeniu skiedžiami dažai, tai jie dar bent jau nusiplaus. O jeigu ne? O jei jie išlieka ilgai? Suprask, natūralūs akmenys nėra tokie gražūs, gražiau, kai feisbukinių „smailikų“ pripiešia. Tai yra žmogaus ego ekshibicionizmo forma“, – tikino E. Paplauskis.

Tai tas pats, kaip Leonardo da Vinci paveikslui „Mona Liza“ kas nors nupieštų ūsus.

Olando Kepurės skardis – aukščiausias Lietuvos pajūryje. Tai yra gamtos paveldo objektas. Jį suformavo ledynmetis.

Skardžio aukštis siekia 24–25 m, ši vieta laikoma aukščiausia Lietuvos pajūrio vieta.

„Šis kraštovaizdis yra tobulas. O kažkas galvoja, kad jį reikia patobulinti. Kažkokie kvailiai mano, kad tobulą dalyką savo kvaila galva gali papuošti“, – piktinosi aplinkosaugininkas.

E. Paplauskis tikino, kad jis supranta, pavyzdžiui, budistų tradicijoje naudojamas laikinas skulptūras.

„Smėlio ar kitų medžiagų piešiniai, nors ir nudažomi spalvomis, bet jie suyra vos tik juos paplauna vanduo. Taip demonstruojamas gyvenimo trapumas ir laikinumas. Jei kažkas ilgalaikiais dažais piešia ant akmenų, tai vadinama kraštovaizdžio darkymu“, – aiškino E. Paplauskis.

Saugomų teritorijų tarnybos atstovas priminė, kad tvarkos egzistuoja ne šiaip sau.

„Juk Karklėje negalima bet kaip pastatyti net plakato ar stendo. Visa reklaminė ar informacinė medžiaga privalo būti suderinta. Kitaip pajūris taps Bangladešu. Lygiai taip pat pripiešti kraštovaizdžio negalima. Kažkas gal pasakys, kad nieko blogo nepadarė. Tas, kas garsiai Rytį Ciciną klauso, taip pat sakys – juk tai graži muzika. O kai kam tai gali būti psichinis teroras“, – nuomonę išsakė E. Paplauskis.

Rašyti komentarą
Komentarai (27)

Diana

Šiuolaikinis ugdymas - kūrybiškumas be žinių - duoda rezultatus. Dar paaugs palikuonys, ne tokių kvailumų prikrės.

Vilma

Man negražu. Ir dar tokioj vietoj. Piešti savo kieme reiktų . Neeea

O

Kai karkles festivalis trype naikino kopas tai karkles gamtosaigai nerupejo. Nupirkit skiedikli ir trynkit
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS