Prieš nealkoholinius gėrimus nepilnamečiams – parašais | kl.lt

PRIEŠ NEALKOHOLINIUS GĖRIMUS NEPILNAMEČIAMS – PARAŠAIS

Nealkoholiniai gėrimai ir elektroninių cigarečių rūkymas formuoja jaunimo teigiamą požiūrį į žalingus įpročius. Dėl šios priežasties gyventojai nutarė rinkti parašus, kad nealkoholinių gėrimų pardavimas nepilnamečiams būtų uždraustas. Ši peticija jau surinko 33 balsus.

Kur yra ribos?

Peticijoje pažymima, kad nealkoholinis alus, vynas, sidras, degtinė ir kiti yra traktuojami kaip alternatyva alkoholiniams gėrimams.

„Šie gėrimai, savo skoniu ar išvaizda primenantys alkoholinius, nepastebimai gali pratinti prie alkoholio, didinti šių gėrimų socialinį priimtinumą bei populiarinti alkoholinių gėrimų prekės ženklus tarp vaikų. Kitų šalių patirtis rodo, kad svarbų vaidmenį vaidina reklama, kuri nealkoholinius gėrimus, ypač nealkoholinį alų su skoniais, pristato kaip kasdienai skirtą gėrimą. Todėl ne tik valstybė įstatymais turi saugoti vaikus, bet ir tėvai turi aiškiai nubrėžti ribas, kad nealkoholiniai gėrimai nėra skirti vaikams“, – rašoma peticijoje.

Perka ir patys tėvai

Klaipėdiečiai irgi pasidalijo istorijomis, kai matė nepilnamečius, perkančius nealkoholinius gėrimus, dažniausiai – nealkoholinį alų. Kartais šių gėrimų vaikams nuperka patys tėvai.

„Tai tikrai yra opi problema. Kai tėvai perka alkoholį, vaikams perka alternatyvą – nealkoholinius gėrimus. Jie turbūt tai traktuoja kaip limonadą“, – svarstė klaipėdietis Remigijus.

Jeigu tėvai prie vaiko rūko ar vartoja alkoholį, tikėtina, kad ilgainiui ir vaikas gali elgtis taip pat.

Tačiau tai ne vienintelė problema, susijusi su žalingų įpročių skatinimu.

Vaiko teisių gynėjai atkreipė dėmesį į psichoaktyviųjų medžiagų, pavyzdžiui, elektroninių cigarečių rūkymo žalą žmogaus organizmui.

„Svarbu suprasti, kad vaikai yra linkę kopijuoti ir atkartoti kitų žmonių elgesį, nes dažnai jų veiksmai būna paremti pavyzdžiu, matomu savo artimiausioje aplinkoje – šeimoje. Jeigu tėvai prie vaiko rūko ar vartoja alkoholį, tikėtina, kad ilgainiui ir vaikas gali elgtis taip pat. Tad labai svarbu, jog tėvai tiek savo šeimos kasdienybėje, tiek ypatingomis progomis atkreiptų dėmesį į savo pačių elgesį bei vaikui rodomą pavyzdį ir siektų, jog jis būtų jaunam žmogui visapusiškai naudingas, padedantis ugdyti jo tinkamus įpročius ir formuoti vertybes“, – priminė Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Pagalbos vaikams ir šeimoms skyriaus vedėja Evelina Firaitė.

Patarimas – stebėti ženklus

Vaiko teisių gynėjai kviečia tėvus būti budriems ir domėtis, kur ir ką veikia jų vaikai, kas yra jų draugai, pasirūpinti turiningu vaikų laisvalaikio užimtumu.

„Vaiko artimieji turėtų stebėti galbūt psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo problemą signalizuojančius pavojaus ženklus – pasikeitusį įprastą vaiko elgesį, dažną nuotaikų kaitą, miego ir mitybos sutrikimus, suprastėjusius mokymosi pasiekimus. Svarbu nedaryti skubotų išvadų ir skirti laiko atviram, nuoširdžiam pokalbiui su vaiku apie šių medžiagų sukeliamą poveikį bei daromą žalą jo sveikatai“, – akcentavo E. Firaitė.

Jeigu tėvai mato, kad vaikas jau yra priklausomas, patariama kreiptis į medikus, priklausomybės ligų specialistus, psichologus.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Vytukas

Tai gi vat gi. O reikalauti, kad nepilnametis 12 val nakties būtų jau namuose - sxsualinė prievarta prieš tą nepilnametį!

gerovietis

Na , parašo nedėsiu .. bet tikrai įdomu - nealkoholinio alaus galima , o vat energetinio gėrimo ne ! :)))

Romas

Gal valdžiai jau reikėtų suprasti, kad žmonės gali ir be jų nurodymų nuspręsti kaip jiems gyventi ? Jūs geriau savo kieme susitvarkykite su savo "kanceliarinėmis išlaidomis " ir panašiais pinigų "tratinimais".
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS