R. Žemaitaitis pajūryje kelia audrą | kl.lt

R. ŽEMAITAITIS PAJŪRYJE KELIA AUDRĄ

Seimo nario, partijos „Laisvė ir teisingumas“ lyderio, buvusio kandidato į Klaipėdos miesto merus Remigijaus Žemaitaičio pasirodymas pirmajame rinkimų ture oponentams sukėlė nuostabą – politikas vos per plauką nepateko į antrąjį turą. Maža to, parlamentaras rimtai nusiteikęs Seimo nario kėdę keisti į uostamiesčio tarybos nario mandatą, kurį laimėjo savivaldybių tarybų rinkimuose.

Sprendimui kolegos nepritaria

Po pirmojo mero rinkimų turo trečias likęs R. Žemaitaitis į Vyriausiąją rinkimų komisiją kreipėsi dėl balsų perskaičiavimo, nors didelių vilčių nededa, nes balsų skirtumas tarp jo ir antrąją vietą laimėjusio konservatoriaus Audriaus Petrošiaus yra nemenkas – 209.

Vis dėlto R. Žemaitaičio partija itin gerai pasirodė tarybos narių rinkimuose, kur laimėjo net septynis mandatus, o pats R. Žemaitaitis išrinktas pirmuoju numeriu.

Kaip pats tvirtino dienraščiui, Klaipėdos tarybos nario mandato jis atsisakyti neketina, net ir suprasdamas, kad neteks parlamentaro statuso.

„Aš esu apsisprendęs eiti į Klaipėdos miesto tarybą. Matau čia daug darbo. Dirbti Seime prie šitos išprotėjusios Vyriausybės, būnant opozicijoje, tikrai nėra lengva. Tiesa, kalbėjau ir su Artūru Paulausku, ir Artūru Zuoku, jie kategoriškai prieš šitą mano sprendimą. Aiškina, kad partija taps neparlamentine, bet prašiau jų manęs nespausti, nes mano apsisprendimas yra gana aiškus“, – tikino R. Žemaitaitis.

Su partijos kolegomis politikas žadėjo susitikti dar kartą ir išdėstyti savo argumentus, o po to priimti galutinį sprendimą.

„Aš turiu šeimos problemų, turiu grįžti tvarkyti verslo reikalus, esu susijęs su Klaipėda ir šiuo regionu“, – dėstė politikas.

Dirbti Seime prie šitos išprotėjusios Vyriausybės, būnant opozicijoje, tikrai nėra lengva.

Ne visiems patinka

Kiti R. Žemaitaičio kolegos, partijos „Laisvė ir teisingumas“ atstovai, patekę į Klaipėdos tarybą, yra Lina Šukytė-Korsakė, Kęstutis Bartininkas, Steponas Venckus, Vidas Karolis, Henrikas Galinauskas ir Monika Žvinklytė.

Jei vis dėlto R. Žemaitaitis atsisakytų Klaipėdos tarybos nario mandato, jo vietą užimtų Sergejus Mažūga.

„Su kuo galėtume būti koalicijoje Klaipėdos taryboje? Ne nuo manęs priklauso. Klausimas, ar su manimi kas norės kartu dirbti? Mano charakteris ne visiems patinka, tokie žmonės politikoje ne visiems patogūs. Bendras darbas su kažkuo priklausys nuo to, kokia politinė jėga taryboje su manimi norės ir galės dirbti“, – kalbėjo R. Žemaitaitis.

Įvertins ir asmenybes

Daugiausia mandatų – net 8 – naujojoje uostamiesčio taryboje gavo politinis komitetas „Ištikimi Klaipėdai“.

Dar vienai kadencijai išrinktas šio komiteto vadovas Arvydas Vaitkus dėl mero posto kovo 19-ąją grumsis su konservatoriumi A. Petrošiumi.

Be A. Vaitkaus, su „Ištikimi Klaipėdai“ sąrašu į miesto tarybą išrinkti Arūnas Tuma, Jolita Andrijauskienė, Rimantas Taraškevičius, Vidmantas Dambrauskas, Jolanta Skrabulienė, Vaida Raugelė ir Tomas Juočys.

Jei antrame ture mero rinkimus laimėtų A. Vaitkus, jo vietą taryboje užimtų devintas šiuo metu likęs Romaldas Idzelevičius.

„Pasisekė, bet ne iki galo, tačiau nuotaika pakili, nes gauti tokį miestiečių pasitikėjimą yra didelis laimėjimas. Prognozuoti antrojo rinkimų turo rezultatus labai nedėkingas dalykas, sunku pasakyti, kaip susidėlios lyderystė. Kol kas ruošiamės, strateguojame, kuriame planą, kaip užbaigti rinkimus. Su kuo galėtume dirbti bendroje koalicijoje, dar neaišku, nes dar anksti, kol kas nevyko jokie susitikimai ir derybos. Reikia įvertinti ir asmenybes, kurios pateko į tarybą, nes kartais politinės jėgos pavadinimas dar ne viską lemia“, – kalbėjo A. Vaitkus.

Raudonų linijų nebraižo

Septynis mandatus naujojoje taryboje laimėjo ir Klaipėdos konservatoriai Artūras Razbadauskas, Aušra Pacevičiūtė, Andrius Dobranskis, Andrius Petraitis, Ugnius Radvila, Laura Šaltytė-Vaisiauskė ir Aidas Kaveckis.

„Mes darėme viską, kad rezultatas būtų būtent toks, kad patektume į antrąjį mero rinkimų turą. O su kuo galėtume eiti į koaliciją, dar yra atviras klausimas, esame pasirengę kalbėtis su visais, tačiau reikia apsitarti su komanda, o tada jau sėsti prie derybų stalo“, – teigė konservatorių kandidatas į Klaipėdos merus A. Petrošius.

Klaipėdos liberalai iškovojo tris mandatus, tad miesto taryboje toliau dirbs Saulius Budinas, Edmundas Kvederis bei Saulius Liekis.

„Dar neapsitarėme, su kuo galėtume eiti į koaliciją. Kol kas jokių raudonų linijų nebraižome, apsispręsime artimiausiu metu“, – teigė S. Budinas.

Trys mandatai atiteko ir „valstiečiams“ Jurandui Altuchovui, Algimantui Šniepiui ir Raimondui Tamošauskui, jie į tarybą pateko pirmą kartą.

Į naująją Klaipėdos tarybą kaip socdemų atstovai pateko ir dabartinis meras Vytautas Grubliauskas kartu su kolega vicemeru Arvydu Cesiuliu bei Romaldu Sakalausku.

Vaizdas prieš pabaigą

Po 2019 m. rinkimų Klaipėdos miesto taryboje darbavosi visuomeninis rinkimų komitetas „V. Grubliauskas ir komanda“ su devyniais nariais, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga – su 7 atstovais, Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai turėjo 6 mandatus, Liberalų sąjūdis – 4, Lietuvos centro partija – 3, visuomeninis rinkimų komitetas „Titov ir teisingumas“ – 2.

Dabartinio mero V. Grubliausko komanda pradėjo byrėti beveik iškart po rinkimų.

Kadencijai baigiantis pasinaikino „valstiečių“ frakcija, kurios pagrindu susikūrė naujas opozicijos politinis darinys – frakcija „Klaipėdiečiams“ su septyniais nariais (A. Vaitkus, V. Dambrauskas, A. Tuma, R. Idzelevičius, Antanas Kontautas, Arūnas Andziulis, vėliau prie jų prisijungė Vaida Raugelė).

Liberalų sąjūdžio frakcija taip pat opozicinė (S. Budinas, E. Kvederis, Alina Velykienė, Lina Skrupskelienė, Judita Simonavičiūtė).

Opozicinę grupę sudarė ir du „Titov ir teisingumas“ tarybos nariai – Ela Andrejeva bei Jurijus Šeršniovas.

Opozicijoje trapiai valdančiajai daugumai buvo ir frakcijoms nepriklausanti Nina Puteikienė.

Besibaigiančios kadencijos taryboje beveik pusė politikų yra opozicijoje, dalis jų politinių ambicijų atsisakė, kai kuriems rinkimai buvo nesėkmingi, tad naujoje taryboje bus net 17 naujų politikų iš 31.

Rašyti komentarą
Komentarai (104)

juokdariai!

Tiek Zemaitaitis,tiek Grazulis abudu vienodo lygio...

>apgavo

Manau norės pasirodyt ir pasidaryt sau politinį kapitalą kaip Matjošaitis. Jei Vaitkus blogai dirbs ir netvarkys miesto..Šiaip ar taip gerai jeigu būtų normali opozicija taryboje. O tai susėdę šernai tokie patys ir ką pakiša administracija už tą ir balsuoja Niekas tinginiui Kongui ir liberpiderkonservams ramybės nedrumstė 12 metų Na gal tik Puteikienė. Bet ka ji viena O ir xwatkės neturi..

apgavo rinkėjus,ot gerai

Pažiūrėsim,kaip taryboje žemaitaitis valdys Klaipėdoje-chaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS