Radinių biuras – policija: nuo raktų ir telefonų iki protezų ir televizorių | kl.lt

RADINIŲ BIURAS – POLICIJA: NUO RAKTŲ IR TELEFONŲ IKI PROTEZŲ IR TELEVIZORIŲ

Veikiausiai nėra nė vieno, kuris nebūtų pametęs kokių nors daiktų. Didelė panika apima vos pastebėjus, kad automobilyje, kišenėse ar rankinuke ko nors trūksta. Klaipėdiečiai linkę pamesti bet ką – pradedant raktais, telefonais ir rankinėmis, baigiant protezais, kopėčiomis ir net televizoriais.

Palieka parke ant suolelių

Daiktai atrandami įvairiose vietose – ant suolelių parkuose, autobusuose, net važiuojamosiose kelio dalyse ar dviračių takuose.

Kadangi uostamiestyje nebėra radinių biuro, daiktų saugotojų vaidmenį perėmė policijos pareigūnai.

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėjos Andromedos Grauslienės teigimu, itin daug radinių policininkai sulaukdavo po įvairių masinių renginių, pavyzdžiui, po Jūros šventės, Džiazo festivalio, Joninių ir kitų miesto švenčių.

Nežinodami, ką su radiniais daryti, žmonės juos atiduodavo pareigūnams, nuveždavo komisariato budėtojams arba perduodavo pirmam pasitaikiusiam policijos ekipažui.

Informacija apie daiktus, išskyrus tuos, kuriais atskleidžiama asmens tapatybė, skelbiama Klaipėdos policijos internetinėje svetainėje klaipeda.policija.lrv.lt arba socialiniuose tinkluose.

Viduryje kelio – televizorius

Ne visų pamestų daiktų klaipėdiečiai pasigenda.

"Būna tokių daiktų, kurie veikiausiai yra bešeimininkiai. Kartais prie šiukšlių konteinerio žmonės palieka vaikišką vežimėlį ar vaikišką dviratuką, tikėdamiesi, kad kas nors juos pasiims. Neišmeta į tam skirtas atliekų surinkimo aikšteles. O kai kas pagalvoja, kad tai reikalingas, tik kažkieno užmirštas daiktas, ir atveža policijos pareigūnams. Kaip rodo mūsų patirtis, tokie daiktai kaip dviračiai atsiimami ypač retai. Taip pat turime labai daug telefonų", – tvirtino A.Grauslienė.

Radinių saugykloje – įvairiausi pamesti daiktai: automobilių arba namų raktai, paspirtukai, piniginės, dviračiai, telefonai, kuprinės, pramoginis pistoletas, kopėčios, kelioninis krepšys, fotografijai skirta įranga.

Vienas netikėčiausių radinių, pasak policijos atstovės, iš pažiūros naujas, dėžėje supakuotas televizorius.

"Kiek prisimenu, televizorių radome tiesiog viduryje kelio, galbūt kam nors iškrito. Važiuojamojoje kelio dalyje pamesti televizorių reikėtų ir sugebėti", – stebėjosi A.Grauslienė.

Dar vienas keistas radinys – ant dviračių tako papuošalų maišelis, kuriame daug žiedų, auskarų, segių, karolių ir kitų bižuterijos gaminių.

Duomenų viešinti nevalia

Savo daiktus pameta ne tik vyresni žmonės, bet ir jaunuoliai.

Pasak policijos komisariato atstovės, jaunimas kuprines palieka riedlenčių ar kitokiuose parkuose, autobusų stotelėse, mažesni vaikai kuprines, sportinę aprangą ir kitus daiktus pamiršta autobusuose.

Svarbiausi radiniai – tapatybės dokumentai, kurių viešinti socialiniuose tinkluose nevalia.

"Pasitaiko ir tapatybės dokumentų arba banko kortelių. Radus asmens tapatybės kortelę, nereikia kelti vaizdo su nuotrauka, vardu ir pavarde į socialinius tinklus. Asmens tapatybės dokumentas turi būti atneštas į Migracijos departamentą, kuris yra mūsų komisariate, pirmame aukšte. Mes pasirūpinsime, kad jis pasiektų šeimininką arba būtų teisingai sunaikintas. Asmens tapatybės dokumentai, nesvarbu, ar tai būtų pensininko pažymėjimas, ar pasas, ar ID kortelė, yra labai svarbūs dokumentai ir nereikėtų jų viešinti", – tvirtino A.Grauslienė.

Andromeda Grauslienė: važiuojamojoje kelio dalyje pamesti televizorių reikėtų ir sugebėti.

Pataria žymėti daiktus

Policijos pareigūnai siūlo vertingus daiktus pažymėti. Tą padaryti jau galima ir neišėjus iš namų.

Internetinėje svetainėje pazymetas.lt galima užregistruoti brangų daiktą – telefoną, dviratį, automobilį, vandens transportą, žemės ūkio techniką, aksesuarus ir kitus dalykus.

Daiktai pažymimi specialiu bespalviu žymekliu, kuriuo užrašytas numeris paprasta akimi nematomas.

Ant metalinių paviršių, tokių kaip dviračio rėmas, numeris išgraviruojamas specialiu graviravimo įrankiu ir užregistruojamas policijos apskaitoje.

Daiktų žymėjimas yra nemokamas.

Visi rasti daiktai policijos saugykloje saugomi pusę metų.

Po to policijos pareigūnai kreipiasi į Valstybinę mokesčių inspekciją, kurios atstovai įvertina daiktų vertingumą.

Beverčiai daiktai yra sunaikinami.

Tenka pripažinti, kad policijos komisariatas pamažu tampa ne tik žmonių gelbėtoju, bet ir asmeninių daiktų saugotoju.

"Kai reikia pagalbos, kad ir kokia ji būtų, teisinė pagalba ar konsultacija, ar to paties rasto daikto grąžinimas, žmonės kreipiasi į policijos pareigūnus", – kalbėjo policijos atstovė spaudai.

Išmanieji telefonai neatsiranda

Vis dėlto susigrąžinti daiktus, pamestus viešajame transporte, gali padėti tik sąžiningas vairuotojas ar kiti keleiviai.

"Mums pavyksta operatyviai surasti, jeigu keleivis pasako tinkamą informaciją, kuriame autobuse ką paliko. Pagal elektroninio bilieto žymėjimą mes labai greitai atrandame tą autobusą ir duodame vežėjo kontaktus, su kuriuo žmonės susisiekia ir atsiima savo daiktus. Taip pat pasakome, po kiek laiko autobusas tą pačią dieną važiuos. Žmogus įlipa į autobusą ir pasiima iš vairuotojo", – pasakojo laikinasis įstaigos "Klaipėdos keleivinis transportas" vadovas Andrius Samuilovas.

Visus rastus daiktus, jei jų nepaima kiti keleiviai, pasiima vairuotojas ir tik jis nusprendžia, kur tie daiktai atsidurs.

A.Samuilovo teigimu, vairuotojas turi pranešti apie pamestą daiktą.

Greičiausiai atsiranda pamesti dokumentai, tokie kaip moksleivio arba studento pažymėjimai.

"Pažymėjimus, korteles, kurias randa, mes pasiimame. Jeigu tai yra mokinio pažymėjimas, kuriame vardas, pavardė ir mokymosi įstaiga, mes parašome mokymo įstaigai, kad pas mus, Klientų aptarnavimo centre, pažymėjimą galima atsiimti", – kalbėjo A.Samuilovas.

Vis dėlto, kadangi kiekvienoje stotelėje įlipa vis skirtingi žmonės, tikimybė, kad atsiras brangesnis daiktas, pavyzdžiui, išmanusis telefonas, neretai išlieka nedidelė.

Įpročiai: radę svetimą piniginę dauguma pirmiausia patikrina jos turinį ir tik tada nusprendžia, ar tikrai verta perduoti ją policininkams. "Shutterstock" nuotr.

Rado monetų kolekciją

Su radiniais tenka susidurti ir įmonės "Lietuvos geležinkeliai" darbuotojams.

Pasak bendrovės "Lietuvos geležinkeliai" atstovės spaudai Kotrynos Dzikaraitės, traukiniuose ir stotyse pametami įprasti daiktai.

Dažnai tai būna viršutiniai rūbai, aksesuarai ar krepšiai. Tačiau yra pasitaikę ir išskirtinių situacijų.

"Štai prieš kurį laiką traukinyje buvo rasta vertingų monetų kolekcija, kuri buvo sėkmingai perduota jį pametusiam žmogui", – teigė K.Dzikaraitė.

Keleiviai, pametę savo daiktą, apie tai gali informuoti traukinio kontrolierių, nuvykti į artimiausią geležinkelio stotį, paskambinti keleivių informacijos telefonu arba parašyti elektroninį laišką.

Taip pat gali kreiptis bilietų pardavimo vietose ar informacijos centruose.

"Sulaukus informacijos apie prarastus daiktus, bendrovės darbuotojai visuomet deda pastangas juos surasti ir tokius atvejus registruoja. Neretai pamestus daiktus randa ir kiti keleiviai, kurie geranoriškai juos perduoda mūsų darbuotojams. Asmeniui pageidaujant atsiimti daiktus, visuomet įsitikinama teisės į daiktus pagrįstumu. Įprastai surasti daiktai šešis mėnesius saugomi specialiose daiktų sandėliavimui skirtose patalpose pagrindinėse geležinkelio stotyse Vilniuje, Kaune, Šiauliuose ir Klaipėdoje, o už kokybišką daiktų saugojimą juos atsiimant yra taikomi kainyne nurodyti daiktų saugojimo įkainiai. Vėliau neatsiimti daiktai realizuojami teisės aktų nustatyta tvarka. Tiesa, jei tarp daiktų randama greitai gendančio turto, jis per 24 val. yra sunaikinamas", – pasakojo atstovė spaudai.

Nuosavybę tenka įrodinėti

Jei pagal radinį įmanoma nustatyti savininką, su asmeniu bendrovė susisiekia telefonu arba elektroniniu paštu.

Jeigu savininkas nenustatomas, radinį atsiimantis asmuo privalo nurodyti pametimo aplinkybes, tikslius daiktų požymius ar kaip kitaip įrodyti savo teises į daiktą.

"Žinoma, jei palikti daiktai sukelia įtarimų ir gali kelti pavojų keleiviams, turtui ir žmonių saugumui, darbuotojai gali patikrinti be priežiūros paliktų daiktų turinį. Tokio nešulio praradimo aplinkybės yra vertinamos Saugos tarnybos, o prireikus ir policijos pareigūnų", – sakė K.Dzikaraitė.

Pametė dantų protezus

Ilgų kelionių metu savo daiktus pamiršta ir autobusų keleiviai.

Bendrovės "Klaipėdos autobusų parkas" generalinis direktorius Vaidas Ramanauskas pasakojo, kad autobusuose dažniausiai randami asmens dokumentai, krepšiai, telefonai, telefonų įkrovikliai, skėčiai, kepurės, pirštinės.

Autobusų vairuotojai yra aptikę ir įsimintinų radinių.

"Keisčiausias radinys, kokį mano kolegos prisiminė, – į servetėlę suvynioti dantų protezai", – teigė V.Ramanauskas.

Visus daiktus vairuotojai atneša į autobusų stoties dispečerinę.

"Įprastai saugome nuo trijų iki šešių mėnesių. Jei palieka maisto produktus, palaikome dieną ar dvi ir išmetame. Jeigu žmogui daiktas reikalingas, jį greitai atsiima, nes supranta, kad pametė, ir žino, kur paliko. Kiti daiktai saugomi sandėlyje", – sakė generalinis direktorius.

Norint atsiimti daiktą, patariama kreiptis į dispečerinę.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Ačiū

Žmonės nežino manau ,kur galima kreiptis ,dėl pamestų daiktų.Reikėtų paskelbti, kur kiekvienam mieste žmogui ieškoti pamestų daiktų.

Turbūt

Nestebuklas paliktas televizorius ,matomai iš bagažinės buvo išimtas tvarkant ją ,nes reikejo kažką galbūt įdėti pirma ir paliko.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS