Reforma pražudys Kretingos ligoninę? | kl.lt

REFORMA PRAŽUDYS KRETINGOS LIGONINĘ?

Kretingos ligoninė pastaruoju metu išgyvena radikalius pokyčius – joje pradėti naudoti nauji diagnostikos aparatai, įdarbinama vis daugiau gydytojų, todėl gydytis į ją atvyksta ne tik šio rajono, bet ir artimiausių bei atokesnių regionų žmonės. Nepaisant šių optimistinių nuotaikų, sveikatos reforma gali šią ligoninę sunaikinti.

Kelionė į Klaipėdą – absurdas

Kretingos rajonas yra vienas tų, kuris per nepriklausomybės metus mažiausiai sumenko, jame ir dabar gyvena apie 37,5 tūkst. gyventojų.

Čia vis dažniau apsigyvena jaunos šeimos, todėl rajone gyvenančių žmonių kokybei labai svarbi tinkama bei lengvai prieinama sveikatos apsauga.

Per porą pastarųjų metų Kretingos ligoninė gerokai atsinaujino.

Čia diagnostikai naudojami nauji aparatai, jau netrukus pradės veikti naujas mamografas, padėsiantis nustatyti krūties vėžio atvejus ankstyvoje stadijoje.

Kitas ligoninėje jau veikiantis, itin tyrimams reikalingas įrenginys – magnetinio rezonanso tomografas. Kretingos rajono savivaldybė už jį iš savo biudžeto sumokėjo 450 tūkst. eurų.

Nepaisant šio aparato tobulumo ir naudos, ligoniai iš Kretingos ligoninės priėmimo skyriaus vežami tirti tokiais pat aparatais į Klaipėdą. Kretingos ligoninės vyriausiasis gydytojas Romaldas Sakalauskas tikino, kad kitaip elgtis neturi teisės, nors tai yra visiškai nelogiška.

Pasirodo, Sveikatos ministerijos sprendimu, Ligonių kasos tokios paslaugos Kretingos ligoninėje neapmoka.

Taip švaistomi valstybės pinigai pacientų gabenimui į Klaipėdą ir atgal, gaištamas laikas ir rizikuojama žmonių gyvybe.

Vilioja milijonais

Kalbėdamas apie sveikatos sistemos reformos deformacijas R. Sakalauskas pasakojo, kad sveikatos sistemos reformuotojai žada Kretingos ligoninei 3,6 mln. eurų, kad joje būtų sumažintas lovų skaičius ir atsisakyta svarbių paslaugų.

Taip šioje ligoninėje neliktų Chirurgijos, Terapinio bei Vaikų skyrių. Reformos argumentas – Lietuvos ligoninėse yra per daug lovų, siekiama koncentruoti sveikatos paslaugas.

Svarstant reformos veiksmus, pasak Kretingos rajono mero Antano Kalniaus, neatsižvelgiama į gyventojų tankumą.

Vykdant sveikatos sistemos reformą Kretingos ligoninėje turėtų nebelikti urologo, traumatologo, pulmonologo, gastroenterologo, anesteziologo  reanimatologo, dermatovenerologo, kraujagyslių specialisto, proktologo bei neurologo. Visų šių sričių specialistų pacientai turėtų ieškoti kitur, veikiausiai Klaipėdoje.

Antanas Kalnius. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Stumia į privatininkų glėbį

Gydytojas R. Sakalauskas priminė šiemet birželį Seimo Sveikatos komitete Ligonių kasų vadovo išsakytą pribloškiančią mintį – valstybinė sveikatos apsaugos sistema verčiama privačia.

Kai žmogus negali laukti paslaugos ilgoje eilėje, jis priverstas mokėti didelius pinigus ir kreiptis į privačiai dirbančius medikus.

Šiuo metu Kretingos ligoninėje dirba 82 gydytojai, 17 naujų gydytojų įdarbinta vien šiemet, tad specialistų bado čia nėra.

Mes patys investuojame į ligoninę dideles sumas.

R. Sakalauskas kalbėjo apie didelę nepagarbą regionų vadovams bei medicinos įstaigoms.

Įsipareigoję mokėti už mediciną studijuojančiųjų mokslus, suteikdami lengvatines sąlygas būstui įsigyti, savivaldybės bei ligoninės vadovai atsiduria keistoje situacijoje, kai negali garantuoti jaunam specialistui Kretingoje darbo vietos.

Atskleisdamas reformos klystkelius meras A. Kalnius priminė, kad Kretingos ligoninė yra vadinama atramine, galinčia teikti pagalbą ligoniams, jei kas nors atsitiktų Klaipėdos ligoninėms. Tai reformuotojai pamiršta.

„Lietuvai už sveikatos sistemos reformą iš ES fondų žadėta 800 mln. eurų, vėliau šis skaičius sumažėjo iki 600 mln., dabar jau niekas nežino, kiek realiai pinigų mūsų šalis gaus. Ar mes už tuos pinigus parduosime savo gerai veikiančią sveikatos sistemą? Mes patys investuojame į ligoninę dideles sumas. Norime, kad mūsų rajono žmonės gautų sveikatos paslaugas čia pat laiku ir kokybiškai“, – tvirtino A. Kalnius.

Eilės pas gydytojus augs

Kretingos rajono meras, nors ir ne medikas, tikino, kad nebijotų lipti ant statinės ir garsiai išsakyti priekaištus Sveikatos apsaugos ministerijos valdininkams – savivaldybė į ligoninę jau investavo apie 1,5 mln. eurų.

Kretingos ligoninėje ir rajono pirminiuose sveikatos centruose teikiama beveik 70 proc. medicininių paslaugų. Meras tikino, kad šis procentas galėtų dar labiau augti, jei ministerija leistų tai daryti.

„Jeigu leidimo nebus, mūsų rajono žmonės bus priversti važiuoti į Klaipėdą, tada klaipėdiečiams eilėse tyrimams bei pas gydytojus teks laukti dar ilgiau nei dabar, nes tas eiles ilgins ne tik kretingiškiai, bet ir plungiškiai, skuodiškiai bei kitų vietovių žmonės. Jei taip atsitiks, reforma bus pasmerkta žlugti“, – tikino A. Kalnius.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Kretingiske

Turim geriausia merá, ir geriausius tarybos narius, tikrai dirba Kretingos labui. Stiprybės atsilaikyt koncervù nesamonėms, greit jù laikas baigsis ir tegul jie į politikos šiukšlyná

Jonas

Be viniojimu I vata ,kol žmonės nesupras kas ju priešai nieko nelaukite gero, SEIMAS NORI KRAUJO

autore

Pavadineme klaustukas nes aprasomi gandai ar abejojame tekstu?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS