Rinkėjai turi teisę perbalsuoti | kl.lt

RINKĖJAI TURI TEISĘ PERBALSUOTI

Rinkėjai, balsavę iš anksto, turi teisę balsuoti ir tikrąją rinkimų dieną, jei jų nuomonė pasikeitė. Tuomet išankstinio balsavimo rezultatas bus anuliuojamas ir įskaitomas paskutinis pasirinkimas. Pasak rinkimų komisijos atstovų, atvejai, kai rinkėjai persigalvoja ir balsuoja pakartotinai, yra vienetiniai.

Daugiau balsavo namie

Rytoj 34-iose iš 60-ies Lietuvos savivaldybių vyks antrasis merų rinkimų turas.

26 savivaldybių merai, tarp ir jų ir Klaipėdos kaimynų – Kretingos, Neringos bei Palangos, buvo išrinkti pirmajame ture.

Iš anksto antrajame ture balsavo 3 890 klaipėdiečių, tai yra 4,7 proc. mažiau nei Lietuvos išankstinio balsavimo vidurkis (9,4 proc.).

Lyginant su 2019 m. savivaldybių išankstinių rinkimų antruoju turu, šįkart namuose balsuojančiųjų buvo dukart daugiau nei prieš ketverius metus.

Šį kartą iš anksto namuose balsavo 1 643 klaipėdiečiai, o 2019 m. – 870.

„Pasikeitė informavimo tvarka. Komisijų nariai prieš rinkimus ėjo pas kiekvieną vyresnį nei 70 metų ar neįgalų rinkėją ir teiravosi, ar jie norės balsuoti namuose. Anksčiau to nebūdavo, todėl namuose šį kartą balsavo daugiau. Vis dėlto pasitaikė ir piktnaudžiavimo atvejų, kai nors ir garbaus amžiaus, bet akivaizdžiai fiziškai pajėgūs asmenys pageidavo balsuoti namie, užuot atėję į balsavimo apylinkę“, – teigė Klaipėdos rinkimų komisijos pirmininkas Adolfas Gritėnas.

Adolfas Gritėnas. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Stebėtoja atstovavo Ukrainai

Pasak A. Gritėno, išankstiniai rinkimai vyko sklandžiai.

Šį kartą buvo ir keli stebėtojai, ko nebuvo per pirmojo rinkimų turo išankstinį balsavimą.

Galios tik paskutinis rinkėjo balsas, pareikštas tikrąją rinkimų dieną.

Vienas stebėtojas atstovavo rinkimų komitetui, dar viena stebėtoja atstovavo Ukrainos nevyriausybinės organizacijos monitoringo analitinei grupei CIFRA.

„Ši organizacija registruota Lvove, jai Klaipėdoje atstovavo lietuvė, klaipėdietė. Tos organizacijos atstovės tikslas buvo stebėti rinkimus ES valstybėje, kaupti patirtį artėjantiems rinkimams Ukrainoje, kurie bus rengiami jau karui pasibaigus“, – pasakojo A. Gritėnas.

Gali keisti nuomonę

Rinkėjai, balsavę iš anksto, jei jų nuomonė dėl kandidato pasikeitė, turi teisę perbalsuoti tikrąją rinkimų dieną.

Jiems tokią teisę suteikia naujasis Rinkimų kodeksas.

Pasak A. Gritėno, ši teisė galioja jau senokai, tačiau rinkėjai perbalsuoja labai retu atveju.

„Tuomet rinkimų komisijos narys pažymės sistemoje, kad rinkėjas balsuoja pakartotinai. Kai atplėšime išankstinio balsavimo voką, išorinio voko viduje bus šaknelė su pakartotinai balsavusio asmens pavarde, tą voką su jo balsu mes anuliuosime, nes galios tik paskutinis rinkėjo balsas, pareikštas tikrąją rinkimų dieną“, – paaiškino A. Gritėnas.

Rašyti komentarą
Komentarai (17)

Kas čia

per ABSURDAS??? kažkam pritrūks balsų, tai ,,persigalvoję'', eis prabalsuoti už juos??? Aišku-ne už ačiū-manau :(

Neber kantrybes

Ar VRK atlygins nuostolius?!!!

sasitie hui

aš už Vaitkų, konservinių tvarto utėlių Klaipėdoj nereikia, nu nier iš ko rinktis ka tas ožio sniurglaižis pampersų uostytojas kaziolo myžalo gėrikas, ką tas pusglušis uosto statytinis prisirinkes senų bezdalų ir vagių atidirbusių sistemą kaip išplauti babkes
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS