Rinkimus Klaipėdoje drumsčia provokacijos? | kl.lt

RINKIMUS KLAIPĖDOJE DRUMSČIA PROVOKACIJOS?

Su Lietuvos vėliava plaukiojančiuose laivuose jūrininkams nesudarytos sąlygos balsuoti. Tuo tiek Vyriausiąją rinkimų komisiją, tiek ir žurnalistus telefonu bandė įtikinti asmuo, esą dirbantis žinomoje laivybos kompanijoje. Tačiau paaiškėjo, jog tai netiesa, o triukšmą sukėlęs vyras šioje bendrovėje niekada nedirbo ir net nėra jūrininkas.

Anonimas sukėlė triukšmą

"Bandau rasti teisybę. Jūrinio transporto kompanija nesuteikia galimybės balsuoti. Ir taip jau ne pirmuose rinkimuose. Skambinau Vyriausiajai rinkimų komisijos (VRK) pirmininkei ir pavaduotojai, niekas nekelia ragelio. Esu iš DFDS laivo "Regina". Plaukiojau ir kituose laivuose, niekada nesuteikdavo galimybės balsuoti ir anksčiau", – taip telefonu aiškino su žurnalistais susisiekęs, bet prisistatyti nepanoręs asmuo.

Linijinio kelto "Regina" įgulą sudaro apie 30 žmonių, esą jiems balsuoti nebuvo sudarytos sąlygos ir pirmajame išankstinio balsavimo ture.

Paaiškėjo, kad VRK pirmininkei Laurai Matjošaitytei šis žmogus prisiskambino ir kalbėjo tą patį, kad laivo administracija jūrininkams nesudaro galimybės balsuoti.

Pagal skambinusiojo telefono numerį pavyko išsiaiškinti rinkimų organizavimu nepatenkinto anonimo tapatybę. Paaiškėjo, kad jis anaiptol nėra jūrininkas ir DFDS kompanijoje niekada nedirbo.

"Taip, nedirbu, bet ten dirba mano artimas žmogus. Jam neleidžiama balsuoti", – bandė teisintis klaipėdietis, manęs, jog daro gerą darbą, rūpindamasis jūrininkų teise atlikti pilietinę pareigą.

Pažadėjo nuvežti į savivaldybę

Išgirdęs šias keistas anonimines pretenzijas ir nepagrįstus kaltinimus bendrovei "DFDS Seaways", kompanijos komunikacijos vadovas Vaidas Klumbys patikino, kad Baltijos jūroje plaukiojančiuose bendrovės keltuose rinkimai niekada neorganizuojami, nes laivai reise užtrunka ne ilgiau dvi dienas, o jūrininkams yra galimybė balsuoti iš anksto savivaldybėje, paštu arba tikrąją rinkimų dieną, jei tik jie pareiškia tokį norą laivo vadovybei.

"Mūsų kompanija į tai žiūri labai atsakingai. Ir, pabrėžiu, tikrai nedaro jokių kliūčių balsuoti darbuotojams darbo metu. Šiuo atveju laivas į Klaipėdą grįžta ketvirtadienio pavakare ir iš karto kapitono iniciatyva autobusiuku jūrininkai, kurie to pageidaus, bus nuvežti į savivaldybę balsuoti išankstiniuose rinkimuose. Kodėl reikėjo kelti triukšmą, protu nesuvokiama", – stebėjosi V.Klumbys.

Tiesa, dviejuose DFDS kompanijos laivuose – "Tulipa Seaways" ir "Gardenia Seaways", kursuojančiuose Šiaurės jūroje maršrutu Roterdamas–Iminghamas, antrasis prezidento rinkimų turas ir rinkimai į Europos Parlamentą organizuojami nebus, nes šių keltų kapitonai yra ne Lietuvos piliečiai, nors laivų komandas sudaro išimtinai mūsų valstybės atstovai.

Pagal Rinkimų įstatymą laivuose balsavimą organizuoti gali tik kapitonas Lietuvos pilietis.

Šiuo atveju pagal kompanijos grafiką per antrąjį rinkimų turą laivuose dirba kapitonai ne Lietuvos piliečiai. Taigi rengti prezidento rinkimų jie negali.

Balsuos 16 laivų įgulos

Jūreivių apylinkės komisijos pirmininkas Adomas Andriejus Usenavičius patvirtino, kad antrajame rinkimų ture balsuos 16 lietuviškų laivų įgulos, iš viso 243 jūrininkai.

"Kad būtų galima organizuoti rinkimus, pirmiausia laivas turi būti su Lietuvos vėliava, o laivo kapitonas – mūsų šalies pilietis, atsakingas už rinkimų organizavimą. Turi būti ne mažiau 5 rinkėjai, Lietuvos piliečiai. Rinkimai laivuose rengiami, jei laivai išplaukė prieš išankstinius rinkimus iš uosto ir negrįš iki sekmadienio. O Baltijoje plaukiančiuose keltuose rinkimai niekada nevyksta. Gal čia kas nori pažaisti ir pažiūrėti, kaip balsuojama jūroje? O jūroje rinkimai rengiami įstatymo nustatyta tvarka", – pabrėžė A.A.Usenavičius.

Tą patį patvirtino ir Klaipėdos rinkimų apygardos komisijos pirmininkas Adolfas Gritėnas.

Trumpalaikių reisų linijose rinkimai laivuose niekada nebuvo organizuojami. O dabar pratęsus išankstinius rinkimus balsuoti yra kur kas didesnės galimybės nei anksčiau.

"Pavyzdžiui, trečiadienį mačiau grupę uniformuotų jūrininkų iš DFDS, atėjusių balsuoti. Ką reiškia tokie skambučiai, kad nesudarytos sąlygos jiems balsuoti, sunku suvokti. Gal čia kokia provokacija", – svarstė A.Gritėnas.

Balsavimo biuletenių neatsisako

Pirmadienį prasidėjęs išankstinis balsavimas – kiek pasyvesnis nei prieš dvi savaites, kai Klaipėdoje balsavo per 8 tūkst. žmonių, tačiau žmonės gana aktyviai dalyvauja rinkimuose.

Judame šimto žmonių per valandą greičiu.

"Judame šimto žmonių per valandą greičiu. Klaipėdoje per tris dienas balsavo beveik 4 tūkst. rinkėjų. Balsavimo biuletenių, renkant narius į Europos Parlamentą, atsisako tik labai retas", – teigė A.Gritėnas.

Išankstinis balsavimas vyks ir šiandien nuo 8 iki 20 val. Balsavimas specialiuose paštuose, tai yra ligoninėse, slaugos namuose, kariuomenėje, laisvės atėmimo įstaigose, kaip ir anksčiau, vyksta nuo trečiadienio iki penktadienio.

Balsavimas namuose numatytas penktadienį ir šeštadienį. Namuose paprastai balsuoja 70 metų ir vyresni rinkėjai, dėl sveikatos būklės negalintys atvykti į rinkimų apylinkę.

Tikrąją rinkimų dieną, gegužės 26-ąją, sekmadienį, balsavimas apylinkėse vyks nuo 7 iki 20 valandos.

Po šios datos paaiškės, kas laimėjo prezidento rinkimus ir kas Lietuvai atstovaus Europos Parlamente.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Buvęs jūrininkas

Dirbau šiuose laivuose ir su balsavimu problemų nebuvo, reikėjo tik noro. Galėjai balsuoti iš anksto, galėjai ir stovėjimo metu, reikia tik pilietiškumo.

Nereikia lia lia

Seniai žinom kad ant tų laivų nei kas balsuoja nei ką..

SUSIJUSIOS NAUJIENOS