Rūšiuotojų planai prie Klaipėdos stringa? | kl.lt

RŪŠIUOTOJŲ PLANAI PRIE KLAIPĖDOS STRINGA?

Kartą už pažeidimus jau išprašyta iš uostamiesčio bendrovė „Ekonovus“ puoselėjo planus įsirengti atliekų rūšiavimo aikštelę prie pat Klaipėdą žyminčio ženklo magistralėje. Tačiau sukilus Klaipėdos rajono gyventojams, panašu, kad įmonės planai gali strigti.

Prie ženklo – šiukšlių kaupykla

Skandalas dėl šios įmonės veiklos buvo kilęs prieš keletą metų – Liepų gatvėje bendrovė buvo įsirengusi atliekų rūšiavimo aikštelę.

Tačiau aplinkosaugininkai ne kartą fiksavo pažeidimus, o į gyventojų skundus reagavo ir uostamiesčio vadovybė.

Išprašyta iš Liepų gatvės, bendrovė ketino persikelti į Gargždų miestą. Čia ji vėl buvo pasitikta vietinių nepasitenkinimu, o rajono taryba taip pat nepritarė tokios veiklos atsiradimui miesto teritorijoje.

Šį pavasarį paaiškėjo dar vieni bendrovės planai – verslininkai nusižiūrėjo privatų angarą šalia magistralės Klaipėda–Vilnius.

Atliekas verslininkai būtų vežę į aikštelę prie pat Jakų žiedinės sankryžos – tarp degalinės „Viada“ ir „Mercedes-Benz“ salono.

Sudmantų bendruomenė pasipiktino tokiais planais – vietiniai abejojo, ar šiukšlių kaupykla šalia kelio dera pasitikti atvažiuojančiuosius į pajūrį.

Verslininkai nusižiūrėjo privatų angarą šalia magistralės Klaipėda–Vilnius.

Savivaldybė kėlė sąlygą

Pati įmonė tuomet aiškino, kad ketina laikytis teisės aktų nustatytų tvarkų, o planuoja vykdyti nepavojingų antrinių žaliavų, popieriaus, stiklo ir plastiko pakuočių bei gamybinių atliekų tvarkymą.

Tą kartą bendrovė akcentavo, kad patalpoje mišrios komunalinės atliekos, kurios įprastai skleidžia nemalonų kvapą, tvarkomos nebus.

„Be to, artimiausi gyvenamieji namai yra maždaug penkis kartus toliau nei numatoma, siekiant gauti Taršos integruotos prevencijos ir kontrolės leidimą. Be to, papildomai esame numatę teritoriją aptverti triukšmą slopinančia tvora, kuri įprastai naudojama tik gyvenamosiose teritorijose“, – tikino bendrovės „Ekonovus“ komunikacijos vadovė Vilma Balčiauskaitė.

Vis tik aiškėja, kad šiuos planus galėjo sujaukti griežtas Klaipėdos rajono savivaldybės reikalavimas.

Savivaldybė reikalavo, kad būtų atliktas poveikio aplinkai vertinimas. Tai nėra pigus procesas, jis gali užtrukti.

Informacijos nebepildė

Aplinkos apsaugos agentūros Taršos prevencijos departamento Atliekų prevencijos skyriaus vedėja Danguolė Kazlauskienė paaiškino, kokioje stadijoje šiuo metu yra įmonės „Ekonovus“ planų įgyvendinimas.

„Agentūra gegužę gavo įmonės „Ekosistema“ parengtą informaciją atrankai dėl bendrovės „Ekonovus“ planuojamos ūkinės veiklos poveikio aplinkai vertinimo. Informuojame, kad atrankos informacija buvo nepakankama atrankos išvadai dėl PAV būtinumo priimti, todėl buvo prašoma papildyti atrankos informaciją“, – tikino D. Kazlauskienė.

Agentūra raštu taip pat prašė įmonės papildyti informaciją apie pačią atliekų tvarkymo veiklą, kokias atliekas planuojama tvarkyti, kaip planuojama tvarkyti ir pačių atliekų laikymą, vietos ypatumus.

„Taip pat buvo gautos pastabos iš subjektų, prašant patikslinti informaciją dėl numatomų naudoti įrenginių, dėl galimos Smeltalės upės taršos, dėl atviros aikštelės naudojimo, sunkiasvorio transporto judėjimo schemos vietinės reikšmės keliais. Pastabas PŪV pateikė ir suinteresuota visuomenė. Patikslinta atrankos informacija nebuvo pateikta. Agentūra neturi žinių apie įmonės „Ekonovus“ planus toliau tęsti ar netęsti poveikio aplinkai vertinimo procedūras“, – paaiškino D. Kazlauskienė.

Panašu, kad atliekų rūšiuotojai susidūrė su rimtais aplinkosaugininkų, visuomenės ir savivaldybės keliamais klausimais.

Kadangi verslininkai neteikia papildomos informacijos būtinoms procedūroms atlikti, kyla klausimas, ar įmonė iš viso ketina tęsti savo užmojus Sudmantų kaime, o galbūt ieškos kitos vietos, kur reikalavimai būtų lengviau įveikiami?

„Jūsų minimoje vietoje patalpas įsigijo kita įmonė, todėl poveikio aplinkai analizė nebuvo reikalinga“, – komentavo bendrovės „Ekonovus“ komunikacijos vadovė Vilma Balčiauskaitė.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

bet tai trūbadūras tešlarūris ant tiek jau apsinarkašines

kad gaidžiams leido viską

Oho

Koks Klaipėdos priešas sugalvojo prie įvažiavimo į miestą rengti šiukšlių sąvartyną, kuris nuolat užsidega...

Ramass

Parodykit man googlemaps angarą esanti tarp Viados ir Mercedes . Ar žurnaliūgos esate per buki net tam reikalui? Kiek suprantu veikla būtų vykdoma buvusiam Swelbalt sandėlyje. Bet manau , kad geriau būtu naujai statomame Porsche šikinyke.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS