Rusnės estakadą pasiekė vanduo | kl.lt

RUSNĖS ESTAKADĄ PASIEKĖ VANDUO

Pamario pievomis atsiritęs potvynio vanduo pasiekė Rusnės estakadą. Patys rusniškiai tikina, kad jie estakada važinėja švilpaudami ir jokios grėsmės nejaučia.

Pievomis ritasi vanduo

Rusnės seniūnė Dalia Drobnienė tikino, kad pačioje saloje vanduo pasiekė tik vienos sodybos kiemą.

„Jis tokioje vietoje, kur nėra pylimų. Tačiau pastatų vanduo neapsėmė, žmonės turi visureigį, išvažiuoja iš kiemo. O vanduo estakadą pasiekė dar ketvirtadienį. Vandenukas šniokščia. Per estakadą važiuojame švilpaudami“, – juokavo D.Drobnienė.

Vytautas Eigirdas, Ventės rago ornitologinės stoties ornitologas, užfiksavo, kaip vandens banga atsirito į Rupkalvių kaimo pievas.

Priežastis: vandens lygio kilimą Rusnėje lemia ledų sangrūdos Atmatoje ir Kuršių mariose. (Vytauto Jusio nuotr.)

„Kaip bebūtų keista, ledai užkišo Šyšos upę. Jos vandenis Atmata galėtų priimti, tačiau vaga užsikišo. Ledų sangrūdos užsitvirtino ir Atmatos vagoje, arčiau žiočių. Naktį pašalo, tad ledai sustojo. Vandens lygis nukrito gal 15 cm. Vis dėlto mums reikėtų vandens. Banga iš aukštupio išjudintų ledus“, – kalbėjo D.Drobnienė.

Savaitės viduryje buvo patvinęs kelias į Uostadvarį, tačiau vanduo nuslūgo. Apsemtas ir kelias į Skirvytės trečiąją krantinę. Po vandeniu atsidūrė kelias į Tatamiškius.

Teks skaičiuoti iš naujo

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Hidrologinių stebėjimų skyriaus vedėjas Juozas Šimkus tikino, kad Rusnei didžiausią grėsmę kelia vėjas.

„Vėjas pasisuko iš šiaurės, o tai reiškia, kad vanduo nenuteka iš Kuršių marių. Prieš kelias dienas vėjai sunešė ledus nuo Nidos pusės ir Ventės į Drevernos pusę. Dar ir pašalo, tai reiškia, kad mariose ledų sangrūdos gali įsitvirtinti. Dėl to sunkiau nuteka vanduo“, – sakė J.Šimkus.

Pavasaris: Rusnės apylinkėse potvynio vaizdų nebuvo matyti kelias žiemas. (Aldonos Aleksėjūnienės nuotr.)

Ledų sangrūda taip pat telkiasi ties Atmatos žiotimis, o ją, pasak J.Šimkaus, išjudinti galėtų tik smarkesnė vandens banga.

„Įdomu tai, kad su estakados atsiradimu teks perskaičiuoti stichinio lygio parametrus. Atmatoje stichine laikoma 2,88 m vandens lygio riba. Tačiau šiuo metu vanduo pakilo iki pusketvirto metro, tai reiškia, kad virš stichinės ribos vanduo – kone 60 cm. Tačiau stichine riba buvo laikomas tas momentas, kai vanduo imdavo semti kelią. Pastačius estakadą, veikiausiai teks keisti teisės aktus ir patvirtinti naujus stichinės ribos parametrus“, – svarstė J.Šimkus.

Suplauks lytys

Anot J.Šimkaus, savaitgalį Rusnėje, tikėtina, ypatingų naujienų nebus, bet vanduo gali kilti.

„Gėgės ir Leitės vanduo kyla. Gerai, kad Leitės aukštupyje sniego nėra. Tačiau prognozės rodo, kad šiek tiek atšals, kai kur ledai sukibs. Postūmio negalime tikėtis. O dar nuo Smalininkų, iš Nemuno aukštupio, į pamarį vis dar juda ledai. Jie iš visur suplauks per visą tą laiką. Keletą dienų vanduo dar gali kilti“, – patikino J.Šimkus.

GALERIJA

  • Rusnės estakadą pasiekė vanduo
  • Rusnės estakadą pasiekė vanduo
„Facebook“ paskyros „Rusnė ir rusniškiai“ nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (27)

M

Kiek buvo valdziu,kiek zadejo,gal 50m.buvo ta pati istorija.O Skvernelis eme ir įvykde tą pazadą,pastate estakadą.Pagarba valstieciams.

taip.

Kaip begirtu [teisingai mastantys],kaip berodytu ju gerus sarbus,vistiek ta tiesa nepasieks tikslo,vistiek keliuko asfaltavimas viso kaimo zmonems,neatsvers didelios ,patogumoatzvilgiu,reiksmes,nes lietuvoj tiek isitvirtines konservatorizmo,lansbergizmo sindromas,kad niekaip neina pajudinti to giliai uzklimpusio vezimo tiesos ntrasoje.

Leniniecio baldas

Seniau balsuodavau uz brazauski, dabar baluoju uz karbauski.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS