Rytprūsių imperijos aidas Priekulėje: tvarkydami namą, aptiko senovinę lentelę | kl.lt

RYTPRŪSIŲ IMPERIJOS AIDAS PRIEKULĖJE: TVARKYDAMI NAMĄ, APTIKO SENOVINĘ LENTELĘ

Nuvalius sovietinių laikų tinką nuo seno pastato fasado Priekulėje, atsivėrė ankstesnių šio statinio savininkų palikti reklaminiai užrašai. Juos namą sutvarkę verslininkai ketina eksponuoti kaip anų laikų Rytprūsių imperijos palikimą.

Klaipėdos rajone, Priekulės miestelyje, Žalgirio g. 4, verslininkai, tvarkydami senovinį namą, aptiko užrašą ir seną vokišką iškabą – Prūsijos imperijos laikų varinę lentelę.

"Verslininkai apie radinį pranešė rajono savivaldybei, savivaldybės atstovai pasikvietė mane. Nuvykome į vietą. Įdomu, kad ant namo galo vokiškai buvo užrašyta kažkas panašaus į "dailės galeriją". Ant to įrašo matosi dar vienas sunkiai įskaitomas užrašas. Labai džiugu, kad pastato savininkai supranta, jog tai įdomus ir atraktyvus dalykas, todėl tuos užrašus po rekonstrukcijos ant namo fasado jie žadėjo palikti", – džiaugėsi paveldosaugininkas Laisvūnas Kavaliauskas.

Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Architektūros ir teritorijų planavimo skyriaus patarėja Sonata Šmatauskienė teigė, kad pastato savininkai buvo gavę visus leidimus pastato darbams.

Niekas esą neįtarė, kad po tinku kažkas slypi, tačiau verslininkai parodė gerą valią ir, atradę senojo paveldo akcentų, apie radinį pranešė savivaldybei.

"Juk jie, atradę tokį užrašą, galėjo nieko neinformuoti, o tiesiog paimti jį ir panaikinti. Bet jie to nepadarė. Labai džiugu, kad jie suprato, jog tas atidengtas užrašas yra vertingas. Nors pats pastatas, ant kurio rasti užrašai, nėra kultūros paminklas, bet jis patenka į Priekulės istorinę dalį. Maža to, jie patys suinteresuoti tą užrašą išsaugoti, jį eksponuoti, specialiai apšviečiant, kaip svarbų pastato akcentą. Taip pat bus eksponuojama ir ten rasta varinė lentelė", – kalbėjo S. Šmatauskienė.

Priekulės miestelyje yra gana daug senovinių pastatų su išlikusiais anų laikų reklaminiais užrašais, bet šiuo konkrečiu atveju apie esamus užrašus po sovietiniu tinku nieko nežinota.

"Tie užrašai tikrai yra vertingas dalykas mūsų Priekulės istorijai. Ir mes stengsimės, kad jie būtų sutvarkyti, atkurti ir išsaugoti", – pabrėžė S. Šmatauskienė.

GALERIJA

  • Rytprūsių imperijos aidas Priekulėje: tvarkydami namą, aptiko senovinę lentelę
  • Rytprūsių imperijos aidas Priekulėje: tvarkydami namą, aptiko senovinę lentelę
S. Šmatauskienės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Anonimas

Medi, aciu. matome kad nusimanai, parasyk savo imeila

Medis

Taip,ant namo Kunst & Handelsgärtnerei

Zosė

man atrodo, kad " menas ir rankdarbiai"
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS