Sąjūdžio idėjos numirė? | kl.lt

SĄJŪDŽIO IDĖJOS NUMIRĖ?

Minint Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio įkūrimo sukaktį, Klaipėdos sąjūdiečiai inicijavo atvirą laišką, kuriuo kreipėsi į Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovus, Sąjūdžio idėjų tęstinumo perėmėjus, dėl „pamatinių vertybių ir tautinės valstybės principų išdavystės“. Prašoma paaiškinti, kokius politinius tikslus šiandien įgyvendina valdžioje esantys konservatoriai.

Blogiau būti nebegali

Vienas pirmųjų Klaipėdos sąjūdžio aktyvistų, visuomenininkas ir muziejininkas Dionyzas Varkalis 33-iųjų Persitvarkymo Sąjūdžio įkūrimo metinių proga inicijavo atvirą sąjūdiečių laišką dėl Sąjūdžio idėjų tęstinumo.

„Jau nebegalime tylėti dėl to, kas vyksta. Jie apsimetė, kad vykdo Sąjūdžio programą, bet viskas ne taip. Jie visą laiką deklaravo, kad yra Sąjūdžio idėjų perėmėjai, bet taip nebuvo. Juk konservatoriai atsirado tik 1993 m., jau po visų įvykių. Ir, baisiausia, jie atsikratė visa Sąjūdžio programa. Juk per 30 deklaracijų buvo priimta visais klausimais, ir viską jie atmetė. Todėl esame priversti praėjus tiek metų rašyti atvirą laišką ir prašyti pasiaiškinti“, – kalbėjo D.Varkalis.

Vyras apgailestavo, kad nors nepriklausomybė buvo iškovota, bet Sąjūdis situacijos nesuvaldė.

„Kaip šiandien galėčiau viską reziumuoti? Blogiau būti jau nebegali. Kaip toje A.Kaušpėdo dainoje: „Zombiai atrieda, atidunda.“ Valdžia į nieką nereaguoja. Tiek vieni, tiek kiti. „Valstiečiai“ gal ir būtų likę, jei nebūtų pridarę tiek klaidų – susipyko su jūrininkų bendruomene, atiminėjo vaikus, kirto miškus. Atėjo konservatoriai, tai turėjo viską stabdyti, bet ne, ir šitie stumiasi kaip buldozeriai. Kiekvieną kartą bet kurie valdantieji padaro nepataisomų klaidų valstybei. Dar nebuvo atvejo, kad nebūtų padaryta šaliai kas nors skaudaus. Tai protu nesuvokiami dalykai“, – apgailestavo klaipėdietis.

Apmaudas: D.Varkalis apgailestauja, kad per daugiau nei 30 metų po Nepriklausomybės atgavimo Sąjūdžio iškelti tikslai valstybėje taip ir liko neįgyvendinti.

Kur tautinė valstybė?

Savo atvirame laiške konservatorių partijos tarybai sąjūdiečiai tvirtino esantys susirūpinę, kad partija, deklaruodama Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio idėjų tęstinumą, „visiškai nesilaiko sąjūdiečių pamatinių vertybių ir išduoda tautinės valstybės principus“.

Jie priminė, kad Sąjūdžio strateginis tikslas buvo ne liberalia ir globalia pasaulėžiūra grįsta Lietuvos vidaus ir užsienio politika, bet tautinės valstybės atkūrimas, po nepriklausomybės paskelbimo – lietuvybės puoselėjimas ir šalies atstatymas.

„Pareiškiame, kad jūsų vadovaujama partija, kuri per pastaruosius daugiau kaip trisdešimt metų buvo aktyvioje politikoje, o dabar yra valdančiosios daugumos pagrindinė partnerė, ne tik nesilaikė visam Sąjūdžiui priimtinų tikslų, bet sulaužė priimtus sprendimus, tai yra tautinės mokyklos įgyvendinimą (M.Lukšienės reformą), LR Konstitucijoje turėjo būti išlaikytos trys nuosavybės formos – išimties tvarka paliekama valstybinė, sukuriamos mišri ir privati nuosavybės formos, turėjo būti priimtas visų pagrindinių parlamentinių ir kitų partijų susitarimas, kad nebūtų privatizuojami strateginiai šalies objektai“, – rašoma atvirame laiške.

Kaip šiandien galėčiau viską reziumuoti? Blogiau būti jau nebegali.

Laiško autoriai atkreipė dėmesį, kad valdančiųjų politinių partijų atstovai viešojoje erdvėje diskredituoja juos kaip Sąjūdžio dalyvius, „paminant piliečio tautines ir tradicines vertybes dėl žmonių pastangų siekti bendrų tikslų strateginiais šalies klausimais, ignoruoja pastangas aktyviai dalyvauti politiniame gyvenime“.

„Esama valdančioji dauguma, žeminanti Lietuvos valstybingumo simbolius ir istoriją, savo sprendimais ir veiksmais niokojanti gamtinį ir kultūrinį paveldą, vykdo nepriimtiną mūsų atžvilgiu politiką ir visomis išgalėmis stengiasi sunaikinti Sąjūdžio priimtus sprendimus ir idėjas. Be jokios abejonės, jūs diskredituojate tautinę valstybę, kurioje kaip tik turėtų būtų parodoma pagarba visiems Lietuvos piliečiams, o ypač tiems, kurie iškovojo šalies nepriklausomybę ir laisvę“, – rašoma atvirame sąjūdiečių laiške konservatorių partijos vadovybei.

Renginys: Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus kiemelyje eksponuojama Atgimimo laikmečio fotografijų paroda, ketvirtadienį čia buvo paminėta Persitvarkymo Sąjūdžio sukaktis. (Vytauto Liaudanskio nuotr.)

Mitinguos prie Seimo

Sąjūdiečiai tikisi, kad TS-LKD, kuri „nesilaikė ir nesilaiko Sąjūdžio priimtų idėjų ir tikslų“, jiems atsakys, kokius politinius tikslus įgyvendina konservatoriai.

„Reikalaujame atsižvelgti į mūsų reikalavimus ir atsakyti, dėl kokių priežasčių partija nebetęsia Sąjūdžio iškeltų idėjų įgyvendinimo, prarasdama tautos pagarbą ir pasitikėjimą. Mes atitinkamai įvertinsime, kaip jūsų partija atsižvelgs į tautos pagarbą ir pasitikėjimą per ateinančius Seimo rinkimus 2024 metais“, – baigiamas sąjūdiečių laiškas valdančiosios partijos tarybai.

Panašu, kad Persitvarkymo Sąjūdžio sukaktis ketvirtadienį buvo pažymėta ne tik atviru laišku konservatoriams, bet ir mitingu prie Seimo.

Organizatorių kvietime teigiama, kad „šiandien Lietuvai ir vėl reikia naujo sąjūdžio“.

Tuomet esą buvo kovota dėl savo šalies laisvės ir nepriklausomybės nuo sovietų okupacijos, o šiandien vėl „turime telktis ir pakilti naujam vertybiniam sąjūdžiui už prigimtinę šeimą, už Konstituciją, už tautines, tradicines vertybes, už lietuvių kalbą, už istorinę atmintį, už žodžio laisvę ir jų išsaugojimą“.

Esą dabartinė valdžia „veikia priešingai žmonių valiai, jie stumia įstatymus, kuriems nepritaria absoliuti dauguma Lietuvos žmonių“.

Testamentas – jaunuomenei

Persitvarkymo Sąjūdžio sukaktis ketvirtadienį buvo paminėta ir Klaipėdoje.

Vidurdienį Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus kiemelyje uostamiesčio Sąjūdžio iniciatyvinė grupė įteiks testamentą jaunuomenei.

Esą atėjo laikas jauniems žmonėms perduoti idėjas, tęsiant Lietuvos Sąjūdžio programą ir deklaraciją, kuria remiantis būtų toliau kuriama demokratinė, teisinė ir nacionalinė valstybė.

„Lietuvių tauta tūkstantmetį sunkiai kovojo už savo būtį ir savarankiškumą. Mūšiai miškuose, tremtyse ir lageriuose patirti su dideliais praradimais. Tautos didžioji dalis, susibūrusi į Lietuvos Sąjūdį 1988 m. birželio 3 d., iškovojo Lietuvos nepriklausomybę ir atkūrė sovietinės okupacijos metais sunaikintą Lietuvos valstybę. Valstybė turi būti išsaugota ir ateinančios kartos privalo tęsti nesibaigiančią kovą už tautos egzistenciją pasaulyje“, – simboliniame testamente užrašė Klaipėdos Sąjūdžio iniciatyvinės grupės pirmeiviai.

Lietuvos persitvarkymo sąjūdžio pradžia laikomas Sąjūdžio iniciatyvinės grupės susikūrimas 1988 m. birželio 3 d.

Iniciatyvinę grupę tada sudarė 35 žymūs Lietuvos mokslo ir meno žmonės.

Rašyti komentarą
Komentarai (50)

Edita

Išdėstytos idėjos yra teisingos, bet reikia atsižvelgti į tai, kad mes įstojome į Europos Sąjungą, kuri taipogi, ištikimybės ir bendradarbiavimo vardan, pateikė savus reikalavimus, po kuriais Lietuva pasirašė. Tačiau, kad tautiniai dalykai yra apleisti, pradedant Lietuvos istorija, kalbos išsaugojimu ir šeimos išsaugojimu, tai matome savo akimis. Jei ,,Šeimų maršas būtų surištas su Sąjūdžio paminėjimo data ir į jį būtų atvykę Sąjūdžio dalyviai, viskas būtų buvę kitoje dvasioje. Būtume matę, kiek konservatorių prisimena Sąjūdžio laikus, kai mitingai valstybės palaikymui ir jos apgynimui vyko Vingio parke, prie Parlamento ir TV bokšto... Dėkui prezidentui Gitanui Nausėdai už jo pilietinę ir valstybinę poziciją. Taip elgtis gali tik Prezidentas, nepriklausantis jokiai partijai.

Vyriškis

Visi didieji tautininkai ir propatrialai prašom važiuot į Baltarusiją paragaut Batkos OMONO ''bananų'' - ten kuriama ''tautinė'' valstybė, kurią nori sunaikinti ''išorės priešai''....

zenonas

drg. Varkali, gal tau priminti, kaip norėjai sunaikinti mano iniciatyvinę grupę ir patarei KGB klapčiukui Andriejui Vaičiuliui. įkurti ant viršaus kitą. Dangstei jo nusikaltimus. Nuteisė tik po 25 metų. Pats naikinai ir neleidai kurti demokratinės teisinės valstybės. Lysk į krūmus, už ką kovojai tą ir turime. Gal priminti, kaip po mano straipsnio, atsirado Leninui apsauga ir įvyko mitingas, o mane norėjote įkišti į cypę. Gerai mil. v-ko pav. per pasiuntinį įspėjo ir t.t. kalbėjai viena, o darei kitą. Linkėjimai nuo "Henriko." Tave teist reikia, o ne liaupsint. Grąžink Sąjūdžio archyvus.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS