Sąrašas – be pagrindinių uostamiesčio griuvenų | kl.lt

SĄRAŠAS – BE PAGRINDINIŲ UOSTAMIESČIO GRIUVENŲ

Į naujai parengtą Apleisto ar neprižiūrimo nekilnojamojo turto sąrašą vėl neįtraukti buvusio kino teatro „Baltija“ griuvėsiai, nors tai padaryti valdininkai žadėjo dar pavasarį. Pasirodo, neseniai pasikeitus griuvenų savininkams, dėl įtraukimo į apsileidėlių sąrašą biurokratinės procedūros turi būti pradėtos iš naujo.

Biurokratiniai paradoksai

Naujai parengtą Apleisto ar neprižiūrimo nekilnojamojo turto sąrašą tarybos posėdyje Klaipėdos politikai turėtų tvirtinti šio mėnesio gale.

Sąraše tik du adresai – Artojo g. 6 su apleistomis stalių bei šaltkalvių dirbtuvėmis, lentpjūve ir gamybos cechu bei P. Lideikio g. 1A esantis kioskas. Miesto gėda praminto kino teatro „Baltija“ tame sąraše nėra.

Paradoksas, bet beveik tris dešimtmečius po gaisro taip ir nepradėtas tvarkyti buvęs kino teatro pastatas pernai buvo išbrauktas iš Apleistų ir neprižiūrimų statinių sąrašo.

Esą pagal Nekilnojamojo turto mokesčių įstatymą įtraukti jį į tą sąrašą nebuvo teisinio pagrindo.

Taip nutiko, nes dar 2018 m. Seimas pavedė Vyriausybei nustatyti apleistų ir neprižiūrimų nekilnojamojo turto objektų nustatymo kriterijus, o Vyriausybė šių kriterijų nenustatė.

Tada, pasak Klaipėdos savivaldybės Statybos leidimų ir statinių priežiūros skyriaus vedėjo Gedimino Pociaus, miesto specialistams neliko nieko kito, kaip „vadovautis paprasta nuostata“.

Kitaip tariant, savivaldybės atstovai, nesant nustatytų Vyriausybės kriterijų, turėjo eiti ilguoju biurokratiniu keliu: patikrinti statinį, surašyti techninės priežiūros patikrinimo aktą, radus trūkumų, nustatyti protingą terminą, per kiek laiko jie turi būti pašalinti, pateikti reikalavimą savininkams ir laukti, kada jie bus įvykdyti.

Gediminas Pocius. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Pasikeitė statinio valdytojai

Kino teatro „Baltija“ savininkams pernai liepą buvo surašytas reikalavimas suremontuoti, rekonstruoti arba nugriauti pastatą, kuris kelia grėsmę arti jo esančių žmonių sveikatai ir net gyvybei.

Terminas buvo nustatytas pusei metų, iki 2022-ųjų gruodžio 31 d.

Pagal mūsų tvarkos aprašą, jeigu pasikeitė statinio savininkas, jis neatsakingas už tai, kokia yra pastato būklė.

Bet nuo tada vizualiai mažai kas pasikeitė. Tuomet savivaldybės atstovai tvirtino, kad „Baltija“ neabejotinai bus įtraukta į Apleistų ar neprižiūrimų pastatų sąrašą, tačiau taip neįvyko.

Pasiteiravus, kodėl „Baltijos“ pastatas neįtrauktas į Apleisto ar neprižiūrimo nekilnojamojo turto sąrašą, G. Pocius teigė, kad pasikeitė tam tikros aplinkybės.

„Ne naujiena, kad pasikeitė kino teatro „Baltija“ savininkai. Žinoma, pastato būsena nepasikeitė, bet, pagal mūsų tvarkos aprašą, jeigu pasikeitė statinio savininkas, jis neatsakingas už tai, kokia yra pastato būklė. Pagal mūsų tvarkos aprašą, jei pasikeitė savininkas, tokie objektai į Apleisto ar neprižiūrimo nekilnojamojo turto sąrašą netraukiami“, – paaiškino G. Pocius.

Savininkai turi planų

Esą naujajam savininkui įsigytam turtui sutvarkyti duodami trys mėnesiai. Vienas mėnuo jau praėjo, dar du liko.

„Savivaldybė lauks dar du mėnesius, o toliau bus tie patys veiksmai, kaip ir buvo ankstesnių šeimininkų atžvilgiu. Dar sykį organizuosime patikrinimą. Tiesa, su naujaisiais „Baltijos“ savininkais jau buvome susitikę. Bent tai, ką jie deklaravo žodžiu, tai jie dar šiais metais planuoja demontuoti likusias kino teatro pastato konstrukcijas, išvalyti aikštelę ir paruošti ją archeologams, kad šie galėtų atlikti archeologinius tyrimus“, – paaiškino G. Pocius.

Buvusį „Baltijos“ kino teatrą nuo 1999 m. valdžiusi Šiauliuose registruota bendrovė „Fisanta“ pardavė jį Klaipėdoje įsikūrusiai įmonei „Simonsita“.

Pernai vasarą nekilnojamojo turto portale pasirodė skelbimas, kad „Baltija“ parduodama už beveik milijoną eurų.

Už kiek jį nusipirko naujieji savininkai, neskelbiama.

Ankstesni savininkai buvo gavę statybos leidimą viešbučio statybai, tačiau darbų taip ir nepradėjo, naujieji vietoje viešbučio norėtų įrengti butus.

Rašyti komentarą
Komentarai (15)

Nusikaltėlių įstatymai leido

prixwatizuoti Paveldą, susigrobt kas tik pakliuvo o ištiesų visi senamiesčiai, kiti tokie senoviški objektai turi priklausyti valstybei. Gyventojai, pastatų savininkai - savo ruoštu irgi kažkiek gali turėt įtakos, bet valstybė PRIVALO RIMTAI REMTI šią sritį ir DENGTI VISAS IŠLAIDAS liečiančias audentiškas renovacijas ir restauracijas.Tuo pačiu noriu priminti kad Lietuvos Paveldo vardu buvo atstatytos žydų sinagogos /ir net tos katrų nebuvo/ kurios priskirtos Paveldui tikrai neteisingai. Buvusio Baltijos kinoteatro vietoje turi būti pastatas kuris ten stovėjo prieš karą. Ir viskas. O tokius dabartinius savininkus reik gint iš akių. Nei tie buve nei tie naujieji neturi turėt jokio balso - 3 metų vyksta apgavystė..

Rokas

Statybos inspekcija paprasto 10 kv m bendrabučio kambario iš gamybinės paskirties neleidžia pakeisti į gyvenąmąją, varinėja metų metus reikalaudami popiergalių už didžiulius pinigus, nors žmogus ten visą amžių gyvena, o čia...Tikri biurokratiniai parazitai.

.

Kacapiska pavarde varke prasuko su zemliakais,ko nesuprasti!Mutnas diedas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS