Saulės elektrinės – ant mokyklų stogų | kl.lt

SAULĖS ELEKTRINĖS – ANT MOKYKLŲ STOGŲ

Klaipėdoje įsibėgėja saulės elektrinių įrengimas ant mokyklų ir darželių stogų. Uostamiestyje iš viso yra apie šimtas bendrojo lavinimo mokyklų ir vaikų lopšelių-darželių. Elektrines ketinama sumontuoti tik ant renovuotų įstaigų stogų.

Per metus viena mokykla vidutiniškai suvartoja 70,5 tūkst. kWh elektros už 10 tūkst. eurų, o vienas vaikų lopšelis-darželis – apie 40 tūkst. kWh, už maždaug 5 tūkst. eurų.

Todėl ieškoma alternatyvų, kaip sutaupyti ir mažiau teršti aplinką.

Saulės elektrinių įrengimas ant ugdymo įstaigų stogų – viena išeičių.

Saulės elektrinės beveik prieš dvejus metus buvo įrengtos lopšeliuose-darželiuose "Čiauškutė" ir "Ąžuoliukas" bei "Verdenės" progimnazijoje.

Kitais metais saulės elektrines planuojama sumontuoti lopšelyje-darželyje "Vyturėlis" (reikės 46 tūkst. eurų), taip pat – Gedminų (už 63,4 tūkst. eurų), "Smeltės" (už 58 tūkst. eurų), Vitės (už 57 tūkst. eurų) ir S.Dacho (už 74,1 tūkst. eurų) progimnazijose.

"Saulės elektrines ketiname įrengti tik ant renovuotų įstaigų stogų. Mokyklų Klaipėdoje yra 40, iš jų 14 renovuotos. Lopšelių-darželių – 45, o renovuoti – tik 8. Situacija nėra labai gera", – kalbėjo saulės elektrinių projektus kuruojanti Klaipėdos savivaldybės vyriausioji patarėja Inga Kubilienė.

Aplinkos projektų valdymo agentūra kiekvienais metais skelbia kvietimą saulės elektrinių įrengimui ant visuomeninės paskirties pastatų.

Teikiama subsidija sudaro 80 proc. tinkamų finansuoti išlaidų. Viena įstaiga einamaisiais metais gali teikti tik vieną paraišką, investicijos atsipirktų per 2–3 metus.

"Bet ne viskas yra skaičiuojama pinigais, kadangi judame link žaliosios energijos, tai iš "Verdenės" progimnazijos stebėsenos ataskaitos matome žymų šiltnamio efektą sukeliančių dujų mažėjimą. Įdiegus saulės elektrinę, šių dujų išmetimai į atmosferą sumažėjo 70 proc. Šiek tiek mažiau, nei planuota, bet tokie nukrypimai gali siekti apie 5 procentus", – teigė I.Kubilienė.

O, pavyzdžiui, lopšelyje-darželyje "Ąžuoliukas" išmetamų dujų kiekis, įrengus saulės elektrinę, sumažėjo net 97 proc.

Tačiau, pasak I.Kubilienės, buvo užfiksuotas šios elektrinės gedimas.

Tad ateityje numatyta samdyti nepriklausomus ekspertus ir bent keletą kartų per metus atlikti elektrinių techninę priežiūrą, kad tokios situacijos nepasikartotų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS