Šeimoms – valdžios smūgis: teks paploninti pinigines | kl.lt

ŠEIMOMS – VALDŽIOS SMŪGIS: TEKS PAPLONINTI PINIGINES

Naujoji Neringos savivaldybės taryba tėškė dovanėlę vaikų turinčioms šeimoms – pakeista kompensacijų už darželius tvarka. Du vaikus auginančiai šeimai nuo šiol per metus už darželį teks pakloti apie 800 eurų daugiau.

Bendruomenė – nežinioje

Patys neringiškiai itin stebėjosi, jog apie gresiančius pasikeitimus ikimokyklinio ugdymo įstaigose jie nieko nežinojo.

"Ši tvarka nebuvo svarstyta viešai, nebuvo aptarta su Neringoje veikiančiais tėvų komitetais, Tėvų komisija, Neringos tėvų klubu. Siekiama ją priimti tyliai ir skubiai, t. y. vidury vasaros, kai daugelis atostogauja. Svarbiausia, jog ši tvarka įsigaliotų nuo liepos 1-osios, nuo pirmadienio", – piktinosi du vaikus auginanti neringiškė Ieva Venslauskienė, Neringos gimnazijos tėvų komiteto, Juodkrantės bendruomenės narė.

Mokės daugiau

Jauna mama tuojau pat suskaičiavo, kiek, įsigaliojus Neringos savivaldybės patvirtintai tvarkai, šeimos biudžetui atsieitų dviejų vaikų išlaikymas per metus. Suma pribloškė.

"Mokestis už darželį padvigubėja, turintiems du vaikus per metus teks mokėti net 840 eurų daugiau. Neringoje registruotų vaikų padėtis smarkiai pablogėja", – tikino mama.

Nuo liepos 1-osios jie sužinos, jog už darželius mokės dvigubai.

I.Venslauskienė priminė, jog iki šiol mokestis už vaikų darželius siekė nuo 30 iki 40 eurų per mėnesį.

"Galiojo tvarka, pagal kurią Neringos savivaldybė 60 proc. kompensuodavo vaikų maitinimo išlaidas. Dabar šios nuostatos nebelieka. Vadinasi, už vieno vaiko darželio lankymą jau teks mokėti nuo 60 iki 70 eurų per mėnesį. Kaina skiriasi dėl vaiko amžiaus. Jei vaikas yra vienų–trejų metų, kaina mažesnė, jei vyresnis – didesnė", – pasakojo mama.

Išlikimas: juodkrantiškiai kėlė versiją, jog pabrangusios darželių paslaugos išvaikys jaunas šeimas iš Juodkrantės, o tuomet esą vienintelis miestelio darželis virs SPA centru.

Diskriminuos atvykėlius?

Neringiškiai pastebėjo, jog daug sunkiau teks verstis tiems, kurie Neringoje dirba tik vasaros metu.

"Ne paslaptis, jog Neringoje dirba daugybė vasaros sezonui atvykstančių žmonių. Reikia personalo viešbučiuose, poilsio namuose. Atvykėliai dažniausiai yra Neringos išeiviai, čia augę ir gimę. Paprastai vasarą dirbti jie atvyksta šeimomis, su visais vaikais", – pasakojo mama.

Tokios šeimos taip pat neteks kompensacijų.

"Trims mėnesiams dirbti atvykstantys žmonės juk moka mokesčius, kurių dalis taip pat tenka Neringos savivaldybei. Kitas dalykas – naujai parengtoje tvarkoje nebelieka galimybės tėvams vaikus vesti į darželį tik tomis dienomis, kai jie dirba. Pavyzdžiui, turime daug šeimų, kurių nariai dirba pamainomis. Tai ir kariškiai, pasieniečiai ar tie asmenys, kurie dirba pamainomis paslaugų srityje. Jie nuo šiol turės mokėti viso mėnesio mokestį, nors vaikai ir neis į darželius, o bus namuose", – nepatogumus vardijo I.Venslauskienė.

Rulete matavo sienas

Gyventojams daugybę klausimų sukėlė valdžios skubėjimas kuo greičiau įteisinti naująją tvarką.

"Neringos savivaldybės taryba sprendimą priėmė ketvirtadienį, birželio 27-ąją, o tvarka įsigalios pirmadienį, liepos 1-ąją. Ar tai ne skubėjimas? Taip pat stebėtina, kodėl socialines pasekmes lemsiantis sprendimas nebuvo aptartas su bendruomene? Esu Neringos gimnazijos tėvų komiteto, Juodkrantės bendruomenės narė ir galiu patikinti, jog niekas apie pasikeitimus net nežinojo. Nesutarta su Neringos tėvų klubu ir Neringos šeimų komisija. Viską buvo bandoma tyliai ir kuo greičiau prastumti, – pastebėjo gyventoja.

Tėvams kilo įtarimų, ar tik tokiu drastišku būdu nemėginama sukurti situacijos, palankios Juodkrantės darželio uždarymui?

"Prisiminkime, kaip po šį darželį prieš kurį laiką vaikščiojo gerai žinoma Laimutė Anužienė, buvusi Karaliaus Mindaugo mokyklos direktorė, matuodama rulete sienas. Juk buvo užmojų rekonstruoti šį darželį, įrengiant baseiną ir konferencijų sales. Taip pabranginus tėvams vaikų darželius, jie bus pastūmėti ieškoti kitų sprendimų. Pavyzdžiui, samdyti aukles. Tuomet valdžia tikrai galės konstatuoti, jog vaikų Juodkrantės darželyje neliks. O tada jau jis galės virsti SPA centru", – svarstė neringiškė.

I.Venslauskienė pastebėjo, jog Neringos gimnazija yra dėjusi daug pastangų, kad Juodkrantės darželis turėtų iki galo suformuotas vaikų grupes.

"Svarstyta dėl galimybės Klaipėdos vaikams, kuriems neužteko vietų uostamiestyje, sudaryti galimybę lankyti darželį čia. Būtų organizuojamas specialus transportas. Kiek girdėjome, norinčiųjų būtų", – pažymėjo mama.

Pastatė prieš faktą?

Neringos tarybos narė, Švietimo komiteto narė Agnė Jančauskienė patikino, jog iš šios tvarkos rengėjų neišgirdo paaiškinimo, kodėl reikėjo keisti senąją tvarką.

Agnė Jančauskienė / Asmeninio archyvo nuotr.

"Šis sprendimas buvo svarstomas komitete. Neišgirdau atsakymo, kodėl tvarką būtina keisti. Aiškinta, jog esą viskas Lietuvoje pabrango, tad neva nebegalima skirti subsidijų vaikų maitinimui. Lyg tų subsidijų ir kompensacijų Neringos savivaldybė dosniai neskirstytų kitose srityse. Na, jei sutiksime, jog iš tiesų paslaugos ir produktai brangsta, galime diskutuoti apie kompensacijos už vaikų maitinimą panaikinimą. Tačiau tokiam sprendimui tėvai turi pasiruošti, turi suplanuoti šeimos biudžetą. Jie turi būti įspėti. Jei šeimai per metus išlaidos darželiui išaugs 800–900 eurų, gal jie kitokius sprendimus būtų priėmę. Kiti tėvai jau sutartis su darželiais pasirašę. Ką jiems daryti? Nuo liepos 1-osios jie sužinos, jog už darželius mokės dvigubai. Juk tai – dideli pinigai", – piktinosi tarybos narė A.Jančauskienė.

Pinigai – puotoms ir kelionėms

Neringos savivaldybės tarybai šį klausimą pristačiusi Švietimo ir sporto skyriaus vedėja Asta Baškevičienė tikino, jog tokių subsidijų niekas šalyje nebetaiko, tik vienintelė Neringa esą taškėsi tokiomis kompensacijomis.

Pranešėja tuojau pat sulaukė daugybės klausimų.

Tarybos nariai stebėjosi, jog Neringa teturi du darželius, o subsidijuoja daugybę kitų dalykų – apmoka dalį gyventojų išlaidų už karštą vandenį ir šildymą, o vaikų maitinimui pinigų gaili. Tai sudarytų 43 tūkst. eurų per metus.

"Tai gal ir nemokamus laikraščius "nuimkime"? Gal liks pinigų darželiams?" – retoriškai klausė tarybos narys Laurynas Vainutis.

Pozicija: Neringos meras D.Jasaitis tarybos posėdyje aiškino, jog Neringoje darželiai netaps brangesni nei kituose šalies miestuose.

Liberalas Andrius Bagdonas pastebėjo, jog savivaldybės biudžeto lėšos leidžiamos senjorų kelionėms, puotų organizavimams.

"Išleidžiame pinigus ne tik maistui, bet ir gėrimams, kelionėms. O čia 20 minučių ginčijamės dėl vaikų maitinimo", – sakė A.Bagdonas.

Neringos meras Darius Jasaitis priminė, jog Neringoje nėra nustatyto infrastruktūros mokesčio ugdymo įstaigas lankančių vaikų tėvams.

"Gal save plakame rykštėmis per stipriai?" – replikavo D.Jasaitis, vardydamas Neringos valdžios teikiamų subsidijų gausą.

Vicemeras Narūnas Lendraitis gėdijo pasipiktinusiuosius naująja tvarka.

"Juk tai viso labo 27 eurai. Apie ką mes kalbame?" – nusistebėjo N.Lendraitis.

Tarybos narys Dovydas Mikelis pasiūlė sumažinti subsidijavimo sumą  iki 50 proc.  bei nevesti vaikų į darželius esant 28 laipsnių karščiui.

Tačiau siūlymui politikai nepritarė, nubalsavo už lengvatų darželinukų tėvams panaikinimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (23)

Ieva Marija

PALYGINIMUI: Klaipėdos rajono savivaldybė priėmė sprendimą kiekvienam darželyje vietos negavusiam vaikui skirti 200 eur/mėn. kompensaciją privačiam darželiui, Savivaldybė siekia, kad tėvai dirbtų, o ne iš pašalpų gyventų, kad vaikai gautų ugdymo paslaugas. Neringos savivaldybė, turtingiausia Lietuvoje savivaldybė su 11 mln. metiniu biudžetu ir 1500 tikrųjų nuolatinių gyventojų savo vos 60-čiai darželinukų negali skirti 27 eur/mėn. maitinimo kompensacijos :D Tai tik parodo tikrąsias vertybines nuostatas ir požiūrį į šeimas. Tik tarp kitko: Neringoje pensininkai nemokamai vežiojami į Palangos SPA; du kartus per metus į ekskursijas užsienyje, gauna nemokamus dienraščius, kelis kartus per metus rengiami baliai ir išgertuvės su tokiais atlikėjais kaip Rondo, kas kainuoja dešimtimis tūkstančių, Neringos etnografinės kapelos nemokamai važiuoja kasmet į gastroles į tokias šalis, kaip Peru, šiemet - Indonezija, ir t.t.

Kosma

Labai gerai, pajudino truputi Neringos kraštą. I keltą be eilės, už darželį puse sumos. Dabar suvienodino tvarka ir verkšlenti pradėjo. Šaunu viskas.

Taigi gaunate vaikų pinigus, jie bus kitąmet 70eur, kas jums nepatinka? Kodėl jūsų vaikus turi išlaikyti savivaldybė? Užtenka, kad valstybė prisideda, o užaugs ir emigruos.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS