Sergančiųjų gripu Klaipėdoje nemažėja: ligoninėje – jau dešimt žmonių | kl.lt

SERGANČIŲJŲ GRIPU KLAIPĖDOJE NEMAŽĖJA: LIGONINĖJE – JAU DEŠIMT ŽMONIŲ

Uostamiestyje sergamumas gripu ir peršalimo ligomis – vis dar didžiausias visoje Klaipėdos apskrityje. Dėl sunkios gripo eigos nuolatinės medikų priežiūros prireikė dešimčiai ligonių.

Klaipėdiečiai turėtų išlikti budrūs, saugoti save ir artimuosius – mieste užfiksuoti 39 gripo atvejai (Klaipėdos apskrityje – 141).

Dėl gripo sunkios ligos eigos į Klaipėdos apskrities ligonines buvo paguldyta net dešimt žmonių.

Pasak Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento specialistų, praėjusią savaitę (vasario 10–16 d.) Klaipėdos apskrityje sergamumo gripu ir peršalimo ligomis rodiklis padidėjo nuo 66,6 iki 68,1 atvejo, tenkančio 10 tūkst. gyventojų.

Vaikai sudarė didžiąją dalį (61,7 proc.) visų susirgusiųjų.

Prasčiausia situacija – Klaipėdoje. Čia nustatyti net 1 268 gripo ir peršalimo atvejai (tarp jų – 765 vaikams). Klaipėdos apskrityje buvo 2 171 ligonis (tarp jų – 1 339 vaikai).

Sergamumas gali būti laikomas epideminiu, kai gripo ir peršalimo ligų rodiklis yra ne mažesnis kaip 100 atvejų, tenkančių 10 tūkst. gyventojų per savaitę, o klinikinių gripo atvejų skaičius sudaro apie 30 proc. visų registruotų atvejų.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Elvina Juknienė atkreipė dėmesį, kad pagrindinė gripo profilaktikos priemonė yra skiepai.

Skiepytis rekomenduojama kasmet prieš prasidedant gripo epidemijai.

Rizikos grupėms priklauso pensininkai, nėščiosios, socialinės globos ir slaugos įstaigose gyvenantys asmenys, sergantieji lėtinėmis širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo takų, inkstų ligomis, piktybiniais navikais.

Šie asmenys gali pasiskiepyti nemokamai.

Norintieji tai padaryti turėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Siekiant išvengti gripo ir peršalimo ligų, sveikatos specialistai patarė reguliariai plauti rankas, neplautomis rankomis stengtis neliesti burnos, nosies ir akių, pasitraukti nuo kosinčių ar čiaudinčių asmenų.

Kosint ir čiaudint reikėtų užsidengti burną ir nosį vienkartine nosine arba rankove (geriausiai – alkūnės linkyje).

Taip pat svarbu dažnai vėdinti ir plauti patalpas, pasirinkti šiam metų laikui tinkamus drabužius, avalynę.

Susirgus gripu ar persišaldžius, patariama kreiptis į savo šeimos gydytoją dėl gydymo paskyrimo, nevykti į darbą, mokyklą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS