Šernų mišką sodininkai pavertė šiukšlynu | kl.lt

ŠERNŲ MIŠKĄ SODININKAI PAVERTĖ ŠIUKŠLYNU

Įtariama, jog aplinkinių sodų bendrijų ir kaimų gyventojai į Šernų mišką ne vienerius metus tempė šiukšles. Joms išvežti miškininkams teko pasitelkti sunkiąją techniką – siųsti ekskavatorių su sunkvežimiu.

Valstybinės miškų urėdijos Kretingos padalinio Miškų apsaugos vyriausioji specialistė Jurgita Mikšytė tikino, jog tokio kiekio buitinių atliekų miškuose dar nėra tekę matyti.

"Netoli Šernų sodų radome šį sąvartyną, tad tikėtina, jog atliekas ilgą laiką į mišką vežė sodininkai bei aplinkinių gyvenviečių gyventojai", – patikino specialistė.

Miškininkai nuolat auklėja gyventojus dėl tokio požiūrio į aplinką, tačiau pokyčių kol kas mažoka.

Vienos didžiausių Lietuvoje Dituvos sodų bendrijos pirmininkas Tadas Vaitkus tikino turįs patarimų, ką daryti su sodininkų šiukšlėmis.

"Mes bendrijos teritorijoje įrengėme stambių gabaritų atliekoms skirtą aikštelę. Ir tai pasiteisina. Kam vilkti seną sofą į mišką, jei gali ją nemokamai palikti mūsų aikštelėje? Nemanau, kad mūsų sodininkai į mišką ką nors vežtų", – nuomonę išsakė T.Vaitkus.

Sodų bendrijos gyventojai raginami šiukšles rūšiuoti ir jas tvarkyti individualiai.

"Po truputį atsisakome gatvėse statomų bendro naudojimo šiukšlių konteinerių. Jie pripildomi kone per dvi valandas, nes į juos žmonės sutempia viską, ko negalima mesti, – žoles, padangas ar visą fotelį. Vadinasi, reikia keisti tvarką. Buitines atliekas sodininkai meta į savo individualius konteinerius, o tas stambių gabaritų atliekas be jokių sąlygų palieka specialioje aikštelėje. Per dieną pripildomi du ar trys konteineriai. Jei mes nepriiminėsime šiukšlių, soduose bus tikra betvarkė", – aiškino T.Vaitkus.

Specialioje aikštelėje net ir savaitgaliais budintis sodų bendrijos darbuotojas iš atvykėlio gali paprašyti tik sodininkų bendrijos nario knygelės.

"Dažnokai mums patiems tenka gaudyti šiukšlintojus. Pavyzdžiui, išvydę prie konteinerių paliekamas automobilių dalis, ieškojome ir pagavome. Paaiškėjo, jog vieni čia mašinas ardė. Tai, kas likdavo, nuveždavo prie konteinerių", – pasakojo T.Vaitkus.

Už stambiųjų atliekų rūšiavimą atsakingi sodininkų bendrijos darbuotojai pavasarį suskaičiavo, jog didžiųjų talkų ir pavasarinio tvarkymosi metu vien iš šios bendrijos į sąvartyną išvažiavo geros baržos dydžio šiukšlių kalnas.

"Per tris mėnesius išvežta du tūkstančiai tonų. Juk tai visa barža", – stebėjosi T.Vaitkus.

Rašyti komentarą
Komentarai (17)

Lukas Mockus

Yra nesunkus budai uztverti ivazevimus. Vaziuodamas is klaipedos matau kiek Vienna Siena ivazevus I miska pravaziuojant ivazevimus tiek I desine tiek I kaire misko puse matau kaip tiek ivaziojancius automobilius pilnom bagazinem tiek isvaziojant tusti. Tam reik draust automobiliams ivazinet I miskus.. Dazniau reiketu tu gabaritiniu konteineriu soduose be ju bus toliau tersema gamta. Bent bent miskus priziuretu girininkas dazniau one keleta syk per menesi o kiekviena savaite ivairiom dienom !!!

Wau

Aš suprantu jaunas šeimas kurios augina vaikus jie gal ir turi tų šiukšlių,bet senjorai iš kur ištrauks tų šiukšlių jei viską arba sudegina per pečių arba kompostuoja.Nu nebent koks suplyšęs maišiukas ikris i tą konteinerį.Reikėjo ,kad pirmininko pavaduotojai po kartą ar kelis pereitų per savo valdas ir paaiškinę kas bus jei taip bus.Bet ne,bac ir sukirto rankom,pasidalino .....ir sukitės kaip norit.Pirmininkas nėra suinteresuotas dideliems projektams kaip dujos,vanduo,nes naikinsis jo darbo vieta kaip po pirmininko.

Klaipediete

Visiems sodininkams turintiems sodo valda priverstinai po konteineri,ir nesvarbu pastoviai gyveni ar tik retkarciais,nebesmardins tada kaimynu patvoriu savo maisiukais,ir autobuse nebesmirdes nes dabar vezasi siuksles i klaipeda autobusu
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS