Šimkai kratosi padangų: siekia neleisti įkurti perdirbimo gamyklos | kl.lt

ŠIMKAI KRATOSI PADANGŲ: SIEKIA NELEISTI ĮKURTI PERDIRBIMO GAMYKLOS

Žmonės baiminasi, kad ramiam gyvenimui prie pat Klaipėdos esančiuose Šimkuose ir šalia jų atėjo galas. Pasklidus žiniai, kad šioje gyvenvietėje ketinama įkurti padangų perdirbimo gamyklą, gyventojai kilo į kovą ir siekia neleisti savo kaimynystėje tokios veiklos.

Susitiko pokalbiui

Pirmadienio vakarą Kretingalėje ilgokai virė aistros dėl Šimkuose planuojamos bendrovės "Raguvilė" veiklos.

Viešame Šimkų bei aplinkinių kaimų gyventojų ir bendrovės atstovų susitikime netrūko emocingų pareiškimų, abipusės kritikos ir nepritarimą reiškiančių aplodismentų.

Skelbiama, kad "Raguvilė" nekilnojamąjį turtą Šimkų kaime įsigijo 2019 m.

Šiemet pasklidus žinioms apie Šimkuose norimą atidaryti padangų perdirbimo gamyklą, šio bei aplinkinių kaimų gyventojai išsigando, jog jų ramiam gyvenimui toliau nuo miesto triukšmo ir taršos atėjo galas.

Žmonės nuogąstauja dėl savo sveikatos, taršos, triukšmo.

Įtampos prideda ir neseni įvykiai Alytuje – gyventojai bijo nelaimių.

Susitikimo metu susirinkusieji tiesiog užvertė bendrovės vadovą Virginijų Brazauską gausybe klausimų šiomis temomis.

Siūlėsi nuvalyti langus

Atmosfera buvo įkaitusi nuo pat susitikimo pradžios ir neatvėso iki pabaigos.

Pristatymą apie bendrovės veiklą "Raguvilės" direktorius V. Brazauskas pradėjo pastaba, kad iki tos dienos diskusijos dėl susidariusios situacijos nebuvo, nors įmonė esą to norėjo ir siekė.

"Viską pristačiau, pasiūliau ir nupirkti namą, daug visko pasiūliau", – neslėpė V. Brazauskas.

Po šių žodžių pasigirdo replikos, kad verslininkui, jeigu jis taip sprendžia problemas, teks nupirkti visą Šimkų kaimą. Diskusijai įsisiūbavus bendrovės vadovas pateikė ir daugiau dėmesio vertų pasiūlymų – pavyzdžiui, jeigu prireiktų, galėtų nuvalyti langus.

"Mes neatsisakome, jeigu gatvę nuvažiuodami apteršėme, ją nušluoti, sutvarkyti. Tai, kas priklauso. Čia yra kaimynystės reikalas. Pagarba žmogaus žmogui", – tvirtino V. Brazauskas.

V.Brazauskas aiškino, kad esama planų visą įmonės veiklą sutelkti vienoje vietoje – Šimkų kaime. Čia, anot direktoriaus, turėtų būti administracinės patalpos, papildomos patalpos, darbui reikalingi angarai, automobilių plovykla.

Dumpiuose arba Šimkuose

Pristatydamas aplinkos, nuotekų tvarkymo, biokuro gamybos ir tiekimo, technikos nuomos ir krovinių pervežimo, padangų surinkimo ir perdirbimo paslaugas teikiančią įmonę V.Brazauskas pastebėjo, kad veiklos procese susidaro nemenkas padangų kiekis.

"Procese mes naudojame nemažai produkcijos, skirtos keliams žiemą valyti. Yra guminė apsauga, kad nepažeistų kelio dangos. Nuo to kilo mūsų žiedinės ekonomikos idėja, kad mes pereitume prie padangos nuo padangos", – dėstė V. Brazauskas.

Direktorius pabrėžė, kad, prieš pradedant veiklą, įmonė bandys gauti kiekvienai savo veiklų būtinus leidimus.

Tarp jų – ir Šimkų kaime rinkti, saugoti ir prireikus atlikti padangų apdorojimą leidžiantį dokumentą.

Įmonės vadovas gana painiai žmonėms aiškino apie planus perdirbti padangas Šimkuose.

Gyventojams vis užduodant klausimus, ar ši veikla bus vykdoma, buvo aiškinama, kad padangų perdirbimo gamykla numatyta Dumpiuose, klausimui pasikartojus buvo sakoma, kad tokios veiklos planų neatsisakoma ir Šimkuose, bet tai esą bus svarstoma su bendruomene.

"Jeigu taip nutiktų, kad mums niekur nepavyks padangų perdirbimo gamyklos įkurti, mes planuotume ir Šimkuose. Tai yra neatmestina galimybė. Tokios savo teisės neatsisakau", – galiausiai apibendrino V. Brazauskas.

Bijoti nėra ko?

Vos šiam verslui atėjus į Šimkus, buvo suskubta pakeisti žemės, kurią įsigijo "Raguvilė", paskirtį.

Apie šį veiksmą bendruomenė nežinojo ir dėl to piktinasi, tačiau šiuo atveju galiojantys teisės aktai – ne žmonių pusėje: prievolės svarstyti su visuomene nėra.

Pastabos: viešo susitikimo metu įtampa kilo iki aukščiausio taško, abi konflikto pusės viena kitai nešykštėjo klausimų ir kritikos. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

"Mes pažiūrėjome, kad pagal bendrąjį rajono planą šioje vietoje tokios veiklos yra galimos. Paanalizavome gretimų kaimynų sklypus. Namai pastatyti ant ūkio paskirties žemės pagal ūkinininkų pažymėjimus. Tas reiškia, kad tai yra žemės ūkio paskirtis ir ten yra daroma ūkinė veikla. Ūkinė veikla yra tas pats verslas, tik kitokia forma", – aiškino bendrovės galva.

Įmonės direktorius ramino, jog gyventojams nereikia baimintis su įmonės veikla susijusio transporto triukšmo.

"Mes esame sankirtoje tarp Kretingos ir Klaipėdos. Yra susisiekimas nuo Plikių pusės, nuo Kretingalės pusės, nuo Valėnų pusės. Srautai nusiims", – neabejojo direktorius.

Įžvelgė grėsmę sveikatai

Dar daugiau – įmonės veikla Šimkuose esą ne tik nepablogins gyvenimo, o, kaip žadėjo V.Brazauskas, prisidės prie infrastruktūros pagerinimo, tačiau žmonės vienas per kitą tvirtino, kad kelius išsiasfaltuos ir be "Raguvilės" pagalbos.

Koją teigiamam galimos veiklos Šimkuose įvaizdžio formavimui pakišo ir susitikime dalyvavęs medikų atstovas.

Gydytojas pulmonologas Saulius Diktaras pastebėjo, kad numatoma verslo veikla gali turėti įtakos žmonių sveikatai.

"Jeigu čia bus įvairių dalelių, kurios patenka į aplinką ir nėra apsaugotos iš visų pusių uždaroje aplinkoje, poveikis žmonių sveikatai tikrai bus. Daugės lėtinių plaučių ligų, daugės astmos, daugės lėtinės obstrukcinės plaučių ligos. Ne iš karto, žinoma, bet po kelerių ar po keliasdešimt metų – ir plaučių vėžio", – dėstė medikas.

Savivaldybė nepalaiko

Susirinkime dalyvavęs Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas susiklosčiusią situaciją įvertino kaip prieš keliolika metų padarytas planavimo klaidas, mat nebuvo atsižvelgta, kad Šimkuose bus statomi gyvenamieji namai ir čia kursis žmonės.

Bronius Markauskas / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Meras taip pat konstatavo, kad bendrovė "Raguvilė" įstatymų nėra pažeidusi.

Jeigu V. Brazauskas manęs nuoširdžiai paklaustų, patarčiau, kad šioje teritorijoje padangų perdirbimo tikrai būtų geriau neplanuoti.

"Pagal rajono bendrąjį planą, paskirtis, kuri yra dabar, galima. Bet kalbant apie padangų perdirbimą, be abejo, manau, kad bus kitaip. Nes aš suprantu, kad Aplinkos apsaugos agentūra tikrai pareikalaus poveikio aplinkai vertinimo, ir tada į tą procesą įsitraukia savivaldybė. Savivaldybė turi girdėti žmonių nuomonę ir išsakyti pastabas", – dėstė B. Markauskas.

Pastebėta ir tai, kad su bendrove jau vyksta teisminiai ginčai, kurie įsiplieskė savivaldybės tarybai nusprendus neleisti statyti padangų perdirbimo gamyklos Dumpių teritorijoje.

"Man, kaip rajono merui, politikui ir mums visiems, svarbus yra ir verslas, bet šiuo atveju, jeigu V. Brazauskas manęs nuoširdžiai paklaustų, patarčiau, kad šioje teritorijoje padangų perdirbimo tikrai būtų geriau neplanuoti", – tikino meras.

Dėl "Raguvilės" planų statyti padangų perdirbimo gamyklą ne itin džiūgauja ir ekologinę nelaimę patyręs Alytus.


Komentaras

Nerijus Cesiulis

Alytaus rajono meras

Kol kas negalime sakyti, kad atsisakėme šios įmonės. Savivaldybei yra pateiktas "Raguvilės" prašymas, žinau, kad esama noro statyti padangų perdirbimo įmonę už 100 metrų nuo to paties objekto, kuris degė.

Mes turėjome labai blogų pavyzdžių, kai buvę savininkai nesukontroliavo gamyklos padėties. Todėl kilo vienas didžiausių ir sudėtingiausių Lietuvos gaisrų. Turime tam tikrą pamoką ir labai atsargiai žiūrime į panašius pasiūlymus. Pirmiausia, tas objektas būtų statomas maždaug už 100 metrų nuo senelių namų, netoliese yra ir valstybės saugomi vandens telkiniai. Tiesiog mes labai atsargiai žiūrime į tokius dalykus.

Mūsų įsitikinimu, panašus objektas turėtų būti statomas kažkur rajone, kur gyventojų koncentracija gerokai mažesnė. Toks verslas neturėtų būti miestuose, o atokiau nuo žmonių, rajonuose ir labai labai akylai valstybės prižiūrima, ar tikrai technologijos naudojamos tokios, kokios turi būti. Todėl sakau, kad turime labai rimtas pamokas ir nenorėtume dar kartą dirbti gaisrininkais. Reikėtų rimtai žiūrėti į verslininkų atsakomybę. Labai svarbu, kokia technika bus sumontuota, kaip aplinka bus apsaugota nuo įvairių situacijų.

Nerijus Cesiulis / P. Peleckio / Fotobanko nuotr.

Ne savivaldybė išduoda leidimą, savivaldybė duoda tik tam tikrą vertinimą ar rekomendaciją. Leidimą suteikia aplinkos apsaugos agentūra. Taip savivaldybė lyg ir paliekama nuošalyje, nors savivaldybė gali išreikšti nepritarimą, o agentūra, nepaisant to, išduoti leidimą.

Mes tikrai akylai stebime šitą situaciją, girdime ir apie Klaipėdos rajono situaciją. Visi nori darbo vietų, bet nenori šalia savo namų gamyklų. Bet taip nebūna. Kur yra gamykla, ten yra galimybė, kad kažkas gali nutikti. Reikėtų ieškoti aukso vidurio. Juk visi suprantame, kad padangas reikia kažkur utilizuoti.

Alytuje šiuo klausimu žmonių nuomonės klausti nereikia, mes turėjome skaudžių išgyvenimų. Nė vienas miesto tarybos narys nepasisakė už tai, kad toks verslas pas mus Alytuje būtų. Jei pradėtume galvoti apie tokį pat verslą, žmonės mūsų nesuprastų, ypač mieste.

Artėja rinkimai, daug politikų klausė mano nuomonės, ne vienas prašė išsakyti argumentus. Manau, jau prasideda tam tikra politinė kova prieš rinkimus. Tegu jie kovoja. Kadangi man ta kova neįdomi, aš pasakiau vienareikšmišką savo nuomonę.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

R

Gal leiskite žmonėms ramiai gyventi nor šitoje pusėje, nes kur pažiūrėsi, visur teršia, pietinėje - Lezas, prie uosto-anglis, šiaurineje pusėje-nafta. Žmonės bėga iš miesto, o čia matai į žmonių teritorijas veržiasi siaubūnai. Yra Lezas ir ši kit ten.

Klaipėdietė

Ačiū rajono savivaldybės merui , kad neleido Dumpiuose " gamyklos " . Ačiū , dėkoju pietinio rajono gyventojų vardu . Direktorius teisiasi su savivaldybe ? Oho koks viarslus . Mes ir taip dusome nuo buvusių rajono valdžių leidimų statyti " smarves " . Kiek raštų prirašėme neapsakyti ...Miesto meras - aš nieko negaliu , čia rajonas leido ir t.t. ....Džiaukitės rajono gyventojai , kad turite tokį merą , kuris " girdi " gyventojus ...Artėja rinkimai , žiūrėkime į darbus tų kuriuos rinksime ...Labai nori grįžti ir tie , buvę valdžiose , kurie prieš keletą metų darė klaidas , anot mero Markausko , o bėdų turime ir klaipėdiečiai ir rajono gyventojai.

bukai Hahaha

Ko cia tu kliedi ant valstiečių. Juk tau aiškiai pasakyta, kad žemės paskirtis ir klaidos padarytos daug seniau...Ir ne valstiečiai dar buvo valdžioj. Bukas raudonasis ar moncervas tikrai esi.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS